Gasztro

Sárgarépás póréleves és tökös-mákos torta

Mai menüajánlatunk sárgarépás póréleves, fõételnek tökös-mákos tortát ajánlunk.


Sárgarépás póréleves






Hozzávalók

• 400 g sárgarépa
• 1 nagy póréhagyma
• 50 g vöröshagyma
• 30 g vaj vagy Linco Family margarin
• 2 db zöldségleveskocka
• 50 g rizs
• 1 dl tejföl
• 20 g liszt
• 1/2 csomó petrezselyemzöld
• só, őrölt bors


Elkészítése:

A rizst átválogatjuk, és a zöldségeket megtisztítjuk. A póréhagymát, sárgarépát vékony karikára, a vöröshagymát és petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A leveskockát kb. egy liter vízben feloldjuk. Olvasztott zsiradékon a vöröshagymát üvegesre pároljuk, hozzátesszük a sárgarépát, póréhagymát és felöntjük a zöldséglével, majd sózzuk, és lassú tűzön puhára főzzük. A rizst enyhén sós vízben külön főzzük meg. A levest keverőgépben pépesítjük, és belekeverjük a tejfölt . Tálaláskor a rizst a tányér aljára tesszük, és rámerjük a levest, majd megszórjuk zöldpetrezselyemmel.



Tökös-mákos torta


Hozzávalók






A tésztához
• 300 g liszt
• 200 g vaj vagy Linco Family margarin
• 100 g porcukor
• 2 db tojássárgája
• 1/2 citrom reszelt héja
• 1 csomag vaníliás cukor
• só

A töltelékhez
• 500 g spárgatök
• 1 dl tej
• 200 g kristálycukor
• 250 g mák
• 1 csomag vaníliás cukor
• 30 g mazsola
• 1/2 citrom reszelt héja
• őrölt fahéj
A kenéshez: vaj, tojás


Elkészítése:

Az átszitált liszthez hozzáadjuk a zsiradékot, amellyel gyorsan összemorzsoljuk. Ezt a műveletet gyorsan végezzük, mert különben a zsiradék megolvad, és a tészta lágy lesz. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, tojássárgáját, csipetnyi sót, citromhéjat és a vaníliás cukorral együtt gyorsan összedolgozzuk, egyneműsítjük. A kidolgozott tésztát elfelezzük, cipózzuk, és a hűtőszekrényben pihentetjük. Enyhén kikent tortaformát az egyik cipóból nyújtott lappal kibéleljük, megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lángon elősütjük, majd hagyjuk kihűlni. A megtisztított tököt legyaluljuk, a tejet a porcukorral és a mákkal felforraljuk, majd a tökkel együtt felfőzzük, hozzáadjuk a vaníliáscukrot, a reszelt citromhéjat, fahéjjal megszórjuk, és az egészet lehűtjük. Az elősütött tésztalapra öntjük a tölteléket, és a maradék tésztalappal a formát lezárjuk. Tetejét felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, és a sütőbe téve, 15-20 percig sütjük. Tálaláskor porcukorral megszórjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top