Gasztro

Tavaszi zöldségek

Itt a tavasz, a piacon az elárusítóhelyek tele vannak a friss zöldségek sokaságával, amelyek színösszetételükben valóban csodálatos látványt nyújtanak...




Mit kell azonban tennünk, hogy ne csak a szemet gyönyörködtessék, hanem a testet is táplálják?

Végig kell járni a standokat és vásárolni, hogy aztán a fantáziánkat, főzési tudományunkat előkaparva könnyed ételeket kreáljunk a magunk és vendégeink, családtagjaink örömére.

Tavasszal általában a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, aminek oka az egyre magasabb a hőmérséklet, és a kisebb energiaigény.






A zöldségek szervezetünk számára fontos védő és tápanyagokat tartalmaznak, valamint rosttartalmuk kedvezően befolyásolja az emésztést.

Az üvegházi termesztésnek és a gyors szállítási lehetőségeknek köszönhetően a legtöbb zöldségféle már egész évben kapható, de általában a friss hazai primőr a sláger.


A zöldségek vásárlásánál és felhasználásánál a következő “aranyszabályokat” illik betartani:






• csak friss és sérülésmentes nyersanyagot vásároljunk, csak közvetlenül

• a felhasználás előtt tisztítsuk, daraboljuk a zöldségféléket, hogy a levegő oxigéntartalma ne károsítsa vitamin és színanyagukat

• ne áztassuk hosszú ideig a zöldségféléket, inkább folyóvíz alatt mossuk meg alaposan és gyorsan

• mérsékelten ízesítsünk, fűszerezzünk, hogy a zöldségfélék megtartsák jellegüket

• a zöldségfélékből hideg és meleg ételeket is készíthetünk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top