Gasztro

A zöldségek elõkészítése

Az alábbiakban a nálunk kapható legegyszerûbb zöldségek elõkészítését ismerheted meg. Ma már minden anyag minden évszakban frissen beszerezhetõ, de ne tessék elfelejteni: egy-egy zöldségféle mindig a szezonjában a legfinomabb.

Az otthoni munkát – főleg, ha gyorsan akarunk valamit az asztalra tenni – nagyban elősegítik a konzervek és a mirelit készítmények, de minden a frissen beszerzett anyagból a legfinomabb.






Gyökerek és gumók


  • sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller gumó, paszternák, burgonya

    A válogatás után vékonyan meghámozzuk, megmossuk és az étel jellegének megfelelően kockára, karikára vagy hasábra vágva, hideg vízben tartjuk felhasználásig (ellenkező esetben a zöldség megbarnul).






    Káposztafélék


  • kelkáposzta, vöröskáposzta, fejes káposzta, karfiol, karalábé, kelbimbó, kínai kel, brokkoli

    Külső leveleinek eltávolítása után a káposztaféléket félbeszeljük, torzsáját kivágjuk és az ételnek megfelelően kockára, metéltre vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. Hideg vízben megmossuk, lecsepegtetjük.


    Levélzöldségek

  • sóska, spenót, mángold

    A levelek szárait eltávolítjuk, hideg vízben többször megmossuk, felhasználásig félretesszük.






    Salátafélék

  • fejes saláta, endívia, jégsaláta, tépősaláta, radicsó stb.

    A zöldségeket egészben hideg vízben többször átmossuk, majd leveleikre bontjuk (érdemes levelenként is átöblíteni egyszer, mert a torzsáknál nagyon megáll a homok).






    Gombafélék


    A kalapot és a szárrészt külön választjuk. A szár alsó részéről, ami a talajjal érintkezett, ceruza hegyezéshez hasonlóan “kihegyezzük ” a földes részt eltávolítjuk, a kalapjáról a felső réteget lehúzzuk. Szűrőbe téve folyó víz alatt alaposan megmossuk. A gombát vízbe ne áztassuk, mert “megszívja” magát. Mosás után az étel jellegének megfelelően daraboljuk.


    Szárzöldségek

  • spárga (csirág), rebarbara

    Éles késsel vagy zöldségtisztító késsel mindkét növény szárrészét vékonyan meghámozzuk. Hideg vízben megmossuk és felhasználásig félretesszük.






    Tökfélék


  • uborka, tök, padlizsán, patisszon (csillagtök)

    Ezeket a zöldségféléket egészben megmossuk, majd vékonyan meghámozzuk, daraboljuk vagy éppen legyaluljuk.


    Szárazfőzeléknek valók

  • bab, lencse, sárgaborsó

    A szemeket válogassuk át, majd mosás után hideg vízben áztassuk legalább 5-6 órán át.






    Zöldbab


    Két végét tompa késsel vágjuk le, majd a végeket megfogva húzzuk le az esetleg rajta levő “szálkáját”, azaz a szálas részeit. Mosás után daraboljuk, ha szükséges.






    Zöldborsó


    Az egyik – hegyesebb – végét összenyomjuk, a héját szétpattintva kibontjuk a szemeket, vigyázva, hogy a hibás szemeket kiválogassuk. Szűrőben, hideg vizzel jól megmossuk, felhasználásig félretesszük.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top