Gasztro

Nemzetek kávéi – ma

Európában sokáig a törökökhöz hasonlóan készítették a kávét: a forrásban levõ vizet a csészébe helyezett, finomra õrölt kávéra öntötték, s így sûrû, erõs fõzetet nyertek. Ma viszont szinte ahány ország, annyiféle kávé!





Olasz kávé


A kávéspecialitások Itáliából származó neve – az espresso – az olasz nyelvben nem létezik. Náluk a kávét egyszerűen csak caffé-nak nevezik. A kis adag fekete ital elkészítésének a lényege a nyomás és a sebesség: azaz a nyomás alatt álló forró víz átszűrődik az őrölt kávén. Maga a presszó szó is az olasz nyomni, préselni igéből származik.



Francia kávé





A párizsi bisztrókban mindennap ugyanaz a jelenet ismétlődik: nagy méretű csészékben kávé és tej keveréke gőzölög. Hozzá általában croissant fogyasztanak vajjal és lekvárral, vagy a kávéba mártogatva. Az óriási, fül nélküli csészék titka a forró café au lait, a tejeskávé, amely fele részben kávéból, fele részben meleg tejből áll.
A kiadós étkezések után a franciák az emésztást segítő hatása miatt café noir-t fogyasztanak.





Enyhébb ízű a tejszínnel dúsított café crčme, míg a café granite-hoz egy csésze erős, édesített kávét lefagyasztanak, majd szétzúzzák és mokkalikőrrel locsolják.

A café orange szintén az ínyencek itala: a tejszínből, narancskilőrből és cukorból álló keveréket forró kávéval öntik le.

Flambírozva szervírozzák a café royalt – konyakkal – valamint a café brulot-t – cseresznyepálinkával.






Osztrák kávé

Az osztrákok az első között voltak, akik a kávét nagy adag tejszínhabbal kínálták. Kávéházaik kávélapja a kezdetektől fogva igen bő.






Török kávé

A törököknél hagyományosan használt edény az ibrik, amely egy kisebb méretű, hosszú nyelű, felfelé keskenyedő nyakú edény. Egy ibrikbe csészénként egy kanál kávét, egy kanál cukrot és egy kanál vizet teszünk. Adhatunk hozzá fahéjat, ánizst és kardamomot is. Lassú tűzön felforraljuk, majd az ibriket levesszük a tűzről. Megkevergetjük, ismét feltesszük forrni. A kávé akkor készül el, amikor a főzet habja háromszor fut fel.






A német kávé

Németországban a délutáni kávéfogyasztás kultúrája a leginkább elterjedt. Egy csésze, főként tejjel vagy tejszínnel dúsított fekete mellé pompás süteményeik közül Kuchen-t vagy Torte-t választanak.






Belga kávé

Az általánosan ismert belga kávé készítési módja a következő: 1 csésze forró kávéban jól elkeverünk 1 kávéskanál cukrot, hozzáadunk 2-3 kávéskanál amaretto-likőrt és kevés vaníliát. Felvert tejszínt teszünk a tetejére. Narancshéjjal és szegfűszeggel díszítjük.







Ír kávé

A kávéban feloldjuk a cukrot, majd ízlés szerint whisky-t adunk hozzá. A tetejére tejszínhabot teszünk.






Angol kávé

A britek közismerten a híg, vizes kávét kedvelik, bár lassanként kezdenek megbarátkozni az újabb kávéfőzési módszerekkel.

Tipikus angol kávérecept a szakvélemények szerint a következő lehet:

Shakerben összekeverünk 2 csésze kávét, 1 tojás sárgáját és 1 kávéskanál cukrot. Csészékbe öntjük, és szívószálat adunk mellé.






Amerikai kávé

Az amerikai fekete tulajdonképpen egyenlő a hosszú kávéval, s úgy készül, hogy a presszókávét forró vízzel felöntjük. Az európaiak gyakorta panaszkodnak is erre az italra, amiért az gyenge és jellegtelen.

Több, kávéval kapcsolatos újítást is az amerikaiaknak köszönhetünk: Ízesített kávéval először kis amerikai kávéforgalmazók mutatkoztak be a piacon. Lehet, hogy sokan nem kifejezett rajongói az amerikai típusú kávénak, egyet mégis el kell ismerni: ők találták ki a kávészünet intézményét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top