Gasztro

Bécsi krémes és Holland meggyes

Számtalan pillekönnyû sütemény alapja a vajas-leveles tészta, amelyet jobbára a mélyhûtõbõl sütünk, de ha van egy kis idõnk és alkotókedvünk, házilag is könnyen (és sokkal olcsóbban) elkészíthetünk, ráadásul finomabb is, mint a készen vásárolt.

Bécsi krémes


Elkészítési idő: 45 perc
+ a tészta felengedési ideje
1 szelet: 480 kcal/2006 kJ


Hozzávalók 12 szelethez:
 





600 g mélyhűtött leveles tészta
liszt a nyújtáshoz
150 g ribizlizselé
100 g porcukor
1 ek. Citromlé
1 tojásfehérje
A krémhez:
4 tojás
60 + 60 g cukor, só
2,5 + 2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
100 g étkezési keményítő
1 vaníliarúd

A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, lisztezett munkalapon 2 db 21×42 cm-es lapra nyújtjuk. Két tepsit kiöblítünk hideg vízzel (nem töröljük ki!), beletesszük a tésztalapokat, megszurkáljuk villával, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Óvatosan, hogy el ne törjenek, rácsra emeljük őket, hagyjuk teljesen kihűlni. Mindkét lap hosszanti oldalából fűrészfogú késsel levágunk egy 14 cm-es csíkot, félretesszük. A ribizlizselét felforrósítjuk, megkenjük vele a két nagy lapot, szikkadni hagyjuk. A mázhoz a porcukrot sűrű krémmé keverjük a citromlével és a tojásfehérjével, egyenletesen a szebbik lapra kenjük-simítjuk, majd hagyjuk megszáradni. A krémhez a tojásfehérjéket 60 g cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. 2,5 dl tejet és a tejszínt összeforrósítjuk a felhasított vaníliarúddal. A tojások sárgáját kikeverjük a maradék 60 g cukorral, hozzáadjuk az étkezési keményítőt és a maradék 2,5 dl hideg tejet, majd folyamatosan keverve a forró tejhez adjuk, és sűrűre főzzük.

Lehúzzuk a krémet a tűzről, széles mozdulatokkal belekeverjük a tojáshabot, és hagyjuk langyosra hűlni. Felét a „csupasz” lapra simítjuk, tetejére helyezzük a két tésztalapcsíkot, megkenjük a maradék krémmel. Legalább két órára hidegre tesszük. Tálaláskor vízbe mártogatott késsel 12 db 7×7 cm-es lapocskára vágjuk a mázzal bevont tésztalapot. Egyenként a krém tetejére csúsztatjuk, és ugyancsak vízbe mártogatott késsel egészen átvágjuk a krémet és az alsó lapot.


Holland meggyes

Elkészítési idő: 1 óra
1 szelet: 680 kcal/1421 kJ


Hozzávalók 6 szelethez:

300 g mélyhűtött leveles tészta
liszt a nyújtáshoz
500 g kimagozott meggybefőtt
1 ek. étkezési keményítő
1/2 tasak instant zselatin
5 dl tejszín
50 g porcukor
2 ek. cseresznyepálinka
4 ek. Ribizlizselé
100 g porcukor

A felengedett tésztát lisztezett munkalapon 2 mm vastag, 14×36 cm-es csíkra nyújtjuk, hosszában félbevágjuk (7×36 cm), villával megszurkáljuk, és a bécsi krémesnél leírt módon 12-15 percig sütjük. A meggyet leszűrjük, levét megtartjuk. 4 ek. befőttlével felforrósítjuk a megygyet. További 2-3 ek. befőttlével elkeverjük az étkezési keményítőt, a meggyhez adjuk, három percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A zselatint beáztatjuk 1/2 dl hideg vízbe. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. A zselatint szelíd tűzön felolvasztjuk, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pálinkát, és belekeverjük a tejszínhabba. A ribizlizselét 2 ek. vízzel és a porcukorral felforrósítjuk, bevonjuk vele a szebbik lapot, kissé száradni hagyjuk, majd 6 db 6×7 cm-es lapocskára vágjuk.

A másik tésztalapot megkenjük a meggyel, egyenletesen elsimítjuk rajta a tejszínhabot, és egyenként a tetejére ültetjük a lekváros lapokat. Éles késsel egészen átvágjuk a krémet meg az alsó lapot, hosszúkás tálra helyezzük, és fogyasztásig hidegen tartjuk. Változat: a tésztából két kerek lapot is süthetünk, és tortaszerűen készítjük el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top