Gasztro

Mézeskalács házikó

Igazi boszorkány ma már nem lehet meg valódi mézeskalács házikó nélkül! Láss hozzá, készítsd el, és ha Jancsi idõközben betoppan, együtt falhatjátok fel az egészet! Ha nem jön, az se baj: tiéd lehet az utolsó morzsa is!

Hozzávalók 






Kattints a képre!

• 1 kg liszt
• fél kg porcukor
• 1 kávéskanál szódabikarbóna (a lisztbe keverve)
• 6 egész tojás
• 20 dkg méz
• 1 citrom reszelt héja
• 1 kávéskanál őrölt fahéj
• 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
• cukor a karamellkészítéshez (karamellel ragasztjuk össze a házat)

A díszítéshez hámozott mandulát, tökmagot és tésztából formázott darabokat használtunk.


Elkészítése 






A tésztát este összegyúrjuk, hűtőszekrénybe tesszük, hogy ne ragadjon. Másnap kinyújtjuk félujjnyi vastagra.

A házikó részeit papíron megrajzoljuk, kivágjuk, és a tésztára helyezzük, majd késsel körbevágjuk a formákat. A ház alapja kb. 12×20 cm legyen, ehhez arányítsuk a többi elemet. (Nagyobb darabokkal nehezebb bánni.)

Kivajazott tepsibe tesszük, és a díszítéseket most helyezzük rá: a tésztából nudlikat sodrunk, és abból hajlítunk íves formákat. Az ablakot is így formázzuk. A háztetőt félbevágott mandulákkal szorosan végigrakjuk. A mandulából késsel vékonyabb szeletet is tudunk vágni, ezekkel és tökmagokkal díszítjük a házikó elejét. Végül egy egész tojást felverünk, és bekenjük a ház elemeit.





Előmelegített sütőbe rakjuk, de résen kell lenni, mert gyorsan megég. Utána óvatosan átrakjuk egy deszkára, hogy hűljön. A cukrot lábasban lassú tűzön felolvasztjuk, karamellt készítünk, egy kevés vizet adunk hozzá, hogy le ne égjen. Ez lesz a „ragasztó”. Gyorsan dolgozzunk vele, mert hamar megdermed, és legyünk óvatosak, mert a lecsöppenő forró karamell nagyon tud égetni! Hosszú nyelű kanállal kenjük be az összeragasztandó éleket.


A ragasztás sorrendje





Először az alaphoz ragasztjuk a két oldalt és a két homlokzatot, ez után illesztjük rá a két tetőoldalt, végül a gerincen végigfutó mandulasort és a kis háromszög alakú homlokzati díszt. Ha melléfolyik a karamell, az sem baj, így is jó a házikó.

Tipp: Ha az ablakokat kivágjuk, és a hátsó homlokzatot kihagyjuk, kis mécsest rejthetünk a házba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top