Gasztro

Jóízû egészség

Az elmúlt években a fogyasztók elvárása a jó minõségû, egészséges és biztonságos baromfihússal szemben jelentõsen növekedett. Ebben szerepet játszottak az emberre is veszélyt jelentõ baromfi betegségek és a környezettel szembeni felelõsség növekedése is.




A Master Food Kft. a Red Master program keretében a Magyarországon még kevéssé ismert, ún. szabadtartásos baromfi nevelését tűzte ki célul.

• A csirke szülőpárjai falusi jellegűek, lassú növekedésük, valamint kiváló minőségű, és kivételes ízű húsuk miatt választották ki őket.
• A kikelt csibéket meleg, tágas, nappali fényt biztosító ablakos istállókban helyezik el.
• Táplálékuk kizárólag növényi eredetű anyagokból készül, minimum 75% kukorica és búza felhasználásával.
• Kiegészítésként növényi fehérjék (szója, napraforgó), vitaminok és ásványi anyagok etetése engedélyezett. Állati eredetű fehérje és zsiradék nem kerülhet a táplálékba. Tilos bármilyen növekedésserkentő, antibiotikum használata!




• Kitollasodás után a csirkék legkésőbb 42 napos életkorban kikerülnek a tágas utónevelő farmokra, friss levegőre, a szabadba. Napközben fűvel borított területen tartózkodnak, ahol kedvükre csipegethetnek a füvek zöld hajtásaiból is.
• A baromfi nevelő gazdák mindent megtesznek az állatok jó közérzete érdekében, mivel ez az állatvédelmi szempontok mellett jelentősen javítja a hús minőségét is.

Tanyasi csirke
A tanyasi csirke egész élete során figyelmes gondoskodásban részesül. A hosszú, 81 napos nevelési idő nemcsak a testformát határozza meg, hanem a hús érettségét, azaz a termék élvezeti értékét is. A baromfit természetes körülmények között, az állatok jó közérzetének tiszteletben tartása mellett neveljük, szabadon mozoghatnak és táplálkozhatnak a füves legelőkön. A tanyasi csirke jól izmolt, rostos húsa kevés szabad vizet tartalmaz, így ebből az alapanyagból kivételes ízű sültek és csirkepaprikás készíthető.

Rántani való csirke
A rántani való csirke előállítása különleges nevelési, tartási és takarmányozási feltételeket igényel. A rántani való csirke súlya vágva 750-1000 gr. Ahhoz, hogy ilyen alacsony vágott súlyú terméket kapjunk, szükség van lassú növekedésű speciális fajtákra. A rántani való csirke húsa elég érett ahhoz, hogy sütés után élvezhető legyen természetes íze, illata és omlóssága. A tágas legelőkön való szabad mozgás, valamint a természetes táplálék együttesen biztosítják a kiváló ízanyagú és kellően rostos, igazi rántani való csirkehús kialakulását.





Gyöngyös, a baromfikirálynő
A gyöngytyúk afrikai eredetű, legkevésbé háziasított, gyakorlatilag félvad baromfi fajunk, amely régóta ott kapirgál a vidéki gazdaságok udvarán. A szabadtartás körülményei között természetes környezetébe helyeztük vissza.
A gyöngyös húsát nem hiába hasonlítják a fácánéhoz, komoly versenyre is kel a „királyi” vaddal. Levesnek, pecsenyének egyaránt alkalmas, de párolva, különböző mártásokkal tálalva mindig is ünnepi étel volt. Húsa a legjobban emlékeztet a vadszárnyasok ízére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top