Gasztro

Körítések körbe-körbe

A köretek a fõételek fontos kiegészítõi. Nagyon lényeges, hogy az ételeknek megfelelõ köretet adjunk, hogy azokkal harmonizáljanak. Az ételekhez megfelelõ mennyiségû köretet adjunk mert a sok köret elnyomja a fõételt, a kevés pedig nem elégíti ki az étvágyat.





A köreteket általában külön tálaljuk a hús- vagy halételhez, de természetesen, mint minden „csak” esetében itt is vannak kivételek, pl.: a Csáky rostélyos, amelyet a vajas galuska körettel együtt kell tálalni. A köretek ízesítésénél figyeljünk fokozottabban, hogy ne nyomjuk el a főétel ízét.

A sütéssel készített ételeinknél már nyugodtan eltérhetünk nagyanyáink hagyományaitól és adhatunk zöldséget, vagy éppen gyümölcsöt is köretként.

A köretek készítésénél a következő „aranyszabályokat” illik betartani:





• a zöldségféléket pároljuk, és ne főzzük

• a burgonyát meghámozás után mindig tegyük hideg vízbe, hogy ne barnuljon meg, de ne „áztassuk”, mert kioldjuk a burgonya értékes C-vitamin tartalmát

• a gyümölcsköreteknél az ízesítéssel ne nyomjuk el a gyümölcs eredeti ízét

• a párolt rizs és tarhonya készítésénél a pároláskor adjunk hozzá egy kisebb fej vöröshagymát

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top