Gasztro

Vegetáriánusoknak

Attól, hogy lemondtál a húsevésrõl, még nem kell lemondanod a lakomáról is. Különösen egy ilyen ünnepen. Egyszerû receptjeinkkel azoknak is segítünk, akik egyszerre készítenek el egy hústalan és egy húst is tartalmazó vacsorát.

Szójabecsinált leves

Hozzávalók





• 80 g szójakocka
• 0,5 dl olaj
• 100 g sárgarépa
• 100 g petrezselyemgyökér
• 1 csomó petrezselyemzöld
• 50 g zellergumó
• 50 g vöröshagyma
• 30 g liszt
• 20 g szójaliszt
• 1 db zsemle
• 1 db tojás
• só, őrölt bors, szójafűszer


Elkészítése

A szójakockákat a szójafűszeres vízzel leforrázzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, kockára, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk, az olajban enyhén megpároljuk, majd zsírjára visszapirítva a liszttel megszórjuk, tovább pirítjuk, hozzáadjuk a zöldpetrezselymet és a forrázott szójakockát, vízzel felengedjük, kiforraljuk. Ha szükséges, utánízesítjük.

Betétje bármilyen galuska lehet, de legjobb hozzá a szójagaluska. A zsemlét hideg vízben beáztatjuk, jól kicsavarjuk. Hozzáadjuk az egész tojást, a szójalisztet, sózzuk, borsozzuk, egyneművé keverjük és a forrásban lévő levesbe szaggatjuk. Forrón tálaljuk. 






Rántott kelvirág


Hozzávalók

• 1500 g kelvirág (karfiol)
• 100 g liszt
• 2 db tojás
• 250 g zsemlemorzsa
• 1 csomó petrezselyemzöld
• olaj a sütéshez


Elkészítése

A karfiolról eltávolítjuk a zöld leveleket, rózsáira szedjük és erősen sózott hideg vízben feltesszük főni. Amikor majdnem puha, leszűrjük, kihűtjük. Amíg a karfiol fő, felütjük, és felverjük a tojásokat, a lisztet és a morzsát lapos tányérba tesszük, megmossuk a zöldpetrezselymet, vastag szárát eltávolítjuk. A kihűlt karfiolrózsákat lisztbe, tojásba, majd morzsába hengergetve panírozzuk. Az olajat felforrósítjuk, és a bundázott karfiolt lassan megsütjük. Tálaláskor a leszárított petrezselymet pár másodpercre a forró olajba dobjuk, és a tálra rendezett karfiolra szórjuk. Párolt rizst és tartármártást adhatunk mellé.


Diós sütemény


Hozzávalók





A tésztához


• 250 g vaj
• 250 g kristálycukor
• 5 db tojás
• 250 g liszt
• 1/2 csomó sütőpor
• 1 db citrom reszelt héja
• 2 cl rum
• 150 g darált dió
• 30 g zsemlemorzsa
• 50 g kristálycukor a hab felveréséhez

A mázhoz

• 200 g porcukor
• 1 db citrom leve
• 80 g felezett dióbél


Elkészítése

A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. A sütőporral elkevert lisztet a krémre szitáljuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, rummal ízesítjük, az anyagokat összekeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd belekeverjük a darált diót, és több részletben a tésztába keverjük. Szögletes sütőformát kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával, és a masszát egyenletesen elsimítjuk benne.

Előmelegített sütőben (180 fok) kb. 40-50 percig sütjük. Rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. A mázhoz a porcukrot simára keverjük a citromlével, és a kihűlt süteményre kenjük. Mielőtt a máz teljesen megdermed, belenyomkodjuk a fél diószemeket. Ujjnyi vastagságú szeletekre vágva, tálra rendezve adjuk az asztalra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top