Gasztro

Tészta minden mennyiségben

Az olasz tésztát (pasta) a világon mindenütt ismerik. Eredetileg az olaszok csak azonnal fogyasztható gyúrt tésztát készítettek, késõbb már száraztésztákat is elõ tudtak állítani, melyek szállíthatók voltak: így jutottak el a világ minden tájára.

A mintegy hatszázféle tészta többsége egymással felcserélhető, tulajdonképpen bármelyik illik a szószokhoz, ragukhoz. Persze vannak ideális párosítások, például felfújtakhoz, rakott ételekhez széles, bordás vagy fodrozott tésztát érdemes választani, mert a nagy felület jobban megtartja a szószt vagy a tölteléket.

Fontos fűszerek

A zöldfűszerek nélkülözhetetlenek az olasz konyhaművészetben. Talán nincs is olyan étel, melyet meg ne szórnának friss bazsalikommal, zsályával vagy kakukkfűvel. Ettől lesznek olyan egyedülállóan ízesek a különféle fogások. Fűszerezésre használhatunk még majoránnát, mentát, szerecsendiót, sőt kapribogyót is, de a fokhagyma sem idegen a tésztaételektől.


Népszerű tésztafajták

Spagetti: a legkedveltebb hosszú, vékony tészta. Különböző vastagságban és hosszúságban kapható. Bármilyen szószhoz illik.

Makaróni: hosszú csőtészta, amelyet ragukhoz, felfújtakhoz vagy rakott ételek készítéséhez egyaránt használhatunk.

Cannelloni: nagy, hengeres csőtészta.
Töltve és sütőben sütve fogyasztjuk.

Penne (tollszár): sima vagy bordás, rövid csőtészta, végei ferdén vágottak. Ragukhoz és felfújtakhoz is ideális tésztaféle.

Tortiglioni: barázdált, rövid csőtészta, végei egyenesen vágottak. Ragukhoz és felfújtakhoz illik.

Tagliatelle/fettucini: lapos, 6 mm széles, metélttészta durumbúzából. Kiváló ragukhoz és felfújtakhoz.

Lasagne: a lapos, széles téglalap alapú tésztalapok töltött és rakott ételek alapját képezik.

Ravioli: négyszögletes, fodros szélű, apró tésztabatyu hússal, sajttal vagy zöldséggel töltve. Mindenféle tejszínes, paradicsomos vagy sajtos szósz illik hozzá.

Tortellini: hajlított és töltött tésztabatyu. Tejszínes mártással vagy levesbetétként fogyaszthatjuk.

Gnocchi (galuska): burgonyás tésztából is készül. Bármilyen szósz jó hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top