nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Jókai bableves

Jókai bableves

"A füstölt csülköt alaposan megmossuk és hideg vízben feltesszük fõni. Addig fõzzük, amíg a csontról könnyen leválik. Az elõzõ este beáztatott száraz babot újból megmossuk, majd a csülök hideg fõzõlevében puhára fõzzük..."
Avatar
NLCafé
f Ajánlom





Hozzávalók:


  • füstölt csülök
  • 160 g száraz tarkabab
  • 100 g sárgarépa
  • 100 g gyökér
  • 40 g zeller
  • 20 g vöröshagyma
  • 40 g zsír
  • 200 g páros debreceni
  • 2,5 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • babérlevél, só, fűszerpaprika, ecet
  • 1 csomag petrezselyemzöld


    Csipetke:
  • 80 g liszt
  • 1 db tojás



  • Elkészítése:

    A füstölt csülköt alaposan megmossuk és hideg vízben feltesszük főni. Addig főzzük, amíg a csontról könnyen leválik. Az előző este beáztatott száraz babot újból megmossuk, majd a csülök hideg főzőlevében puhára főzzük. A debreceni kolbászt és a babérlevelet hozzáadjuk (a debrecenit kb. 10 perc főzés után kivesszük, félretesszük). Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk a kockára vágott vegyes zöldséget. Lassú tűzön egyenletes forrással majdnem készre főzzük.

    A bablevest világosbarna magyaros rántással (zsír, liszt, finomra vágott vöröshagyma, fokhagyma, csemege fűszerpaprika) berántjuk. Tejfölt adunk hozzá (kis tálban elkeverjük a tejfölt, majd 1-2 merőkanál meleg levessel megkeverjük és úgy öntjük a levesbe), kevés ecettel ízesítjük (az ecetet mindig evőkanálba öntsük, mert az üvegből esetleg túladagolunk). A levest jól kiforraljuk és ha szükséges, sózzuk.

    A csülköt kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk, a debrecenit pedig karikákra, és a még forrásban lévő leveshez adjuk. Házilag készített csipetkével tálaljuk. Akinek a csipetke elkészítése még probléma lenne, főzhet ki külön vízben boltban készen kapható csipetkét.


    A csipetke elkészítése:

    A lisztből a tojással, víz hozzáadása nélkül, jó kemény tésztát gyúrunk. Meglisztezett deszkán késfok vastagságúra kinyújtjuk, és apróra – csipetkére – szaggatjuk vagy sodorjuk az ujjaink között.
  • Megosztás Facebookon