Életmód

A diétáról orvosi szemmel

A mai modern életforma során nagy mennyiségű, kalóriadús ételeket fogyasztunk, minimális a mozgással töltött idő, nagy a stressz és a túlhajszoltság, kevés a regenerálódásra fordított idő.

Magyarországon a felnőtt férfi lakosság 58%-a, a nők 62%-a túlsúlyos, a férfiak 9, a nők 15%-a súlyosan elhízott! Ezek a számok egyértelműen jelzik, hogy az elhízás népbetegség. Európában a legtöbb kövér ember hazánkban él, az ő életkilátásaik sokkal rosszabbak normál testsúlyú társaiknál.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a tíz legsúlyosabb betegség közé sorolja az elhízást, a dohányzás után a második legjelentősebb megelőzhető rizikófaktornak tartják. Ez azért fontos, mert számtalan betegség kialakulása 3-4X gyakoribb a túlsúlyos embereknél:

  •  szív- és érrendszeri betegségek (érelmeszesedés, magas vérnyomás, agyvérzés, szívinfarktus)
  •  II. típusú cukorbetegség  
  •  rosszindulatú daganatok (nyelőcső, gyomor, bél, emlő)
  •  mozgásszervi betegségek

A túlsúly tulajdonképpen az energia bevitel és az energia felhasználás zavara.

A testsúlycsökkentés három alappillére közül a diétával alapozzuk meg a folyamatot, elengedhetetlennek tartjuk a megfelelő mennyiségű mozgást és az életmód-váltást.

A Zsírégető Programban alkalmazott diéta során csökkentjük az energia bevitelét, kiegyensúlyozott módon figyelünk a szénhidrátok, zsírok és fehérjék arányára. A napi 5-6 alkalmas étkezések kiküszöbölik a vércukor-ingadozást és az éhségérzet kialakulását. Az alacsony glikémiás indexű ételek a testsúly mellett a vérnyomásra, a vércukor-és a koleszterin értékekre is kedvező hatásúak. A csökkentett szénhidrát tartalmú liszt használata segíti a változatos ételek elkészítését, élvezetes ízeket biztosítva egészséges desszerteket is fogyaszthatnak a testsúlycsökkentők. A gondosan kiválasztott alapanyagok (olívaolaj, fehér húsok, sok zöldség és gyümölcs), a Himalája-só, az adalékanyag és színezékmentes hozzávalók együttesen hatnak a kívánt célok eléréséhez. A megfelelő rostbevitel és a folyadékfogyasztás mennyisége döntő az egészséges emésztéshez, ezt segíti a sokféle italkészítmény: Megadrink, zsírégető, lúgosító, vitalizáló, immunerősítő teák, joghurt és energiaital.  

A diéta elkezdése előtt minden jelentkező felkereste háziorvosát, s igazolást hozott egészségi állapotáról. Ezután egy szakemberekből álló team állapotfelmérést végzett, a magasabb értékekről konzultált az érintettekkel. Folyamatos kapcsolatban állunk a fogyókúrázókkal, így esetleges panaszaikról vagy tüneteikről azonnal értesítenek bennünket. Nagyon fontos ez, hiszen tudják, hogy céljaik elérésében maximálisan mellettük állunk, minden segítséget megadunk.

 

A súlycsökkenésen kívül mit várunk a diéta végén?

A testkép jótékony alakulása (testsúly, BMI és haskörfogat csökkenése) alapvető fontosságú, a siker önbizalmukat erősíti, jókedvre derít. Az élettani folyamatok kedvező alakulását jelenti a vérnyomás-értékek csökkenése, a koleszterinszint és vércukorszint csökkenése. Ahhoz, hogy ezek a folyamatok jó irányban haladjanak, tovább kell folytatni a tudatos táplálkozást, a rendszeres mozgást, vagyis az „új életformát”. Így biztosítható a jó közérzet, a kívánt testsúly elérése, majd megtartása. Összességében maximális akaraterővel és odafigyeléssel elérhetik, hogy csökkenni fognak a túlsúly okozta problémák, betegségek, így növelve az egészségesen töltött életévek számát.

A diétáról orvosi szemmel


dr. Szűcs Erzsébet
 

Szakértő főorvos

 

 

 

Olvasd el a többi szakember véleményét és cikkét a témával kapcsolatban:

  • A diétáról, a táplálkozási tanácsadó szemszögéből

Domonkos Zsolt – Táplálkozási tanácsadó, személyi edző >>>

  • A diétáról, a dietetikus szemével

Miháldy Kinga – dietetikus >>>

  • A diétáról, az élelmiszermérnők szemével

Orbán Judit – Élelmiszermérnök >>>

  • A diétáról, a Gastroyal dietetikusa

Wollák Zsuzsánna –  A Zsírégető Klub és a Szent János Kórház vezető dietetikusa >>>

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top