Futásra fel!

Vitaminfeltöltés futóknak

Ahhoz, hogy egészséges és kiegyensúlyozott legyél, a szervezetednek szüksége van bizonyos ásványi anyagokra és vitaminokra – ha pedig rendszeresen futsz, akkor még inkább!

A rendszeres sportolás során a tested fokozott ütemben használja fel a vitaminokat és az ásványi anyagokat, hiszen ezek szükségesek a szervezet megfelelő működéséhez. A fizikai igénybevétel miatt tehát még fontosabb, hogy ne szenvedj semmiben hiányt, és ne hagyd kiürülni a tested raktárait.

Nézzük, mire ajánlott különösen odafigyelned.

C-vitamin
A C-vitamin alapvitamin, amely az immunrendszer és a hormonrendszer megfelelő működéséhez szükséges. Napi szinten érdemes pótolni, szerintem az 1000 milligrammos adag a legjobb választás – túladagolni ugyanis nem lehet. Citrusfélékben, paprikafélékben található meg leginkább.

Vas
Hogy a test oxigénszállítása megfelelően működjön, a vörösvértestek megfelelően termelődjenek, ne érezd magad fáradékonynak és gyengének, és ne strapáld le az immunrendszered, nagyon fontos a vaspótlás – nőknél a menstruációs vérveszteség miatt is. Naponta 15-18 mg a szükséges dózisa. Marhahúsból, csirkéből, pulykából, babból és sötétzöld levelesekből pótolhatod.

Kalcium
Az erős csontok, a rugalmas izmok és erek állapotának megőrzéséhez kell, de a hormonrendszer és az idegrendszer megfelelő működéséhez is szükséges a kalcium. Jó, ha tudod, hogy a nők már a húszas éveikben vesztenek a csontsűrűségükből, így ha el akarod kerülni a későbbi csontritkulást, akkor már most figyelj oda a kalciumbevitelre! Napi 1000 mg kell belőle. Főként tejtermékekből, sajtból, joghurtból, brokkoliból tudod bevinni.

Magnézium
Ha el akarod kerülni az izomgörcsöket és az izomfáradtságot, figyelj oda erre az ásványi anyagra. Fenntartja a normális izom- és idegi funkciókat, szabályozza a szívritmust, erősíti az immunrendszert, a csontokat, szabályozza a vércukorszintet és a vérnyomást, segít a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség megelőzésében, emellett a szervezetben zajló több mint 300 biokémiai reakcióhoz is elengedhetetlen. Naponta 300-400 mg kell belőle, zöld zöldségekből, magvakból, diófélékből, babból juttathatod a szervezetedbe.

D-vitamin
Segíti a kalcium felszívódását, a sejtek növekedését, az immunrendszer, az ideg- és izomrendszer működését, és csökkenti a gyulladást. Természetes formában a lazacban, tonhalban, halmájolajban, sajtban találod, illetve a napfényből nyerheted, de érdemes táplálékkiegészítőkből pótolni, mert onnan szívódik fel a legjobban. Napi adagja 6-10 mikrogramm.

Vitaminfeltöltés futóknak

Omega–3
Hozzájárul a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez, segít elkerülni az ízületi gyulladásokat, csökkenti a szervezetben a gyulladásokat és a magas vérnyomást is. Zsíros halakból, lazacból, tonhalból, szardíniából, makrélából viheted be a szükséges napi 1,1 g-os adagot.  

Ha teheted, igyekezz az egészséges táplálkozás során bevinni a megfelelő mennyiséget ezekből a vitaminokból és ásványi anyagokból, azonban ha úgy érzed, ez nem fog menni, válogass a különböző készítmények közül. Vannak olyanok, amelyekben pl. egyszerre található kalcium, magnézium és cink, de választhatsz multivitamint is, amelyben a napi szükséges mennyiség minden vitaminból és ásványból megtalálható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top