Fotó

Mit is siratunk pontosan? – Ilyen volt a Notre-Dame elmúlt 856 éve

„A történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, életünk epicentruma” – mondta Emmanuel Macron francia elnök a lángoló Notre-Dame-ot siratva. Íme néhány pillanat ebből a bizonyos történelemből.

A rég-régmúlt Charles Meryon képén. A világ legismertebb katedrálisa azóta is a gótikus stílusú Notre-Dame (Mi Asszonyunk), az UNESCO Világörökség része, melyet többek között Victor Hugo foglalt regénybe. (Print Collector/Getty Images)

Kilátás a Saint Michel hídról. Igen, innen is szép volt. A katedrális 128 méter hosszú, 41 méter széles. Ikertornyai 63 méter magasak, a főhajó belmagassága 48 méter. Meggyőző méretek. (adoc-photos/Corbis via Getty Images)

A lenyűgöző beltér T. Allom rajzán 1830-ból. Párizs legismertebb gótikus temploma 1163 és 1345 között épült. Két tornya, keresztboltozatai, ólomüveg ablakai és hatalmas orgonája (melyet a világ egyik legjobb hangszerének tartanak) teszik igazán lenyűgözővé. (Archive Photos/Getty Images)

Megáldják a Nemzeti Gárda lobogóját Jean-Louis Prieur képén. A francia uralkodók itt ülték meg az ünnepeiket, győzelmeiket még a XVIII. században is. A nagy francia forradalom alatt az épület csúnyán megrongálódott, de a XIX. században újjáépítették. (Library of Congress/Corbis/VCG via Getty Images)

Victor Hugo már híres regénye megjelenésekor (1831) kampányolt a középkori építészeti remekmű megmentéséért. (The Print Collector/Print Collector/Getty Images)

Ismeretlen szerző műve VI. Henrik koronázásáról, 1793-ból. (Print Collector/Getty Images)

1804: itt koronázták meg Napóleont. (Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images)

Mindennapi élet 1900 környékén. (Galerie Bilderwelt/Getty Images)

Igen, ez már a II. világháború – és a barikádok. (Liberation of Paris)

1944. augusztus 22-én is lángok… akkor szerencsére csak előtte: egy jármű égett a harcok közepette. (AFP PHOTO (AFP)

Egy a híres vízköpők közül egy 1980-as képen. (Barbara Alper/Getty Images)

Hótakaró alatt is szép volt – tavaly februárban. (Frédéric Soltan/Corbis via Getty Images)

Tavaly októberben a párizsiak fényfestéssel ünnepelték, hogy száz éve véget ért az I. világháború. (Chesnot/Getty Images)

Ólomüveg rózsaablak az északi oldalon – átmérője több mint tizenkét méter. (PATRICK KOVARIK / AFP)

Ahol annyian imádkoztak évszázadokon át… „Filmekből, történelmi és képzőművészeti könyvekben olvasva már teljesen olyan, mintha ismernéd. Sugárzik, energiával teli. Misztikus és monumentális” – írja a Tripadvisoron egy látogató az évi sok millióból.

2019 áprilisában megkezdődött a templom renoválása, bronzszobrait elszállították restaurálásra. Nemsokára megtörtént a baj… (Chesnot/Getty Images)

Hétfő este sokan nézték sírva vagy imádkozva, ahogyan elfogy a tűzben a tetőszerkezet. Ledőlt a kúp alakú huszártorony, de a teljes pusztulástól szerencsére sikerült megmenteni az épületet. Emmanuel Macron ígéretet tett az újjáépítésre, meg is indultak az adományok a világ minden tájáról. Íme, egy 2017-es fotó a most megsemmisült tetőszerkezetről. (Martin BUREAU / AFP)

Ezt most sajnos csak képen látni. A huszártorony megrongálódott eredetijét már a 18. században elbontották, és egy teljesen új szerkezetet építettek a XIX. század közepén Viollet-le-Duc tervei alapján. Vagyis nem 850 évnyi munka vált az enyészetté, ahogyan több helyütt írják, persze a veszteség így is fájó. (Martin BUREAU / AFP)

Így lángolt a tetőszerkezet április 15-én. A tűz a restauráláshoz felállított állványzaton keletkezett, és onnan terjedt tovább. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Tájkép tragédia után. (Dan Kitwood/Getty Images)

Forrás: Buzzfeednews

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.