nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Fotó
„A szolgálati kutya egy tucat rendőrrel ér fel” – K9-es kiképzésen jártunk

„A szolgálati kutya egy tucat rendőrrel ér fel” – K9-es kiképzésen jártunk

Dunakeszin, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központjában jártunk, ahol a rendőrkutyák alap- és továbbképzésébe tekinthettünk be.
Hernád Géza
f Ajánlom

Láttuk ezt már kissé eltúlozva a filmvásznon: Kántor, Rex felügyelő, Kutyám, Jerry Lee és bár nem teljesen rendőr, de Hollywood leghíresebb kutyája, Rin-tin-tin is idesorolható, hiszen a rendőrkutyák is foglalkoznak mentéssel.

Nem meglepő módon a rendőrkutyák kiképzésénél is nagy szerepet játszik a jutalmazás. Móricz Mátyás rendőr hadnagy, kiképzésvezető elmondta, a kiválasztásnál a fegyelmezettség és a magabiztosság számít, nem a pedigré. Ez kiemelten fontos, mert ezeknek az állatoknak extrém körülmények között is nyugodtnak kell maradniuk, például lőfegyver használatakor, a robbanóanyag-kereső kutyának pedig passzívan kell jeleznie, ha talált valamit. 

A rendőrkutyáknak a vezető bal lába mellett kell haladniuk, de ha parancsot kapnak, akkor két láb között vagy a jobb oldalon is kitűnően kell tudniuk közlekedni. Veszélyhelyzetben a rendőrkutyák a vezetőjük testi épségét védik, akár az életük árán is. A velük való közös munka egyfajta életmód, hiszen napi foglalkozást igényelnek.

Megosztás Facebookon