Fotó

Gettó, gyár, falu – megmutatjuk, merre jár Pest legizgalmasabb busza

A Blaháról indul, végigkanyarog a legkeményebb gettón, átmegy egy szomorú, elhagyatott ipartelepen, hogy kikössön egy faluban. Ismerjétek meg Budapest legizgalmasabb buszjáratát, a 99-est!

Van egy járat Pesten, sokkal többen ismerik hírből, mint ahányan felszálltak rá. Nem a leghosszabb, nem is a legkihasználtabb, de az biztos, hogy a legváltozatosabb. Szafarijáratnak hívják, annyi a látnivaló, a Blahától induló első tíz megállóját halálszakasznak hívják. (Pár éve elcsípett BKK-s szóhasználat.) Utóbbi a tömegközlekedési szakemberek szemszögéből érthető: ellenőrt itt nagyon-nagyon ritkán látni, ha van is, inkább az Orczy úton túl fedik fel a kilétüket. A 99-es busz nyolcadik kerületi szakasza igazi partibusz, lakossági integrációs intézmény, szövődő szerelmek, összeveszések, kibékülések, tarhálás, dílerhez, illetve dílertől belövőhelyig eljutás terepe. Rosszabb esetben maga a belövőhely.

A 99-es busz azonban sokkal több ennél (na nem mintha ez kevés lenne) mind földrajzilag, mind társadalmilag. A gettóból kiérve ugyanis végigmegy Budapest legelhanyagoltabb parkja, a Népliget mellett, áthalad egy magányos ipartelepen, majd a Wekerlén, ahol megállt az idő, végül pedig kiér Pesterzsébetre, ami egy kis falu. Igazságot teszünk tehát: végigtekertük a vonalat és összefotóztuk a jellegzetes megállókat. (Szelektálni alig kellett, van neki nagyon sok.) Az így összegyűlt képanyag bármilyen szikár és eszköztelen is, csodásan bemutatja, mi folyik Pesten a körúton kívül. Haladjunk tehát szép sorban.

Blaha Lujza tér, Népszínház utca VÁ

Kiss József utca

Mátyás tér

Teleki László tér

Kálvária tér

Kőris utca

Delej utca

Vajda Péter utca

Sporttelep

Fertő utca

Basa utca

Kőér utcai uszoda

Határ út

Corvin körút

Pannónia út

Zoltán utca

Nagykőrösi út

Mézes utca

Mártírok útja

Udvarhely utca

Hunyadi János tér

Szilágyság utca

Mátyás Király tér VÁ

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.