Fotó

Az igazság pillanata: ne dőlj be a kamu Budapest-fotóknak!

Egyszer és mindenkorra rendbe tesszük a magazinújságírás legnagyobb hazugságát: a béna, hatásvadász képeket. Legalábbis, ami Budapestet illeti.

Nyugodt ember vagyok. 

Ez a mondat, mint általában, most is egy de… kezdetű új tagmondattal folytatódik majd, csak előtte még egy kicsit szeretném hangsúlyozni, milyen nyugodt ember vagyok. Azt hiszem, felnőtt életem összes hisztijét, kiborulását és látványos idegeskedését meg tudom számolni két kezemen, és még marad is ujjam. „Marci, basszus, hogy tudsz ilyen nyugodt maradni?” – mondják sokszor az ismerőseim, akik már attól is idegesek lesznek, hogy én nem vagyok ideges. Amikor mégis, akkor általában én idegesítem fel saját magamat, ilyenkor igyekszem magammal megbeszélni szép csendben, kétszemközt, általában sikerül, szóval a környezetem ebből nem sokat vesz észre. Tényleg nyugodt ember vagyok.

És akkor most jöjjön a de, sőt jöjjön egy grammatikailag ugyan nem létező, ám a saját hangjukba szerelmes alkalmi szónokok körében méltán népszerű szó:

Nadeviszont.

Ha stockfotót látok, borul a bili, gurul a gyógyszer, a nyugodtság egyébként vaskos mázát szétzúzva férfias morajlással tör elő a bennem élő vizuálesztéta, egy Puzsér Róbert, Csernus doki és tetszőleges NB II-es fociedző keresztezéséből létrehozott, őrjöngő szörnyeteg. Azt gondolom (imho, eszvéesz) ugyanis, hogy a stockfotóknál súlyosabb vizuális környezetszennyezés nincs, náluk még a naplementés-unikornisos képekre magenta betűkkel ráhányt Coelho-idézetek is őszintébbek és elviselhetőbbek. 

A stockfotók azok a hatásvadász, erre szakosodott ügynökségek által forgalmazott képek – mert nem ciki, ha valaki nem tudja, sőt egy kicsit még irigy is vagyok rá –, amelyek a fotográfia eszközeivel, leegyszerűsítve, a szemnek minél kellemesebb és befogadhatóbb módon illusztrálnak egy-egy (akár súlyos és összetett) témát, ügyet, helyzetet, helyet. Sarokban, éles fénnyel megvilágítva zokogó kislány, a kép szélén egy férfikéz, benne bőröv = családon belüli erőszak. Számlák fölött görnyedő szép, gondosan sminkelt, érett nőalak, szeme zárva, arcán fintor, ujjai a halántékán = anyagi gondok. Gyéren megvilágított ágy, benne mellbimbóig betakart, a plafont kifejezéstelenül bámuló fiatal nő, az ágy szélén alsónadrágban férfi ül görnyedten, arca a tenyerében = szexuális problémák, párkapcsolati elidegenedés. Megvan, mire gondolok, ugye?

Vannak aztán a turisztikai stockfotók. Ezek értelemszerűen egy-egy frekventált helyet, várost ábrázolnak, jellemzően olyan útleírásokban találkozhatunk velük, amelyeknek szerzője nem volt ott, illetve az utazási irodák prospektusaiban, amelyekben nyilván idilli, gyönyörű és kellemes desztinációként csábít minket a Nagy Fal, a Tadzs Mahal, Barcelona vagy éppen Budapest. Valahogy mindig éppen kel fel vagy megy le a nap, jól komponált felhők adnak mélységet a térnek, az épületek, utak, hegyek, lankák pedig teljesen üresek, azaz csak ránk várnak.

Hogy mennyire megtévesztőek ezek a képek, arra ma már szerencsére több nagyszerű és vicces válogatás is felhívja a figyelmet, a legkimerítőbb talán ez. Jól látszik, hogy a stockfotók készítői mindent megtesznek a hatáskeltésért: kiphotoshopolják, vagy hosszú záridős expozícióval eltüntetik az embereket, statisztákat használnak, túlhúzzák a színeket, mindenféle szűrővel bombázzák széjjel a képeket, ha kell, kicserélik az eget (!).

Itt az ideje, hogy tisztába tegyük a témát, amennyire csak eszközeink (értsd: Budapesten élünk) engedik. Összegyűjtöttük tehát az egyik legnagyobb ügynökség, a Thinkstock legnépszerűbb Budapestről szóló „fotóit”, és hozzálőttük a sajátjainkat. Címként változatlanul hagytuk az eredeti, bénácskán megírt képadatokat. Íme.

The Szechenyi Chain Bridge in Budapest, Hungary in the sunrise

View from Fishermen Bastion on National Hungarian Parliament

Multicultural Happy Couple Tourists Walking Down The Streets Of Budapest Hungary, Holding Hands

Manhole sewer cover in Budapest

Fisherman bastion in Budapest, Hungary at sunrise

Picture of an incoming train at Nyugati train station, Budapest, Hungary, during a summer sunset

Heroes Square Budapest in morning. The square is the end of Andrassy Avenue, this street is part of Unesco World Heritage. This photo was made after a rain, the reflection is real, not composit image.

Saint Stephen basilica in Budapest on sunrise

Budapest – St. Stephen basilica

Happy young woman smile with hungarian flag

Unrecognizable people in the distance at the end of a tree lined path

Homemade traditional hungarian christmas cabbage food name is szekelykaposzta

A tanulság pedig az – azon túl persze, hogy ne higgy a stockfotóknak –, hogy Budapest trükközés és filterezés nélkül is menő és csodás hely.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.