Fotó

Így kezdte az iskolát az öt tétényi testvér

Országszerte becsengettek. Az utolsó, készülődős estét és a suliba indulós reggelt töltöttük együtt az ötgyermekes Lakatos családdal.

A diósdi általános iskolában pénteken már évnyitó és osztályfőnöki óra van, hétfőn pedig kezdődik a tanítás. Farkas Erika és Lakatos László három legkisebb gyermeke, Dávid (11), Gergő (10), és Erika (8) azonban egy cseppet sem szomorkodik emiatt. A fiúk a negyedik osztályt kezdik, Eri – ahogy a többiek becézik – pedig másodikos lesz, és mindannyian alig várják, hogy viszontláthassák a barátaikat.

Tanszeradomány iskolakezdéshez

Pedig mozgalmas nyár van mögöttük: jártak a nagyszülőknél, voltak strandolni és lézerharcozni, Gergő még a Balatonnál is nyaralt az osztálytársával – de hiába tetszett neki Fonyód, hazavágyott, és egy hét után inkább visszajött a szüleihez és testvéreihez. A legnagyobb dolog viszont a költözés volt, hiszen még csak két hete élnek ebben a kétszobás budatétényi albérletben. “Nagyjából berendezkedtünk, csak néhány szekrény hiányzik még” – néz körül az édesanya. 

Tanszeradomány iskolakezdéshez

Az új lakás miatt szeptembertől változik majd a reggeli rutin is. A gyerekek azt számolgatják, mikor kell elindulniuk ahhoz, hogy időben beérjenek. Az anyukájuk persze már mindennek utánanézett: a 7:06-os busszal fognak járni mindannyian, és hogy ezt elérjék, hat körül már kint kell lenni az ágyból. A fiúk szeme egy kissé kikerekedik a hír hallatán, Eri arca viszont meg sem rezzen. “Nem baj, mert úgyis korán fent vagyok minden reggel, megyek ki az udvarra Jennyhez” – mondja. A család a költözés után ugyanis egy állatmenhelyről hozott fekete kutyussal bővült. Kint van a helye, csak azért hozzák be ölben, hogy megmutassák. Néhány napja egy kicsit húzza a lábát, így még több figyelmet és kényeztetést kap. 

Tanszeradomány iskolakezdéshez

A teraszt és a ház melletti nagy kertet Jenny nem egyedül uralja: három talált kiscicával osztozik. “A gyerekek imádják az állatokat, de eddig nem lehetett nekik, mert ezelőtt a családok átmeneti otthonában laktunk két évig. Az nagyon megviselt bennünket, sokat szenvedtünk, de már túl vagyunk rajta. Mind az öten teljesen ki vannak cserélve, sokkal felszabadultabbak, mióta itt vagyunk” – meséli Erika.

Tanszeradomány iskolakezdéshez

Férjével mind a ketten keményen dolgoznak: László kőműves, ő pedig takarítónő a diósdi iskolában. Egy hónapja kezdett, a nyári nagytakarításból, rendrakásból már alaposan kivette a részét. Előtte egy cukrászdában dolgozott, reggel korán bement, és onnantól gyakran tíz órát, vagy még többet bent kellett lennie. Azért váltott munkahelyet, hogy többet lehessen a gyerekekkel. Most majd mindennap együtt indulnak el, bevárják egymást délután négykor, és napközben is találkozhatnak. Nagy az öröm, a gyerekek izgatottan kérdezgetik Erikát, megjöttek-e már az új könyvek, és hogy vajon tudják-e a többiek, hogy az ő anyukájuk is az iskolában dolgozik. Egymás szavába vágva sorolják, melyik osztálytársuknak melyik szülője van még ott, és milyen beosztásban.

Tanszeradomány iskolakezdéshez

“A menza elég jó, de még jobb lenne, ha anya a konyhán dolgozna” – mondja Dávid. Az ebéd mellett tízórait kapnak és uzsonnát a napközi végén, de így is éhesek, mikor hazaérnek. “Sokat főzök, ebből a szempontból nem nagyon érzem meg a különbséget a szünet és az iskolaidő között – mondja Erika. – Mindennap, de legkésőbb minden másnap készítek főtt ételt, mert nem adhatok nekik mindig hideget. Ráadásul a legnagyobb fiam már középiskolába jár, és ott nem ebédel.” László is reggeltől késő délutánig dolgozik általában, ő vacsoraidő előtt nemigen ér haza.  

A szülők azt mesélik, hogy hiába dolgoznak mindketten sokat, nagyon meg kell nézniük, hogy mire, és mennyit költenek. Az iskolakezdés különösen nehéz időszak, még úgy is, hogy a tankönyveket ingyen kapják. Az egyik nagyfiúnak most kellett új táskát venni, a kisebbeknek még jó a tavalyi.  “Év közben az öt gyereknek legalább tizenöt pár cipőre van szüksége egyszerre.  Kell nekik egy utcai, egy benti és egy tornaórára való is” – teszi hozzá László. Kintiből kell téli-nyári váltás is, és úgy becslik, hogy egy cipő nagyjából két hónapig tart ki, utána szétmegy a lábukon. 

Tanszeradomány iskolakezdéshez

Az Ökumenikus Segélyszolgálat most három komplett tanszercsomagot hozott a kicsiknek. Először kicsit szégyellősen bontogatják a dobozokat – ebben persze benne lehet az is, hogy hirtelen öt idegen felnőtt zsúfolódott be a nagyszobába – de aztán egyre jobban belejönnek. Szakad a ragasztószalag a kartonokon, és egyre több írószer kerül belőlük az ágyra. Erika legjobban a rózsaszín, tündéres tolltartónak örül a sok színes ceruzával. A fiúknak is nagyon tetszik a sajátjuk, ők egyforma mintásat kaptak, a különbség csak az, hogy az egyikben dupla radír van. Gergő másik kedvence a körző, amit már néha használnak órán is: a matek egyébként is az egyik kedvenc tárgya, mert – mint meséli – sokat játszanak a számokkal. Emellett öccséhez hasonlóan a testnevelést és a focit részesíti előnyben, de nagy sportrajongók, még a karatéról és a sakkról is tudnak mesélni a szakköröknek köszönhetően.

Tanszeradomány iskolakezdéshez

Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

A hazajárás szempontjából az az ideális, ha a tanításon kívüli dolgok négy óráig véget érnek, csakúgy, mint a napközi, mert akkor senkinek nem kell egyedül buszoznia és gyalogolnia, főleg télen, amikor korán sötétedik. Úgy számolják, hogy így is fél hat felé fognak ideérni, és kell még idő tanulásra is. Bár bevallják, hogy szívesebben olvasnak, de gyorsan hozzáteszik, hogy anya erre mindig azt mondja, hogy felnőtt korukban majd meglátják, milyen jó dolga van annak, aki tanulhat.

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

Leckeírásig még van néhány nap: szeretnék kihasználni az időt sok kutyázással és cicázással a kertben, és ha jó idő lesz, akkor még strandolnának egy utolsót közösen. “Csak le ne égjen a hátam, mert akkor hogy viszem majd a táskát” – dobja fel Dávid, de inkább csak viccből. Péntekre még csak néhány füzet kell és az új tolltartók – ezekben van tiszta órarend is, amire leírhatják majd a napi beosztásukat.

Az ünneplőket előkészítik mindenkinek, ezeket anya vasalja ki, mielőtt elindulnak együtt az iskolába – Erika dolgozni, a gyerekek pedig tanulni.

És akkor eljött az a reggel is: szeptember 1-je.  A nyár színei még rajtuk, jön egy utolsó anyai ölelés. Indul a busz, egyszer muszáj felszállni. Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 Tanszeradomány iskolakezdéshez

 

Van, ahol füzet nincs, máshol a tornazsák üres

A boltok polcait már hetekkel a becsengetés előtt elárasztották a tanszerek. Szebbnél szebbek: a ceruzák a szivárvány minden színében ragyognak, a tolltartókról a legmenőbb mesehősök néznek vissza, néhány körző és vonalzókészlet pedig olyan profi, hogy a szakemberek is megirigyelhetnék. Lehet miből válogatni.

Vannak viszont olyanok is, nem is kevesen, akiknek a legalsó polcról sem jut semmi az iskolatáskába – már ha egyáltalán van olyanjuk. Bár még el sem kezdődött a tanév, máris hátrányban vannak.  “A családok 5 százaléka sehogy sem tudja kigazdálkodni a tanévkezdéssel járó pluszköltségeket. De további 46 százaléknak jelentős, nehezen megoldható teher az anyagiak előteremtése: van, aki ilyenkor az élelmiszeren spórol, elhalasztja a számlái befizetését, kölcsönkér az ismerőseitől, vagy akár hitelt vesz fel” – mondja Kis Boáz, az Ökumenikus Segélyszervezet sajtóreferense. Az idén hatéves Iskolakezdés együtt! programjukon keresztül éppen ezért minden évben ezer gyereknek adományoznak iskolakezdési csomagot, fejenként tízezer forint értékben. A támogatottakat a látókörükben lévő családokból választják ki, mindig vannak közöttük határon túliak is. “Az országos intézményhálózatunkon, illetve a segélyközponton keresztül juttatjuk el a támogatást a rászoruló családok gyerekeinek. Van, ahol az alapvető tanszerek, füzetek, tollak hiányoznak, míg máshol üres a tornazsák, vagy nincs ünneplő ruha a tanévnyitóra. A kollégisták esetében a beköltözés költségei külön terhet jelentenek: legtöbb helyre több váltás ágyneműhuzatot, törölközőt, pizsamát kell vinni, nem beszélve a tisztálkodási szerekről. A sok esetben személyre szabott programmal nekik is segítünk.”

A Segélyszervezet célja, hogy az adomány tartós, többéves segítség legyen, ezért a pakkokba új, jó minőségű termékeket csomagolnak. De a minőség azért is fontos, mert a felszerelés szegényessége frusztrációt okozhat. “Tudjuk, hogy a gyerekek sokszor fájdalmasan kritikusak egymással: kicsúfolják, lenézik azt, akinek nincs szép táskája, tolltartója, és így tovább. Szeretnénk csökkenteni ezeket a lelki terheket, és kezdő lendületet adni a tanévkezdéshez.”

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.