Fotó

Vakvezető kutyák, a szeretetbe csomagolt segítők

Nem tudom, mit jelent az, ha valaki elveszíti szeme világát, és életét egy okos kutyára bízza, azt viszont pontosan tudom, milyen érzés, ha az ember mellé egy négylábú társ szegődik, aki feltétlen szeretetével, eszével és puszta jelenlétével szebbé varázsolja a mindennapokat. Archív fotókat gyűjtöttünk.

A vakvezető kutyák képzése a 18. századig nyúli vissza, de igazán nagy fordulatot az első világháború hozott, a háborúban megvakult katonákat vakvezető kutyákkal igyekeztek segíteni. Az 1940-es évekre már pontosan tudták, mely kutyafajták alkalmasak a feladatra, és a korábbi szerény eredmények után a képzést a kutyák 90 százaléka sikeresen zárta. A német juhászok, labrador retrieverek, óriás snaucerek, újfundlandik, angol szetterek, airedale terrierek méretük, szelídségük és eszük miatt a legalkalmasabbak a feladatra. 

Vakvezető kutyák

1930 – Vakvezető kutyája kísér át egy férfit az úttesten. 

Vakvezető kutyák

1934. április 13. – Egy német juhászkutya nem hagyja, hogy gazdája lelépjen a járdaszigeten. A férfi Captain Liakhoff, a Brit Vakvezető Kutyák Egyesületének egyik trénere. 

Vakvezető kutyák

1934. december 10. – Mona, a vakvezető kutya kíséri gazdáját, Mr. Birchallt. 

Vakvezető kutyák

1935. április 6. – Andrew Gilzean vak masszőrt német juhászkutyája kíséri Edinburgh-ben. 

Vakvezető kutyák

1938. április 20-án Molly Abbott buldogjaival pózol az évente megrendezett vakvezetőkutya-bemutatón. 

Vakvezető kutyák

1950 körül – Egy szinte vak ember egy speciális nagyítót tesztel egy New York-i szemklinikán. Mellette hűséges vakvezető kutyája várakozik. 

Vakvezető kutyák

1955 – Egy vak férfit vakvezető kutyája kíséri.

Vakvezető kutyák

1966. március – Egy vak nőt vakvezető kutyája a helyi uszodában várja. 

Vakvezető kutyák

 

Vakvezető kutyák

1966. március – Egy vak nő vakvezető kutyája segítségével vásárol újságot a kioszkban. 

Vakvezető kutyák

1985 – David Blunkett, a sheffieldi képviselőtestület vezetője vakvezető kutyájával érkezik a munkáspárt konferenciájára Bournemouthba. 

Vakvezető kutyák

 1960

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.