Fotó

Ikonikus divatfotók és készítőik

Kate Moss épp csak betöltötte a tizennyolcat, Linda Evangelista sírógörcs után volt, Gisele Bündchen nevét pedig senki nem ismerte, amikor a dollárezreket érő képeket lőtték róluk: a divattörténelem leghíresebb fotóinak történeteit hoztuk el.

Michel Comte: Cindy Crawford

Ikonikus divatfotók

“Michel Comte volt a fotós, a képek pedig Los Angeles-ben készültek – emlékszik vissza Cindy Crawford. – Mindig is készültek rólam olyan fotók, amiken ikonikus alakok, például Monroe modern alakját kellett megformálni, ennél a képnél Rita Hayworth volt az inspiráció. A fotózás alatt végig azt éreztem, mintha egy kicsit Rita lennék, átéreztem, hogy milyen lehetett ő.”

Peter Lindbergh: Linda Evangelista

Ikonikus divatfotók

“Linda Evangelista az egyik legjobb barátom felesége volt – meséli a divatfotós, Peter Lindbergh, aki a modellel még a 80-as években találkozott először. – Az első közös munkák alkalmával nem nagyon “éreztem” őt, mégis úgy alakult, hogy szinte mindennap együtt kellett dolgoznunk. Egy alkalommal aztán eljött az a pont, amikor úgy éreztem, tennem kell valamit, én megkérdeztem tőle, hogy miért nem vágatja le a haját rövidre. Sokkolta az ötlet, ám egy nap mégis azzal fogadott, hogy megteszi. Miután levágták a gyönyörű olasz tincseket, Linda két órán keresztül sírt. A fehér inges képek másnap készültek – és egy új nő született. Előtte is jó modell volt, de ezután A modell lett.”

Patrick Demarchelier: Gisele Bündchen

Ikonikus divatfotók

A brit királyi család fotósa, Patrick Demarchelier – megannyi Vogue, Harper’s Bazaar, Vanity Fair, Dior, Louis Vuitton, Chanel, YSL fotózás után – már rég karrierje csúcsán volt, amikor találkozott egy ismeretlen brazil modellel, Gisele Bündchennel. A fotóstól aktfotókat rendeltek az 1999-es Bazaarba, de akkor még senki nem sejtette, hogy az akkor szemérmes modell ezzel a sorozattal lesz egycsapásra világhírű. 

Ellen Von Unwerth: Claudia Schiffer

Ikonikus divatfotók

Bár Ellen Von Unwerth maga is bő egy évtizeden keresztül modellkedett, igazán kényelmesen soha nem érezte magát ebben a szerepben. Tökéletes helyét a kamera mögött találta meg, amikor barátja meglepte egy fényképezőgéppel. Innentől kezdte a fotózásnak szentelte a mindennapjait. A nagy áttörést egy 1989-es Guess kampányfotózás hozta el a számára, amikor az akkor még ismeretlen Claudia Schiffer állt neki modellt. A szőke szépség Brigitte Bardot-ra emlékeztette a fotóst. A két nő számára ez a közös munka hozta el az áhított sikert: Schifferből szupermodell, Von Unwerth-ből pedig keresett divatfotós lett.

Ellen Von Unwerth: Eva Herzigova

Ikonikus divatfotók

Az 1994-es Wonderbra óriásplakátja nemcsak a járókelők figyelmét keltette fel, de berobbantotta a köztudatba az akkor még ismeretlen cseh szépséget, Eva Herzigovát, aki a Hello Boys! feliratú plakátról egy szál melltartóban kacérkodott. A plakát megtette a hatását, a városi legendák szerint megannyi autóbalesetről ez az Ellen Von Unwerth fotó tehet. Bár a sikeres kampány után Herzigova a legnagyobb márkáknak dolgozott, mind a mai napig ez a legemlékezetesebb sorozat, ami róla készült. 

Herb Ritts: Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington, Tatjana Patitz és Stephanie Seymour

Ikonikus divatfotók

Herb Ritts még 1989-ben készítette a Rolling Stone számára a fotózás történetének egyik leghíresebb munkáját, amit azonban csak kevesen tudnak, hogy ez a kép majdnem meg sem született Christy Turlington modell ugyanis ekkoriban a Calvin Kleinnel állt szerződésben, nem engedték, hogy modellt álljon. “Az nem lehet, hogy te ne légy a képen” – mondták Turlingtonnak a modelltársai, aki egyszerűen fogta magát, és beugrott a képbe.

Melvin Sokolsky: Simone D’Aillencourt

Ikonikus divatfotók

1963-ban, a Harper’s Bazaar számára készítette Melvin Sokolsky buborékos sorozatát, amit Hieronymus Bosch Gyönyörök kertje című festménye ihletett. Mivel ekkor még nem létezett Photoshop, Simone d’Aillencourt modellt tényleg egy plexigömbbe rakták, majd egy daru segítségével Párizs megannyi pontján “lelógatták”. 

Helmut Newton: Vibeke Knudsen 

Ikonikus divatfotók

Helmut Newtont 1975-ben kérte fel a párizsi Vogue, hogy készítse el Yves Saint Laurent nőknek szánt szmokingjának reklámfotóját. Newton a fotózás helyszínéül azt a keskeny párizsi utcát választotta, ahol tizennégy éven keresztül élt, és Vibeke Knudsen modellt kérte fel a munkára, hogy személyesítse meg a maszkulin, elérhetetlen dandyt, aki cigarettájával, testtartásával utánozza a férfit. Maga Newton egy paparazzo helyébe képzelte magát.

Albert Watson: Kate Moss 

Ikonikus divatfotók

Albert Watson fotós ugyan csak a bal szemével lát, több mint 250 címlapfotót készített már a Vogue-nak, de számtalan ikonikus képet lőtt többek között a Rolling Stones-nak és a Harper’s Bazaarnak is. Egyik legemlékezetesebb sorozatát 1993-ban, a 18. születésnapját ünneplő, akkor még kevésbé ismert Kate Mossról készítette Marrákesben, ahova a német Vouge megbízásából utaztak. A fekete-fehér, füstös képek évekkel később több tízezer dollárért keltek el a Christie’s aukciósházban – Kate Mosst pedig a szupermodellek sorába emelték. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.