Fotó

“Nagyon messziről jövök. De visszajöttem!” – 81 éves Törőcsik Mari

Mindig kedves tekintet, örök mosoly a száj szegletében, összetéveszthetetlen hang, varázslatos karizma: nincs ember, akinek szívébe ne lopta volna be magát Törőcsik Mari, a nemzet egyik legnagyobb színésznője, aki hatvan éve játszik, nevettet és megérint. 81. születésnapján archív képekkel kívánunk boldog születésnapot.

Az ünnepelt színésznő Törőcsik Marián néven született 1935-ben a Heves megyei Pélyen. Szokatlan nevét állítólag egy elírás miatt kapta, eredetileg Mariannra keresztelték. Egészen 15 éves koráig Pélyen élt: “Az én gyerekkorom szebb volt, mint szép: gyönyörű volt” – emlékezett Törőcsik Mari idős korában.

Ma 81 éves Törőcsik Mari

Édesapja, Törőcsik Joachim, tanáremberként dolgozott, amikor behívták katonának. Szülőfalujában rég úgy hitték, hogy nem él, amikor 1946-ban hazatért feleségéhez és két lányához az orosz fogságból. Mari ekkor 11 éves volt. Édesanyja, Rusz Júlia szintén tanárnőként dolgozott. “Állítom, hogy a megye legelegánsabb asszonya az én anyám volt. A divat sosem érdekelt, de a cipőket és a kalapokat miatta szeretem” – mesélte édesanyjáról Törőcsik Mari. 

Ma 81 éves Törőcsik Mari

A színésznőre nagy hatással volt az a mozi, amit nagypapája üzemeltetett Pélyen. Rengeteg filmet megnézett, és már kislányként arról álmodott, hogy színésznő lesz. A középiskolát, anyjához és nővéréhez hasonlóan, az egri Orsolya-rend iskolájában végezte, majd a budapesti Alkotmány utcai közgazdasági gimnáziumba iratkozott be. Országos gépíróbajnoki címet is nyert. 

A fotón: Bubba szerepében Ray Lawler A tizenhetedik baba nyara című színművének próbáján. A darabot 1958. október 31-én mutatták be Várkonyi Zoltán rendezésében a Katona József Színházban. – MTI Fotó: Keleti Éva

Ma 81 éves Törőcsik Mari

A Művelődésügyi Minisztérium díjainak átadóünnepségén 1964-ben – fotó: Fortepan

Ma 81 éves Törőcsik Mari

1954 és 1958 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola növendéke volt, tanulmányait operett szakon kezdte. Bár már a főiskola első évében felkérték a Körhinta főszerepére, ami egészen Cannes-ig juttatta, és 1958-tól már a budapesti Nemzeti Színházban játszott, a kritikusok bő egy évtizedig mostohán bántak vele. A nagy kiugrást 1968 hozta meg számára, ekkor mutatták be a Katona József Színházban Zorin Varsói melódia című darabját. A kétszereplős darabot Iglódi István rendezte, partnere Sztankay István volt. 

A fotón: Sztankay István és Törőcsik Mari színművészek a Katona József Színházban a Varsói melódia című darab próbáján 1965-ben – fotó: Fortepan

Ma 81 éves Törőcsik Mari

Első férjével, Bodrogi Gyulával a Körhinta után esett szerelembe, össze is házasodtak, ám házasságuk tíz évig tartott. 

A fotón: Tordy Géza, Törőcsik Mari és Kállai Ferenc színművészek a Nemzeti Színház siófoki üdülőjében 1968. július 11-én. – MTI Fotó: Keleti Éva

Ma 81 éves Törőcsik Mari

Komoly nemzetközi sikert az 1976-os Déryné hol van? című film hozta el számára, amiért Cannes-ban a legjobb színésznőnek járó díjat is besöpörte. A dolog furcsasága, hogy a film itthon nem aratott sikert. A filmet élete nagy szerelme, harmadik férje rendezte, akivel 43 évig élt együtt. A férfi 2013-ban hunyt el. 

A fotón: harmadik férjével, Maár Gyulával

Ma 81 éves Törőcsik Mari

 1979–80 között a Győri Nemzeti Színház (akkor Kisfaludy Színház) művészeti vezetését vállalta el, majd ezt követően tíz évig a Mafilm színtársulatának, később pedig a szolnoki Szigligeti Színház színésze volt. 1993-tól a Thália Színház igazgatójának választották, ám a színészettel ez idő alatt sem hagyott fel. 2002-ben kezdett el újra a Nemzeti Színházban játszani. 

Ma 81 éves Törőcsik Mari

A színésznőnek két gyermeke van, egyikük Teréz, a másikuk a vietnami Son, akit hatévesen fogadott örökbe Vietnamban. Mindkettőjüket megkímélte a rivaldafénytől. 

A fotón: Avar István partnereként a Vasvirág című filmben

Ma 81 éves Törőcsik Mari

2008 őszén egészségi állapota súlyosan megromlott, vérkeringése összeomlott, a szíve megállt. Bár sikerült újraéleszteni, kómában altatták. Orvosai szerint felépülése csodával határos volt: nemcsak tudata, de emlékezőképessége és mozgása is visszatért. Páratlan élni akarásának köszönhetően gyógyulni kezdett. A 2009-es Filmszemle megnyitóján mondta: “Nagyon messziről jövök. De visszajöttem!” 

A fotón: Darvas Ivánnal a Szerelem című filmdrámában

Ma 81 éves Törőcsik Mari

Sztankay Istvánnal

Ma 81 éves Törőcsik Mari

1983. február 18-án a budapesti József Attila Színház február 26-án a Régi nyár című zenés játékban. Rendező: Iglódi István. – MTI Fotó: Tóth István

Ma 81 éves Törőcsik Mari

Hatvan éven át kitartóan és hatalmas lendülettel dolgozott, 80 éves korában azonban úgy döntött, kevesebb munkát vállal. 

A fotón: Keleti Éva fotóművész Törőcsik Mariról készített képeiből nyílt kiállításon. A megnyitón bemutatták a Kossuth-díjas színművész életéről készült fotóalbumot is, amelynek felvételeit Keleti Éva a Magyar Távirati Iroda Fotóarchívumából válogatta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.