Fotó

Láss bele az autisták fejébe!

Az Autistic Art Alapítvány eddig is segített autista fiatalokon, többek között azzal, hogy a művészeti foglalkozásain szabadon alkothattak az ő sajátos fantáziaviláguk szerint. A rajzok most életre keltek: a Filter Galéria kortárs ötvösei, valamint hazai dizájnerek alkottak az autista fiatalok grafikái alapján csodás ékszereket, tárgyakat.

 

Varga Máté zárkózott, titokzatos fiatalember. Nem beszél, ráadásul arckifejezése is keveset árul el arról, mi zajlik benne. Rajzain négyzeteket és szimmetrikus formákat épít absztrakt labirintussá.

 

Jermakov Katalin ötvös, fémipari formatervező. Ékszereiben szereti a határozott kontrasztokat.

 

Lakatos Reni 27 éves árva lány, a Szimbiózis Alapítvány intézményének lakója. Bár nem beszél, mindent ért, és szívesen kommunikál is.

 

Marosi László ékszerész előszeretettel használ olyan anyagokat, amelyek a hagyományos ékszerkészítésben ismeretlenek, például bőrt és betont.

 

Stadtmüller Tamás a Miskolci Autista Alapítvány lakója. Tamás sem beszél, ettől függetlenül közösségben is jól érzi magát. Sokat mosolyog, és sokat rajzol. Ilyenkor néha arcához közel emeli a papírt, miközben gyorsan rezegteti rajta a kezében levő ceruzát.

 

Gera Noémi ékszerész. Szereti a nőies, “egyéniséggé növő tárgyakat”.

 

Pados Zulejka megszállott alkotó. Naponta akár több száz rajzot is készít, konkrét személyekről. Ezt rajzolás közben többször hangsúlyozza. Amúgy a puha dolgokat szereti: legyen az komolyzene, ruha, szín, énekhang vagy szakáll.

 

Noémi legszívesebben olyan koncepciókban gondolkodik, ami reagál a környezetére, az életére, az érzéseire.

 

Vreczenár Viktor szereti a szabályokat és a rendet. Elsősorban olyan tárgyakhoz vonzódik, amelyek alapja a kör, például a rezsó, annak gombjai, vagy a metrólámpa.

 

Lenzsér-Mezei Kata építészmérnök, belsőépítész. Ötvösként is dolgozik. Ékszereit gyakran világhírű építészek épületei ihletik.

 

Kiss Péter 26 éves, beszédében akadályozott, de kommunikatív fiatalember. Rajzai mindig humorosak. Van egy kis pálcikaembere, Popej, aki majdnem az összes rajzán megjelenik.

 

Gaál Gyöngyvér több mint húsz éve tervez és készít ékszereket. Szereti, ha tárgyai megmosolyogtatnak, ezért a vidám darabok a kedvencei.

 

Nótár Imre állami gondozásból került a Miskolci Autista Lakóotthonba. Kedvenc időtöltése az állatok mindennapi gondozása. Rajzain is elsősorban állatok szerepelnek, melyeket képeskönyvekből másol.

 

Király Fanni ékszerész. Szerinte az ékszer arra való, hogy kiteljesítse a képet, amit magunkról mutatni szeretnénk.

 

Abuczki Dávid szintén a Miskolci Autista Lakóotthon lakója. Nagyon szereti a társaságot, szívesen részt vesz közösségi eseményeken. Imád táncolni, Michael Jackson nagy rajongója.

 

Kárpáti Róbert ékszerész számára nagyon fontos a humor. Az alkotási folyamatot szívesen bontja két részre: az aktív tervezésre, és a passzív, meditatív elkészítésre.

 

Kalocsai Nóri középiskolás diák, szabadidejében legtöbbször rajzol. Képeit eleinte külön spirálfüzetekbe gyűjtötte, melyeket mindig magával hordott, de csak keveseknek mutatott meg. A csoportfoglalkozásnak köszönhetően ma már a foglalkoztató helyiség falára is szívesen kiteszi őket.

 

Stomfai Krisztina ékszerész. Azt mondja, “viselhető” formákat szeret teremteni.

 

Az Autistic Art Alapítvány autista embereken segít azzal, hogy autista fiataloknak kialakított lakóotthonokat támogatvalamint művészeti foglalkozásokat tart autizmussal élő fiatalok számára. A rajzok most életre keltek: A Filter Galéria ékszertervező művészei, valamint elismert hazai dizájnerek alkottak inspirációjuk alapján csodás ékszereket, designtárgyakat. A grafikákra, ékszerekre és designtárgyakra az alapítvány éves jótékonysági aukcióján licitálni is lehetett – a befolyt összegből az alapítvány lakóotthonokat támogat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.