Fotó

Tükör módszer: egy különleges iskola kutyáknak és gazdiknak

A kutya az ember hűséges társa, régóta az egyik legkedvesebb háziállatunk. Ahhoz azonban, hogy valóban jó társunk legyen, fontos a jó kapcsolat gazda és kutyája között. Ehhez pedig sok esetben nem elég, ha csak szeretjük, fontos, hogy jó nevelésben legyen része.

Van egy különleges szemléletmód, miszerint a kutya a gazdájának a tükörképe. A Tükör módszer lényege, hogy ha kedvencünk az oktatás alatt valamit rosszul csinál, magunkban keressük a hibát. A kutya rendkívül érzékeny gazdájának érzelmi világára, ezért mielőtt oktatni kezdjük, jobban tesszük, ha rendbe tesszük saját gondolatainkat, érzéseinket. Ezután minden simán fog menni.

Nagy Tamás a Tükör módszer egyik kiemelkedő oktatója, éppen vizslájával gyakorol egy budapesti kutyaiskolában.

 

Miután összegyűltek az órára jelentkezők, kezdődhet a kiképzés. Az elején fontos minden kutyának felvenni a szemkontaktust gazdájával. Egymás tekintetéből tudják, hogy kölcsönösen készen állnak a tanulásra.

 

Sokféle tanítási módszer létezik, ebben az iskolában klikkerképzéssel fejlesztik a négylábúakat. Ennek lényege, hogy a kézben tartott szerkezettel klikkel a gazda, ha valamit a kis kedvenc jól csinált, ezután biztosan jutalomfalat következik.

 

Fontos, hogy a klikkelés pontosan abban a pillanatban történjen meg, amikor a kutya valamit megcsinált, mert pár másodperccel később már nem fogja tudni, hogy mire vonatkozik a dicséret.

 

Az oktatás során fontos, hogy a házi kedvenc és a gazdája között kialakuljon a megfelelő viszonyrendszer.

 

A gazdának tudni kell kommunikálni a kutya nyelvén, a kutyának pedig meg kell tanulnia, hogy hol a helye a kettejük kapcsolatában.

 

Csilla óra után arról mesélt, hogy amióta ezzel a módszerrel oktatja kutyáját, Mortont, minden megváltozott. “Egy szótárt kaptam a kutyámhoz, azóta minden jelzését értem, és ezáltal nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk.”

 

A képzéseket már kölyökkutyakortól kezdik, a kutyaoviban. Itt leginkább a szocializálódás a lényeg, hogy a kutya más kutyákkal játsszon, de elkezdik már a kutyusok behívását, ültetését.

 

Hét hónapos kortól az alapfokú, majd a középfokú tanfolyamon vesznek részt, mindkettő vizsgával zárul. Ezután jöhetnek az életmódprogramok, ahol a gazdák és kutyáik közösen vezethetik le a fölös energiákat, így mindketten kiegyensúlyozottabbá válnak. Agility, frizbi, ösztönkontrolltréning, mantrailing (személykeresés), nyomkövetés, treibball (labdaterelés) vagy éppen canicross (kutyás terepfutás) tréningekre van lehetőség.

 

Péter nem kis fába vágta fejszéjét, amikor komondort választott magának. “Három hónapos korában kiszökött a kertből, és pont a kutyaiskola egyik oktatója találta meg. Azóta járunk ide.”

 

Az óra végén viccből megkérdeztem, hogy van-e lehetőségem egy kutyacsoportképre, azt azonban álmomban sem gondoltam volna, hogy ezekkel a kutyusokkal valóban össze lehet hozni egy ilyen fotót.

 

Kutyák és gazdáik az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.