Fotó

A siker titka a sikér – egy háromgyermekes anyuka, aki saját őrlésű tönkölyből készít kenyeret

Bea kezdetben csak a családnak sütött egészséges pékárukat, ma már piacra is jár a portékáival. Álma egy olyan pékség, ahol nemcsak megvásárolni lehet a tönkölyből készült finomságokat, de aki szeretné, el is készítheti magának.

Nagyné Dobos Beáta péksüteményeket készít, de nem akármilyen hozzávalókból. Bea az őstönkölyre esküszik, ami véleménye szerint nem okoz gyulladásos folyamatokat a szervezetben.

Bea saját konyhájukban készíti az egészséges kenyérféléket, süteményeket, egyelőre főleg barátoknak. A képen látható zsákokban saját tönkölyültetvényéből származó gabona található, amit otthonában frissen őröl meg.

 

A képen azt mutatja, hogy hogyan nyúlik a jó minőségű tönkölyből készült kenyér tésztája, ami a sikértartalmának köszönhetően sokáig eltartható, nem penészedik.

 

Tönkölyből nemcsak kenyér, hanem rendkívül finom sütemények is készíthetők, Bea saját maga kísérletezi ki receptjeit. Eleinte a családjának sütött, de hamar híre kelt a baráti körben Bea egészséges finomságainak. Mára rendszeresen jár ki ismerősökhöz, akiket otthonukban tanít a kenyérsütésre, vagy egy-egy sütemény elkészítésére. Tervei szerint nemsokára olyan pékséget szeretne nyitni, ahol nemcsak megvásárolni lehet majd az általa készült dolgokat, de aki szeretné, el is készítheti magának.

 

Ma reggel hat óta sülnek konyhájában a finomságok, hiszen ma piacnap van. Az esztergomi biopiacra jár ki, ahová kóstolókat visz az érdeklődőknek, és hasznos tanácsokkal látja el azokat, akik szintén szeretnének áttérni az egészséges életmódra.

 

Egy különleges német recept alapján fahéjas csigát fog most készíteni.

 

 

Miközben készül a csiga, arról mesél, hogy ha rossz kedve van, nem sikerülnek jól a tészták. “A kelt tésztának lelke van, és nemcsak a hangulatom és az én energiáim befolyásolják az eredményt.”

 

  Bea úgy beszél a süteményeiről és a kenyereiről, mintha a gyerekeiről mesélne.

 

Gyerekei mindeközben remekül elszórakoztatják magukat a kertben.

 

Az elkészült finomságokkal délután elindul Esztergomba, hogy megossza másokkal is süteményeit és tudását.

 

Az esztergomi piacon személyesen is vásárolhatunk a Kiskosár Bevásárló Közösség termelőinek finomságaiból, ahogy Bea süteményeiből is. (Fotó: Bozsó András)

 

A bevásárlóközösség a helyi termékekhez való hozzájutás egy újszerű módja, a rövid élelmiszer-ellátási lánc egyik formája, ahol magukkal az őstermelőkkel találkozhatunk és támogathatjuk munkájukat. (Fotó: Bozsó András)

 

A helyi termékek vásárlásával jelentősen csökkennek a szállítási és csomagolási környezeti terhek, és jóval egészségesebbek is. (Fotó: Bozsó András)

 

A siker titka a sikér – egy kétgyermekes anyuka, aki saját őrlésű tönkölyből készít kenyeret
A kiskosarbolt.hu oldalon bárki csatlakozhat vásárlóként, vagy akár termelőként is. Megismerhetjük a közösség tagjait, és online rendelhetünk a bioélelmiszerekből. (Fotó: Bozsó András)

 

Nagyné Dobos Beáta őstönkölyből készült termékeit a bibonatura.com-on is megtaláljátok!

További cikkek a témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.