Fotó

Kanadában három budapestnyi terület lángol – fotók

Több mint egy hete lángol a kanadai Alberta városa környékén pusztító erdőtűz. A hatóságok eddig több mint százezer embert telepítettek ki.

A lángok a száraz idő és a szél miatt gyorsan terjedtek, ezért a kitelepítést egy idő után már csak légi úton lehetett folytatni.

A kanadai Alberta környékén tomboló erdőtűz május 1-én kezdődött, és továbbra is tombol.

 

A tűz akkora sebességgel terjedt, hogy sok helyi lakónak alig maradt ideje elmenekülni – a képen egy elhagyott teherautó látható.

 

A tűzvész által érintett Fort McMurray városából több mint százezer lakót kellett kitelepíteni.

 

A tűz terjedését a szokatlanul meleg időjárás (több mint 30 fokos hőmérséklet) és a csontszáraz talaj segítette elő.

 

A tűz által érintett területek mérete több mint százezer hektár. A legutóbbi becslések szerint mintegy 1610 négyzetkilométeren pusztítottak a lángok. Ez több mint háromszorosa Budapest alapterületének (525 négyzetkilométer).

 

Hétvégére a tűzoltók, ha nem is oltották el, de valamelyest ellenőrzésük alá vonták a lángokat.

 

A környéken a szupermarketek kifogytak a tartós élelmiszerekből. A bajba jutott autósokat mobil benzinkutakról látják el.

 

Fort McMurray egyes részei úgy néznek ki, mint egy posztapokaliptikus film helyszínei.

 

David Yurdiga kanadai parlamenti képviselő meglátogatta a katasztrófa által sújtott várost és megállapította, hogy az épületek 20 százaléka elpusztult. A politikus ezzel kapcsolatban azt mondta, rosszabbra számított.

 

A tűzoltók helikopterek és repülők segítségével próbálják oltani a tüzet, ebben a lehűlő idő és a megérkező eső nyújtott némi segítséget.

 

A gigantikus füstfelhőket Floridáig sodorja a szél.

 

Fort McMurray-t mintha atomtámadás érte volna.

 

Egy tűzoltógép a tűz terjedését késleltető anyagot permetez azokra a területekre, amelyeket még nem borították el a lángok.

 

Egy csapat önkéntes arra vár, hogy feloldjanak egy útlezárást. Ők a tűz által érintett területen rekedt állatok mentésére indulnak.

 

Bár a tűzoltók bizakodnak, arra is számítani kell, hogy a tűz továbbterjed, vannak, akik attól tartanak, hogy akár az eddigi terület duplája is lángba borulhat.

 

További fotók a természet erejéről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.