Fotó

8 dolog, amit tudnod kell Nancy Reagan életéről

Az egykori first lady kollégaként ismerte meg az USA 40. elnökét, Ronald Reagant, akinek legfőbb bizalmasává és élete szerelmévé vált. Nancy Reagant azonban nem ez emeli ki a first ladyk sorából, hanem az, ahogy ebben a minőségében szót emelt a nőkért, illetve a fiatalokért.

Nancy Reagan múlt hét vasárnap, 94 éves korában hunyt el. 1921-ben, Anne Frances Robbins néven született New Yorkban. Mindössze 19 éves volt, amikor színészi karrierbe kezdett, így került arra a pályára, ahol későbbi férjét is megismerhette. First ladyként azonban nem állt be elődei mögé, hanem olyan fontos dolgokért emelt szót, mint a droghasználat visszaszorítása, illetve a nők önrendelkezési joga. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mit fontos tudni az életéről.

1. Igazi hollywoodi szerelem volt az övék

Nancy Reagan, akkor még Nancy Davis néven 1949-ben írt alá egy hét évre szóló szerződést az MGM filmstúdióval. Karrierje azonban csak lassan haladt előre, jellemzően nővérkék és biodíszletként jelen lévő feleségek szerepét osztották rá. (Jelenet a The Doctor and the Girl című filmből – 1949)

 

Később megtudta, hogy azért bántak vele ilyen mostohán, mert a második világháborút követően az Egyesült Államokon végigsöpört a kommunizmusellenes rettegés, és sokakat akár bemondásra bélyegeztek meg, hogy a kommunisták szekerét tolja. (Nancy Reagan a Bailout at 43,000 Feet című sorozatban)

 

Így járt Nancy is, aki a színészek szakszervezeti képviseletét is ellátó Screen Actors Guildhez és annak elnökéhez, egy bizonyos Ronald Reaganhez fordult segítségért. A két fiatal nem sokkal később, 1952-ben össze is házasodott.

 

Bár Nancyt később hírbe hozták Frank Sinatrával is, tény, hogy kettőjük kapcsolata a kölcsönös szereteten és bizalmon alapuló, igen szoros kötelék volt, amelyről az elnöki párról készült számos fotó is tanúskodik.

2. Együtt is szerepeltek a vásznon

Mint ismeretes, Ronald Reagan színészként tevékenykedett, mielőtt 1967-ben végleg a politika felé fordult. Színészi munkássága távolról sem volt olyan emlékezetes, mint politikai pályája, bár szerepelt többek között Humphrey Bogart, Bette Davis és Errol Flynn partnereként is. Nancyvel, aki második felesége volt, együtt is feltűntek a vásznon az 1957-es Hellcats of the Navy című alkotásban.

3. Megváltoztatta a first lady szerepét

Bár korábban is akadt már olyan first lady, aki nem csupán támogatói szerepben tűnt fel férje mellett (például Eleanor Roosevelt), Nancy Reagan volt az első, akinek köszönhetően gyökeresen átalakult az erről a pozícióról alkotott kép. Barack Obama amerikai elnök is kiemelte búcsúbeszédében, hogy míg a korábbi first ladyk jellemzően valami kedves-cuki elfoglaltságon keresztül játszották az USA első asszonyának szerepét, Nancy Reagan komoly kampányba kezdett a kábítószerek ellen. (Nancy Reagan és Barack Obama – 2009)

 

Ehhez fűződik a szlogen, ami legalább annyira ismert világszerte, mint a legnagyobb cégek mottói: “Just say no”, vagyis “Csak mondj nemet”. Az alábbi reklámszpotban Nancy Reagan mellett Clint Eastwood is megszólal a témával kapcsolatban.

 

4. Kiállt a nők jogaiért

Ronald Reagan második terminusa idején, 1987-ben mellrákkal diagnosztizálták. A masztektómia mellett döntött, amiért akkor rengeteg kritikát kapott. A New York Times szerint sokan – kritikusai és nőjogi csoportok egyaránt – azzal vádolták, hogy túl szélsőséges módon kezelte a helyzetet. Rose Kushner, aki a marylandi Breast Cancer Advisory Center vezetője volt ez időben, azt mondta, Nancy Reagan döntése “10 évvel vetette vissza a munkájukat”.

 

Érdemes ezt összehasonlítani azzal, amikor Angelina Jolie 2013-ban azért vetette alá magát kettős masztektómiának, hogy megelőzze a mellrák kialakulását. Nancy Reagan 1988-ban egy Barbara Waltersnek adott interjújában válaszként annyit mondott: “ez az én döntésem volt, szóval senki se kritizáljon azért, mert egy számomra helyes döntést meghoztam”. 1990-ben újra beszélt műtétjéről: “Ez egy rendkívül személyes döntés, amit minden nőnek magának kell meghoznia. Az én döntésem lehet, hogy nem tűnt helyesnek mások számára, de számomra az volt.”

 

Ezeket a gondolatait nyugodtan odarakhatjuk a feminizmussal kapcsolatban elhangzott kijelentése mellé: “A feminizmus annak a lehetősége, hogy azt válasszuk, amit tenni akarunk.” A műtéte után Nancy Reagan kampányolni kezdett, hogy a nők évente vegyenek részt szűréseken. Társadalmi hatását jól mutatja, hogy az amerikai járványügyi központ, a CDC külön tanulmányban mutatta ki, hogy mennyivel emelkedett a rákszűrésre jelentkező nők száma az egykori first lady üzenetét hallva.

5. Az Alzheimer-kór elleni küzdelem élharcosa lett 

Miután Ronald Reagannél 1994-ben Alzheimer-kórt diagnosztizáltak, Nancy folyamatosan ápolta őt, saját elmondása szerint ez egy “hosszú búcsú” volt, a korábbi elnök 2004-ben bekövetkezett haláláig. A diagnózis után Nancy Reagan számos szervezettel és alapítvánnyal kezdett együtt dolgozni, hogy az Alzheimer kutatását segítse.

6. Férje legfőbb bizalmasa és védelmezője volt 

Miután Ronald Reagant két hónappal hivatalba lépése után kis híján megölte John W. Hinckley, Nancy semmit sem akart a véletlenre bízni. Az elnök összes útjának összes részletét tudni akarta, hogy megfelelően gondoskodhasson a biztonságáról. Sok kritika érte, amiért ezzel kapcsolatban felkeresett egy asztrológust is. Ennek ellenére ő volt az akkori világ leghatalmasabb emberének legfőbb támasza és bizalmasa.

7. Folyamatosan udvaroltak egymásnak férjével

Több forrás is “intim és bensőséges” viszonyként jellemezte az elnöki pár kapcsolatát. Az egyik sajtófőnök annyit mondott: “mindig udvaroltak egymásnak”, mivel az elnöki pár híres volt arról, hogy nem szégyellték kifejezni egymás iránti szeretetüket a nyilvánosság előtt sem. Nancy kizárólag férje számára fenntartott szerelmes nézését el is nevezték “the gaze”-nek.

8. Eleganciáját Jacqueline Kennedyéhez hasonlították

Nancy Reagan korának igazi divatikonja volt, többször cikkeztek elegáns stílusáról és kifinomult ízléséről. Persze kritikákat is kapott, amikor a gazdasági recesszió közepette nekiállt újradekorálni a Fehér Házat, többek között egy drága porcelán étkészlettel. (A képen: Barbara Bush, Nancy Reagan, Rosalynn Carter, Betty Ford, Pat Nixon és Lady Bird Johnson first ladyk – 1991)

 

Mivel gyakran mutatkozott a felső tízezer társasági köreiben – az USA területén kívül is, például Károly herceg és Diana hercegnő esküvőjén –, gúnyosan a Queen Nancy néven emlegették. A kritikusokat végül egy önironikus jelmezzel hallgattatta el, amelyet a Gridiron újságírói klub estélyére vett fel. (Diana hercegnő és Nancy Reagan – 1985)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.