Fotó

35 évvel ezelőtt jegyezte el Diana hercegnőt Károly herceg

1981. február 24-én végre bekövetkezett az, amire a fél világ izgatottan várt: Károly herceg és Diana Spencer bejelentették eljegyzésüket. Az évszázad egyik legmeghatározóbb eseménysorozatának dominója beindult, visszalépni már nem lehetett. Képekben emlékezünk.
Diana éveken át rajongott Károly hercegért, mindig szeretett volna a közelébe kerülni. Álma 1977 környékén vált valóra, amikor végre szemtől szembe állhatott a herceggel. (A fotón: Károly herceg és Diana Spencer: 1981. február 24-én tartották eljegyzésüket a Buckingham-palotában.)

 

Találkozásuk idején Diana a West Heath lányiskola növendéke volt, de 16 évesen otthagyta az intézményt, és kis ideig a svájci Alpin Videmanette Intézetbe járt. Itt azonban nem érezte jól magát, szülei beleegyezésével hazajöhetett Svájcból.

 

Amikor Diana hazatért Svájcból, a herceg idősebb nővérével, Lady Sarah-val randevúzott. Mindenki tudta, családi nyomásra Károly jövendőbeli feleségét kereste, így nemcsak Diana testvére volt az egyetlen nő, akivel kettesben láthatták, a sajtó rengeteg nővel hírbe hozta. (A fotón: 1981 márciusában az újdonsült jegyespár együtt érkezik a londoni Goldsmith Hall egy jótékonysági rendezvényére.)

 

Amíg Károly az ideális feleségjelöltet kereste, mindenki pontosan tudta, Károly valójában egyetlen nőt szeret, Kamillát, akivel szeretői viszonyt ápolnak, a nő ugyanis ekkor még Andrew Parker Bowles őrnagy felesége volt.

 

Károlynak tartania kellett magát az 1707-es trónutódlási törvényhez, ami kimondta, hogy katolikussal való házasság az öröklésből kizáró ok, így olyan menyasszony-jelöltet kellett keresnie, aki hajadon, arisztokrata hátterű és protestáns vallású volt. Diána tökéletesen megfelelt ezeknek az elvárásoknak.

 

Károly ezekben az időkben lett figyelmes Dianára, akinek nagymamája jó barátságot ápolt a királyi családdal, és ügyesen felhívta a fiatal lányra a figyelmet.

 

A fiatalok bimbódzó kapcsolatára a sajtó is hamar lecsapott, az első közös képeik akkor készültek, amikor az akkor 31 éves herceg horgászni vitte Dianát. Azonnal címlapra kerültek, mindenki azt találgatta: vajon ez a szerény és visszahúzódó lány lesz az igazi? (A fotón: Károly és Diana első közös hivatalos látogatása 1981. május 22-én Tetburyben.)

 

Nem sokkal később, 1981. február 24-én Károly herceg megkérte Diana kezét, választása boldoggá tette anyját és az egész királyi családot. Diana ekkor azonban még nem tudta, milyen súlyos szerep vár rá hercegnéként. A házasságkötés előtt nyolc héttel például Károly herceg magára hagyta a nőt, egy öthetes ausztrál körútra indult. Diana magára maradt a királyi családdal és a paparazzi üldözőkkel. (A fotón: A jegyesekről készült stúdiófotó 1981 júliusában készült, még az esküvő előtt.)

 

Négy héttel az esküvőjük előtt Diana összeomlott. Nem bírta a rá nehezedő óriási nyomást, étkezési zavarai lettek, bulimiától szenvedett. De visszalépni már nem lehetett. (A fotón: 1981 augusztusában Balmoralban.)

 

Az évtized esküvőjét 1981. július 29-én tartották meg, amit televízión keresztül mintegy egymilliárd ember követett – és mindenki úgy hitte, ők minden idők álompárja.

 

Házasságuk 1996. augusztus 28-ig tartott, ekkor hivatalosan is kimondták a válást.

Olvass még Dianáról az NLCafén!

  • “Mi is fájdalmat és ürességet érzünk anyák napján” – 18 éve halt meg Diana hercegnő
  • Sosem látott képeket árulnak milliókért Diana hercegnő esküvőjéről
  • Újra viselheti valaki Diana hercegnő esküvői ruháját

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.