Fotó

“Ilyenkor az összes családos tagom ott van” – óvodások mesélnek a karácsonyról

Fényország és Karácsonyország, így nevezik az ovis gyerekek Jézuska hazáját. Képzeletüknek semmi sem szab határt, amikor róla mesélnek. Hiszik a létezését és, hogy a levél, amit feladnak évről évre, mind megérkezik a mennyei postára. Rajzban mondták el nekünk óvodások, hogyan zajlik náluk az ünnep, és mit szeretnének idén karácsonyra.
Víta hóesést rajzolt madarakkal. Neki akkor igazán szép a decemberi ünnep, ha esik a hó. Kérdésemre, hogy mit kért a Jézuskától, ennyit válaszolt: “Szóljon a hónak, hogy jöjjön meg!”

 

Rajzán ott az egész család, papa, mama, testvérek és a végtelen hóesés.

 

Guszti azt meséli nekem, hogy a legjobban azért szereti a karácsonyt, mert a testvéreivel mindig kapnak külön-külön és együtt is ajándékot.

 

Guszti fejjel lefelé rajzolt karácsonyfája sokat elárul arról, hogy ebben az időszakban valóban fejre áll a hétköznapi rend.

 

A gyerekek többségét az ajándékok villanyozzák fel, Dorottya viszont azért szereti a szentestét, mert olyankor gyertyák égnek az ünnepi asztalon.

 

Színpompában úszik rajzán a karácsonyi este, anya, apa és ő mind a Jézuskát várják.

 

Mátét sem az ajándékok izgatják a legjobban a 24-i estében, érzékeny kisfiú, neki a legfontosabb, hogy ilyenkor együtt a család. “Ilyenkor az összes családos tagom ott van.”

 

Azért azt is elárulta Máté, hogy ilyenkor ő már drukkol, hogy essen a hó, mert nagyon szeret karácsony délutánján szánkózni menni.

 

“Felírtam a Jézuska-listára, hogy kérek egy utcaseprő kukabúvárt, aki feltakarítja a zombi kukabúvárt.” Bármit is jelentsen ez, Beni tiszta szívvel várja már a karácsonyt.

 

Rajzán erősen dominálnak az ajándékok, és Beni hiszi, hogy Jézuska el is hozza őket neki.

 

Hanna Jézuskája Karácsonyországból fogja elhozni neki ajándékait, amiket már megrendelt tőle. Felírta egy papírra, hogy robotkutyát szeretne, és feladta a postán. Ilyen egyszerű.

 

Ez a csöpp kislány annyira szeret enni, hogy a rajzán középen olyan nagy lett a sütő, mint másoknál a karácsonyfa. A mézeskalács a kedvenc ünnepi nyalánksága.

 

Sokféle elgondolást hallottam már a Mikulásról és a Jézuskáról. Dóra szerint a Mikulás szánnal a Jézuska a szárnyain, repülve jön 24-én este, majd amikor találkoznak a földön, megfogják egymás kezét, és így osztogatják az ajándékokat az izgatott gyerekeknek.

 

Dóra babakonyhát szeretne, és őszintén szólva ennek én is nagyon örülnék, mert meghívott az első vacsorára, amit már ott fog főzni.

 

Kende Jézuskája Fényországból jön majd, és Star Wars DVD-t fog hozni neki, bizton állítja.

 

“A zöld dobozban anyunak és apunak kesztyű van, a piros doboz az én ajándékom.”

 

Lotti íróasztalt szeretne karácsonyra, hogy tudjon min rajzolni és írni, ha iskolás lesz. Rajzáról lemaradtak testvérei, ők karácsonykor a padláson lesznek.

 

A kép tetején toboztündér és tobozmanó van. Ők karácsonyfadíszek, akik elszöktek a fáról.

 

A hóesést és az ajándékokat Iván is nagyon várja már, de neki a legszebb az a karácsonyban, amikor együtt meggyújtják a fán az égőket. “Az olyan, mintha egy varázsló lenne olyankor a szobában.”

 

A rajzon a kutyája van, aki kint vigyáz rájuk az ünnepek alatt is.

 

Olívia bármiről is faggattam, annyit mondott, hogy titok. Azt is tudja, hogy ki az, aki karácsonykor ajándékot hoz, és a Mikulást is látta már, de róluk nem szabad beszélnie, nehogy ne teljesüljenek a kívánságai.

 

A nagy titkok mellett Olívia rajzán az azért jól látszik, hogy négyesben ünnepel együtt náluk a család, szenteste.

 

Amikor leszáll az éj december 24-én, a család körbeállja a fát, és énekelnek. Sára ezért szereti a karácsonyt.

 

Idén jégvarázsos hópihetáskára vágyik ez a kis hölgy, és tudja, hogy Jézuskában nem fog csalódni. Minden évben gondosan levelet fogalmaz neki, amit kitesz az ablakba, innen olvassa majd el a jótevő.

Nézegess még gyerekrajzokat az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.