Fotó

Elindult a Fényvillamos Budapesten

Ahogy az elmúlt években, a BKV idén is elindította a karácsonyi Fényvillamost. A fényköntösbe öltöztetett jármű 2015. december 4-e és 2016. január 6-a között közlekedik a 2-es, a 4-es és a 47-es villamosvonalon, valamint december 19-én – rövidített útvonalon – a 14-es villamos vonalán.
Az első Fényvillamost 2009-ben indították el abból a célból, hogy az ünnepi hangulatot az adventi időszakban becsempésszék a fővárosba.

 

Azóta már hagyománnyá vált, hogy minden év decemberében 3500 méternyi fényfüzérrel, összesen 39 200 darab fehér és kék színű LED-del feldíszítve közlekedtetik a két motorkocsiból álló UV szerelvényt.

 

A különleges nosztalgiavillamos a legfiatalabb UV-k közül való, 1964–65 fordulóján vehette birtokba a fővárosi utazóközönség.

 

A BKV állományában összesen 375 ilyen motorkocsi volt, ezek 1956 és 1965 között készültek a Ganz gyárban.

 

A járművek a hatvanas évektől a kétezres évek elejéig meghatározták a budapesti villamosállomány képét, forgalomba állításuk idején a legmodernebb tömegközlekedési eszköznek számítottak a fővárosban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nézd meg Budapest karácsonyi fényeit is: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.