Fotó

Irány észak! – Itt a 10 legkedveltebb sarkifény-megfigyelő hely

Régóta bakancslistás vágyam, hogy élőben láthassam az aurora borealist, azaz a sarki fényt. Ezzel gondolom nem vagyok egyedül, hiszen ez az egyik legérdekesebb fényjelenség, ami a Földön megfigyelhető. Az évnek ebben a szakaszában a turisták ellepik a közkedvelt helyeket. A svéd Abisko Nemzeti Parkban például több a külföldi vendég, mint a város teljes lakossága.

Sokan azért nem vállalkozunk egy ilyen nagy útra, mert vagy félünk a dermesztő hidegtől, vagy csak nem tudjuk elképzelni magunkat, ahogy kutyaszánnal vágtatunk Lappföldön a fényeket kutatva. Az a jó hírünk, hogy van kényelmesebb módja is a jelenség megfigyelésének. Mutatunk tíz helyet, amiből párat átlagos turistaként is bátran bevállalhatunk.

Ha biztosra akarunk menni, érdemes célba venni Alaszkát és a Yukon-félszigetet. Ha kellő távolságba kerülünk a város fényeitől, garantált az élmény ebben az időszakban. Kedvelt megfigyelőhelyek még Fairbanks és Denali.

 

Észak-Kanada tundraövezete is az aktívabb zónába tartozik. Gyakran délebbre, az amerikai határnál is megfigyelhető a sarki fény, de ha az első sorból szeretnénk élvezni a jelenséget, érdemes elmenni az Ontario-tóig vagy a Yukonig.

 

A Dán Királysághoz tartozó Feröer-szigeteken is jól megfigyelhető az aurora borealis, persze csak ha az időjárás is megengedi.

 

Az Észak-Finnországi Luostóban van egy Hotel Aurora nevű szálloda, ahol minden vendég kap egy úgynevezett “auroraalarmot”, ami jelzi nekünk, ha a sarki fény feltűnik az égbolton. Kedvelt megfigyelőhelyek még Nellim, Utsjoki, Ivalo és Kakslauttanen.

 

Grönland az utolsó állomás, amit még egy átlagos utazó elérhet. Ajánlott helyek közé tartozik Kulusuk, ahol még egészen barátságos –10, –15 fokra számíthatunk napközben. Nincs közel, viszont cserébe garantáltan megfigyelhetjük a sarki fényeket az egész ország területén.

 

Izland csodálatos hely, és Reykjavík az egyik legjobb választás, ha napokig csak az eget szeretnénk kémlelni. Szinte mindenhol jól megfigyelhető a városból, és nem kell a semmi közepén éjszakáznunk.

 

Észak-Norvégia Tromsø városában nyüzsögnek a turisták az évnek ebben a szakaszában. A legkedveltebb helye a sarkifény-vadászoknak. Mellesleg Tromsø büszkélkedhet a világ legészakibb egyetemével, sörgyárával és planetáriumával.

 

Ha bírod a kemény szibériai telet, Észak-Oroszország is megszelídíthető. Murmanszk egy kedvelt helye a turistáknak, és jó eséllyel láthatjuk az aurora borealist.

 

A Brit-szigeteken ismert viharos, ködös és felhős időjárás nem éppen ideális a megfigyeléshez, de ha szerencsések vagyunk, Skócia északi részén is láthatunk sarki fényt. Kedvelt helyek Aberdeen, Skye és Észak-Felföld.

 

Az Abisko Nemzeti Park azon kevés helyek egyike, ahol több a turista, mint a helyi lakos. A svéd település teljes lakossága 85 fő. A Lappföldön található Aurora Sky Station november közepétől várja a lelkes megfigyelőket.

Olvass még a sarki fényről!

Irány észak! – Itt a 10 legkedveltebb sarkifény-megfigyelő hely

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.