Fotó

Minden reggel úszik és vizes vébére készül a 96 éves Béla bácsi

Tévedés, hogy a sport csak a fiatalok kiváltsága. A középkorúak és idősek is mozoghatnak, sőt ha valóban törődünk az egészségünkkel, akkor sohasem hagyjuk abba testünk edzését. Olyan szenior sportolókkal találkoztam, akik idős koruk ellenére fiatalokat megszégyenítő módon edzik magukat nap mint nap, nem törődve az idő múlásával.

A sportolás egészségünk egyik legfontosabb fenntartója. Ha nem mozgunk, testünk ellustul, izmaink elvesztik erejüket és szervezetünk teljesen legyengül. A testmozgás nem csak a fizikumnak tesz jót, agyunk is élénkebb tőle, sőt hangulatunk is egyensúlyba kerül egy kis sportolás után. Napi tizenöt perc mozgással sokat tehetünk magunkért. Tudják ezt azok az idős sportemberek is, akiket a mozgás tart életben.

Bánki Horváth Béla 96 éves és köszöni szépen, nagyon jól érzi magát. Reggelente úszni indul, ha esik, ha fú, a legnagyobb köd sem állhat útjában.

 

Béla bácsi 8 évesen kezdett úszni, 15 évesen versenyezni, amit a mai napig nem hagyott abba. Éppen tavaly lett világbajnok, a senior úszó vb-n. Egy rövid zuhanyzás után alámerül és úszik, mint hal a vízben.

 

Kedvenc úszás neme a hátúszás, ebből napi 800 métert is könnyedén leúszik.

 

Míg a fiatal úszó generáció vízhez készülődik, Béla bácsi szakadatlanul szeli a habokat.

 

“Az úszás jó kedvet és jó étvágyat csinál.” Amikor arról kérdeztem, hogy szeretne e kicsit lepihenni úszás után, annyit kérdezett, minek?!

 

Az uszoda előcsarnokában boldogan emlékezik vissza Béla bácsi azokra az időkre, amikor még volt ellenfele. A szenior bajnokságokon ugyanis az ő korosztályában, régóta egyedül versenyzik.

 

Miután végeztünk a medencében, egy régi sport társsal találkozik a veterán úszó. Egy húsz évvel ezelőtti versenyt emlegetnek, amikor Béla bácsi még csak 76 éves volt. Mind ketten nagyokat nevetnek.

 

“Miután hazaérek, még kapirgálok kicsit a kertben.”

 

A lakásban mindenhol érmek és kupák. Büszkén mutogat a szenior versenyző fel a polcra, ahol a legféltettebb eredményeit őrzi. Ami a jövőt illeti, 2017-ben szeretne eljutni a vizes vb-re, ahol végre valahára lesz ellenfele. Egy francia úszót szeretne ott hátrahagyni, aki egy évvel fiatalabb nála. Ha megéri, ezt mindig hozzá fűzi, amikor a jövőről beszél.

 

“Mozgás, mozgás, mozgás, így, csak így jó.”

 

Igrényi Ferenc 85 éves és szintén nagyon jó egészségnek örvend. Ferenc 18 éves kora óta fut, a mai napig rendszeresen. Ölében Lili, aki csak úgy volt hajlandó abba hagyni az ugatást, ha Feri bácsi karjába veszi.

 

Rengeteg bajnokságot nyert, élő legendának számít a sport ágában. Sőt, hazánkban ő alapította meg a veterán sport egyesületet, neki több idős versenyző köszönheti eredményeit, akiket az egyesületen keresztül eljuttatott a bajnokságokra.

 

Nevetve mesél a múltról. “ Ezen a képen még fiatal voltam.” Feri bácsi 1975 után kiöregedett a sportolásból és nem indulhatott többé versenyeken. Öt éves szünet után hallotta, hogy létezik szenior verseny, ekkor újra szárnyra kapott.

 

Otthonában teljes a palettája a kondi gépeknek, nap mint nap használja őket.

 

“Amikor meglátom a súlyzókat, felkapom és tíz percig le sem teszem.”

 

A futás csak egy része a mindennapjainak, fontosnak tartja, hogy az egész testét átmozgassa.

 

Tervei között szerepel a 2016-os Eb, melyre egészen Ausztráliáig fog utazni. “ Ha megérem.” Ezt a mondatot minden veterán sportoló hozzáfűzi, amikor terveiről mesél.

 

Miután végeztünk a konditeremben, büszkén mutatja plüss gyűjteményét. Minden bajnokság helyszínéről hoz Lili kutyájának egy egy kis állatot. “ Lili az én élő társam.”

 

Egy jósnő fiatal korában azt jósolta, hogy élete felénél lesz egy nagy balesete. “ 52 évesen volt egy balesetem, ezek szerint 104 éves koromig fogok élni.”

 

Dallos Gyulát nem kell bemutatni, akik egy kicsit is jártasak a lovas sportokban. Az ő neve szerte a világon híres, a díjlovaglás egyik koronázatlan királya. Családi birtokán fogadott, éppen lovagló edzést adott egy ifjú reménységnek.

 

Boldogan vezet végig a birtokon, ahol lovai és ő, a feleségével, együtt élnek. Minden munkát ami az istállók és a ház körül van, ők végzik. Hol traktorral jár körbe és egyengeti a pályát, hol szénabálákat rendezget és a többi.

 

A szenior díjlovas elmesélte, hogy őt mi tartja boldogságban és egészségben. “ Az életem mozgató rugója a hit. A hit előre visz és kitartást, fegyelmet ad a kemény munkához.“

 

Egy korábbi lovával, Aktionnal 11 esetben nyertek világbajnokságot, ez páratlan eredmény ebben a sportágban, hazánkban.

 

Lakásában mindenütt ott lógnak a múlt eredményei, fotók, kupák, ereklyék, melyek mind mind nagy dicsőségről árulkodnak.

 

“A sport nagyon fontos, de a versenyzés ugyanolyan fontos. Én maximalista vagyok, ezért tudtam elérni mindezt.”

 

Bár Dallos Gyula ifjú titán a korábban bemutatott sportolókhoz képest, de azért már ő is tudatosan figyel arra, hogy minden nap mozogjon. Nem hagyhatja el magát, mert a sport tartja életben.

 

Egyik lovát kivezette az istállóból egy fotó erejéig, de közben szomorúan vallotta be, hogy jelenleg nincsen olyan ló, akivel versenyre indulhatna. A remény viszont örökké él és hiszi, hogy egy napon ismét a dobogóra állhat majd a tökéletes lóval.

Olvasd el ezt is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.