Fotó

Világokat mozgat meg a koraszülöttek törékeny ereje

Huszonöt év alatt ötvenezer beteg gyermeken segített a Gézengúz Alapítvány, a kicsik több mint fele koraszülött volt. A jubileumot különleges fotópályázattal és kiállítással ünnepli a szervezet. Mutatjuk a díjazott és döntős alkotásokat.

“A gyermek törékeny erő, amely megváltoztatja a világot. Küzd, akar, saját erejével, és az őt támogató családdal, segítőkkel együtt győzi le az akadályokat. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, mennyi erő rejlik a legkisebbekben, és milyen hatalmas eredményeket érhetnek el” – olvasható a pályázat honlapján. A képek november 29-ig a Vigadóban láthatók, utána vándorkiállítást tervez az alapítvány. A fotópályázat szervezésében a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület is együttműködött.

Boda Krisztina: Ha láthatnám
Petwill édesanyjának négy gyermeke van, három közülük látássérült. A legkisebb igazi vasgyúró, kitartó és szeretettel teli kisfiú, aki édesanyja szerint nap mint nap megmutatja, hogy egy család akkor is örömét lelheti a gyermekben, ha más, mint a többiek.

 

Bodó Erika: Láthatatlan kötelék – Különdíj
Zsófi egynapos volt, amikor közölték a családdal, hogy Down-szindrómával született. Az első, nehéz hónapok után a bátyjával, Botonddal feküdt az ágyon, egymás felé fordultak, és csak nézték egymást. Az édesanya ekkor értette meg először, hogy ez a két kis ember ösztönös, belső bölcsességével tudja, hogy mi az, ami igazán számít.

 

Finta Edina: Lélektükör – Hivatásos fotósok, I. helyezett
Fanni leukémiás. A kép egy könyvecskébe készült, ahová mindenki írt néhány sort jókívánságokkal. Az utolsó oldal még üres, hiányzik a fotó, amin újra hosszú hajjal, cseresznyevirágok között áll majd. A kritikus időszakból még egy év van hátra.

 

Forgó Rebeka: Anya, ne menj el!
Patrik anyukája szerette volna, ha a családról készülne néhány igazán vidám, családi fotó. Miközben bohóckodtak, a fotós készített néhány felvételt, és a kisfiú megszólalt: Anya, ne menj el! – így lett ez a kép címe.

 

Grubits Judit: Bízz bennem, ugorj velem! – 16 éven felüli amatőr fotósok, III. helyezett
Bella és Dorka, az ötéves ikrek a 25. hétre születtek. Egy nyári délutánon Bella megfogta vak, beszélni és járni sem tudó ikertestvére kezét, és nemcsak vezette, de szinte magával ugrasztotta.

 

Kiss Judit Linka: Égi segítő
Noémi koraszülött volt, légzési nehézségekkel küzdött, ez később a fejlődésére is kihatott. Nehezen mutatja ki az érzelmeit, de a természetben otthon érzi magát, felszabadul.

 

Kiss Krisztina: Mutatom az utat! – 16 éven felüli amatőr fotósok, I. helyezett
A nagyszülők először vitték nyaralni unokájukat. A barátaival homokvárat épített, éppen ezt mutatja büszkén.

 

Kocsis Judit: Egy csepp könny, kitartás – Hivatásos fotósok, II. helyezett
Szofi söntműtétjén türelemmel, hangtalanul tűri a beavatkozást. A fotózást édesanyja kérte, mert egy nonprofit weboldalt működtet, amellyel a többi sorstárs szülőnek szeretne segíteni, erőt adni.

 

Merkl Kinga: Hétköznapi hős – Különdíj
Dani édesanyjánál méhen kívüli terhességet diagnosztizáltak, a műtét után két héttel kiderült, hogy babát vár. Dani végtaghiánnyal született, amiről előre nem tudtak a szülők. Ő a négy gyermek közül harmadik a családban, szeret focizni és biciklizni. A helyi iskolába jár testvéreivel együtt, ahol a gyerekek először megnézték, de látva ügyességét, hamar elfogadták.

 

Németh Melinda: Az anyai szeretet ereje – Hivatásos fotósok, III. helyezett
Mira 6 éves, fogyatékkal élő, súlyos epilepsziás kislány. Bár az elején úgy tűnt, nem lesz képes mászni sem, most a pici lakásban már a járást próbálgatja édesanyja segítségével.

 

Rakonczai László: Ikrek – Közönségdíj
Endre ikertestvérével, Bencével. Mint minden huncut gyereket, őket is jobban érdekli az ajtókilincs, a kapaszkodó, a doboz, mint az “egyszerű” játékok. De az igazi kedvenc a “bandázás” bárhol, bármikor…

 

Rakonczai László: Buborék
Endre a huszonötödik hétre született, negyedfokú agyvérzést és kisagyállomány-hiányt diagnosztizáltak nála. Fejlesztésre jár, naponta küzd minden eredményért, kedvenc feladatai a karikapiramis és a szappanbuborékos játék.

 

Rátkai Bence: EMM-A-NDI – 16 éven aluli gyerekek fotói, III. helyezett
Bencének, a kép 12 éves készítőjének három testvére van. Lili, a nagylány Down-szindrómás, Emma, a legkisebb egy ritka genetikai betegséggel született, ezért lassabban fejlődik, kisebb, mint a többiek. A család rendszeresen jár fejlesztésre, naponta tornáztatják a kicsit.

 

Sinkáné Buda Orsolya: Első találkozás a kinti világban – 16 év feletti amatőr fotósok, II. helyezett
Barni és Roli súlya együtt éppen két kiló volt, amikor megszülettek. A kicsik hat hét után találkozhattak újra, egy percre a koraszülöttosztályon. Amikor egy fotó erejéig egymás mellé tették őket, azonnal kapcsolatot kerestek.

 

Sípos-Csobán Rita: Vakon bízhatsz
Ízisz egyéni terápiás és vakvezető kutya, kis gazdájával éppen a városi közlekedést gyakorolják. A kutya kicsalogatta a csigaházból, biztonságot, önállóságot, önbizalmat adott a kislánynak.

 

Turovszki-Mancz Fatime: Hit, akarat, erő – Különdíj
Réka lábát 2014 nyarán egy súlyos autóbalesetben az utastérbe beszabaduló szalagkorlát leszakította. Gyógyulását évekre becsülték, de ő hónapok alatt megtanult járni a művégtaggal. Blogot ír, és az egyetemre is visszatért már.

 

Vancza Zsuzsanna: Apa érintése
Daniella a huszonhetedik héten, 650 grammal született. Amikor már megérinthették a szülők a kislányt, észrevették, hogy apa kezétől és mély hangjától látványosan kisimultak a vonásai.

 

Vitelki Edit: Lendületben
Amina a török Riviérán nyaralt a családjával, amikor mászni kezdett. A kislánynak súlyos agyvérzése volt, teljes bal oldala lebénult. A szülők évekig vártak erre a pillanatra, és bár a szakemberek nem bíztak a sikerben, hittek a kislány akaraterejében, kitartásában.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.