Fotó

A Városliget átrendezése: 10 hely, ami biztos, hogy nem így fog kinézni

Elfogadta a kormány a Városliget átrendezésének végleges koncepcióját. Az új múzeumnegyed 200 milliárdból épül és várhatóan 2018-ra lesz kész. Bár a jelenlegi tervek szerint az Építészeti Múzeum és a Fotómúzeum nem a Városligetbe kerül, így is lesznek épületek, melyeket elbontanak.

Hamarosan teljesen új arcot kap Budapest második legnagyobb parkja. Megmutatjuk, melyik helyeket érinti a Liget Budapest projekt.

Még idén elkezdhetik a Közlekedési Múzeum helyreállítását és bővítését, melyet az épület eredeti, háború előtti kiviteli tervei alapján rekonstruálnak. A Városliget legmagasabb épülete lesz, kiegészítve egy kupolával.

 

A Petőfi Csarnok lebontásra vár, helyén fog felépülni az új Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum. A két épület között átjárás lesz, így az elmúlt két évszázad képzőművészetének állandó tárlatait egy épületben, megszakítás nélkül lehet majd megtekinteni.

 

Az Olof Palme Ház is felújításra vár. Az 1885-ös Országos Általános Kiállításra épült műcsarnok sokáig működött, de kis kiállítótermei miatt később kihasználatlanná vált. Az üres épület jelenleg a Műcsarnokhoz tartozik.

 

Megújul a Vajdahunyad vára is. Az 1908-ban épült neogótikus kastély a mai napig a Mezőgazdasági Múzeumnak ad otthont. Négy hídon lehet megközelíteni, a belső udvarában találjuk Anonymus szobrát.

 

Bár a parkok rendezésére pályázatot még nem írtak ki, az ígéret szerint 60 százalékról 65 százalékra nő a majd a Városliget zöldfelülete.

 

A Kertem nevű szórakozóhely helyén épülhet fel Budapest legújabb zenei centruma, a Magyar Zene Háza. A japán építész Sou Fujimoto által tervezett épületben az állandó zenei programok mellett zenetörténeti kiállításokat is rendeznek majd.

 

Kérdéses még a játszóterek és sportpályák jövője is. A képen látható focipálya az Ajtósi Dürer sor és a Dózsa György út sarkán található, ami biztosan útban lesz az új Városligeti Színháznak. A mostani tervek szerint a Városliget egy részére összpontosítják majd a játszótereket.

 

A felesleges aszfaltutakat visszabontják, így növelik a zöldterületet.

 

A Rákosi-korszakban lebontott, szecessziós Városligeti Színház épületét az eredeti tervrajzok alapján fogják újra felépíteni, az Ajtósi Dürer sor és a Dózsa György út sarkán. Az ingyenes parkolók helyett mélygarázsokat építenek.

 

A Néprajzi Múzeum helyéről és terveiről sokáig folyt a vita. Most úgy néz ki, az Ötvenhatosok terénél fog felépülni. Jelenleg új tervpályázatot írnak ki az épületre.

 

2018-ra fejeződhet be a Szépművészeti Múzeum felújítása is.

 

2018-ra adnák át a Szabolcs utcai kórház helyén épülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot. Ez lesz a Liget intézményeinek raktára és restaurátorműhelye.

Olvass még a Városligetről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.