Fotó

Kudász Gábor Arion téglái nyerték az első Capa-nagydíjat

A Capa-nagydíj zsűrije az Emberi lépték című anyagáért Kudász Gábor Arionnak ítélte oda a 2015-ben első alkalommal kiosztott Capa-nagydíjat. A fotográfus elsőként vehette át a 3,5 millió forintos pénzjutalmat Sopronyi Gyula és Stiller Ákos mellett, akik munkájukért 500 ezer forintos ösztöndíjban részesültek.

Kudász Gábor Arion Emberi lépték című, fekete-fehér sorozatának témája a tégla, ami szerinte “egy igen szófukar tárgy, amelybe oly sok emberi tulajdonság van préselve, hogy a későbbiekre nézve tökéletes jelképnek bizonyult”. Egy interjúban így fogalmazott: “Egy nyolcórás műszakban egyetlen ember keze alatt 12–18 000 darab tégla születik, azaz minden harmadik órában egy-egy családi ház anyagszükséglete.”

2014 tavaszán kezdett el foglalkozni a témával, és munkája során több téglagyárat is meglátogatott, ahol beszélgetett a munkásokkal és többszereplős jeleneteket alkotott. A díjnyertes képek nagy formátumú analóg fényképezőgéppel készültek, és a jövőben megtekinthetőek lesznek a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett, nézd meg ezeket is:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.