Fotó

Bőrre rajzolt mementók, tetovált mesék

A tetoválás nem modern kori hóbort. Az első "bőrfestést" egy körülbelül ötezer éves múmián fedezték fel, testén keresztre emlékeztető rajzolatok láthatók. Az afrikai törzseknél a rangi hovatartozásról árulkodtak a bőrfelületen lévő rajzok, Japánban sokszor vallási témájú tetoválásokat csináltattak. Az indiánok hiedelme szerint pedig akinek nem volt a csuklóján tetoválás, nem léphetett át halála után a túlvilág kapuján. A modern kor tetoválásai már az önkifejezéséről szólnak. Tetovált magyarok osztották meg velünk testrajzaik történetét.
Barbi nevetve meséli el nekem a combját díszítő tetoválás kedves történetét.

 

Hétéves volt, mikor először látta az Elfújta a szél című romantikus filmet. A nagy klasszikus olyan erős hatással volt rá, hogy évente meg kellett néznie újra és újra, s arra a röpke másfél órára kicsit ő maga is Scarlett O’Harává változott. Felnőtt fejjel sincsen ez nála másképp, bár szégyenkezve vallotta be, idén még nem látta a filmet. A combját díszítő mestermű erről az emlékről mesél.

 

Búcsúzóul megkérdezem, ismer-e olyan embert akinek a szájában van tetoválás. Barbi a képen látható módon válaszolt. Dali nevét ő már sosem fogja kiejteni a száján.

 

Pali igazi “nagy vagány”. Egy belvárosi kocsma teraszán sütkérezik éppen. Amikor észreveszem karján az ártatlan kis rajzot, megszólítom. Azonnal mesélni kezd.

 

A karját díszítő esetlen kanári rajza hosszú és fájdalmas családi történetet takar. Apjával sosem volt jó viszonyban, állandóak voltak a csatározások. Anyja váratlan halálát követően Pali ráébredt, hogy bár a helyzet nem ezt mutatja, ő és az apja mégis összetartoznak, ketten maradtak. Mivel édesapja kanáritenyésztő, Pali pár hónappal ezelőtt készíttetett magának egy kismadaras tetoválást. Ha szavakkal nem is, ezzel fejezi ki apja iránti tiszteletét és szeretetét. Apja még nem látta a rajzot, mert vidéken él.

 

Jucit nem kell bemutatni senkinek, tetoválásának történetét viszont kevesen ismerhetik. Az énekesnő válla alatt egy kis piros szívecskét visel, mely nagy szerelmeire emlékezteti. Kérdésemre, hogy nem bánta-e meg tettét így felel: “Néha azt érzem, hogy beavatkoztam a teremtésbe. Tetoválás nélkül születtem meg, és nem értem miért kellett ebbe beavatkoznom.” Azután mosolyog egyet, és mégis boldogan pillant le a Sailor Jerry ihlette kis rajzra.

 

Amikor Gerivel találkozom, egészen más világba csöppenek. Testét piercingek, implantátumok és tetoválások fedik. A számtalan rajz azonban mellékessé válik, amikor az ember a szemébe néz. Nem is tudom, mit éreztem pontosan, amikor először megláttam. Azt hiszem, félelmet. A következő pillanatban meg azt, hogy elmerülnék ebben a fekete tekintetben, hogy megtudjam, mit rejt a mélység. Kérdésemre, hogy mindezt miért tette magával, ennyit válaszol: “mert király”. Miközben beszélgetünk, hirtelen óriási jégdarabok csapódnak a tetoválószalon udvarába, ahol Geri is dolgozik. Felmegyek hozzájuk az emeletre, hogy kivárjam az eső végét. Odafent komoly munka folyik.

 

Luca ül az egyik székben. A lány lábain díszelgő rajzok szinte hívogatják a tekintetet. Külső combján kedvenc rajzfilmjének motívuma, belső combján nagymamájának arcképe mosolygott a kamerába. “Amióta magamra varrattam a nagyim portréját, sokkal elfogadóbb a többi tetoválásommal szemben.”

 

Karjára rózsamotívumot választott, de van még rajta körömlakk és mankó, amik egy barátnőjére emlékeztetik. Addig tetováltat, míg van rajta szabad felület.

 

Amikor kisüt a nap, továbbállok. Következő utam Eszterhez vezet. A lány hátán a négy galamb családjának négy tagját jelképezi. Középen a béke egyik szimbóluma, melyet a háborúkban a templomokra és az iskolákra tettek ki, jelezve azt, hogy az épület védett. Sokak az idősebb generációkból azt gondolják, hogy aki tetováltat, az deviáns, társadalmon kívüli. De nézzék meg ezt a lányt, hátán a családjával…

 

Végül Petivel találkozom. Morcosan fogad, nem hatja meg, hogy egy női magazinban szerepelhet. Próbálom belopni magam a szívébe. “Nekem is vannak kutyáim” – próbálkozom. Leül a motorjára, rágyújt, és rám pillant. Nehéz szóra bírni, de végül kiderül, hogy a zord külső érző szívet takar.

 

A karján lévő rajzok alapján sok mindent megértettem ebből az emberből. Kedvenc zenekarától kezdve fiának születési dátumán át, csupa csupa olyan dolog található rajta, melyek érzelemmel, jó emlékekkel töltik el.

 

Még a hónaljkutya fogalma is új értelmet nyer számomra, amikor megmutatja kutyáinak portréját sorra a jobb karjára varratva. Hat kutyájának emlékét őrzik ezek a képek.

 

Később büszkén megmutatja a mellére tetovált kormánykereket, hajókötelet és iránytűt is. Peti ugyanis hajóskapitány.

 

Beszélgetésünknek telefoncsörgés vet véget. A fia hívja, hogy szeretne egy Harley Davidson motort.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.