Fotó

Vak Vagány: ismerjétek meg Lilit, a jószívű vakvezető kutyát!

A vakvezető kutyák világnapja van, ezért megkértük Nikit, Vak Vagány bloggerünket, hogy mutassa meg a kedvenc képeit Liliről, aki 9 éve kíséri mindenhova, és egy szeretni való gombóc.

Arról, hogy hogyan lett Liliből Niki kutyája, hogyan képezték ki, és szoktak össze, szerették meg egymást, itt olvashattok. Itt pedig Niki blogját találjátok, vakvagany.cafeblog.hu.

A kis Lili

 

 

Lill pompás vakvezető kutya: az összes plüssének kiszedi a szemét, talán ezt hívják hivatástudatnak?

 

A megérdemelt pihenés – nincs is jobb több óra vakvezetés után, mint az erdőben egyszerűen “csak” kutyának lenni.

 

Bandázni, botot rágni, erdőben szaladgálni – ebképesztően jó! 🙂

 

A két bajtárs: Anyu és Lili. Imádják, támogatják, szeretik egymást.

 

A Gazdival bárhova – egy hűséges kutya jelszava.

 

Hűség. Szeretet. Ragaszkodás – egy képben.

 

 

 

 

Niki divatbemutatón: Lilivel vagyok teljes, ha fogom a hámot, nem félek, még az új helyzetektől sem!

 

 

 

Az idei trend: kutyazokni, csak természetesen.

 

Lili, az első diplomás kommunikátor eb – ő is végigcsinálta velem az egyetemi éveket!

 

 

Kutya nélkül lehet élni, de sokkal nehezebben

Szakértők szerint a vakvezető kutyák valamilyen módon szinte mindennap megmentik gazdáik életét, nemcsak segítők, de egyben társak is. Hogy ez mennyire nem túlzás, ahhoz elég csak elképzelni, hogy milyen lenne bekötött szemmel közlekedni egy forgalmas, zajos helyen teljesen egyedül. Egy látássérült számára pótolhatatlan segítséget jelenthet egy jól kiképzett vakvezető kutyatárs, vigyázza gazdája lépteit, megóvja az útközben felmerülő akadályoktól, nyugodt és szeretetteljes társ, elősegíti gazdája önállóságát.

Magyarországon 80 000 látássérült él – és mindössze 150 vakvezető kutya. Kiképzésük hosszas és költséges folyamat, 1,5-2 évig tart, és 1,8-2 millió forintba kerül. Kiképzésüket az állam nem támogatja, ezért a látássérültek alapítványok segítségével tudnak csak kutyához jutni. A Hajdúsági Vakvezető- és Segítőkutya Képzésért Alapítvány közhasznú szervezet, vakvezető- és terápiás kutyák kiképzésével foglalkozik.

Támogatásoddal hozzájárulhatsz ahhoz, hogy minél több látássérült életét tehessék könnyebbé vakvezető kutyával. Ha adód egy százalékával segítenél:

Adószám: 18997006-1-09

Számlaszám: 61200261-11053521

Közben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elindította  Látótárs projektjét: egy vakvezető kutya képzését nyomon kíséri és segíti a hivatal.

Vak Vagány Niki korábbi cikkei az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.