Fotó

Szépségkirálynők, prostituáltak, üldözöttek – női sorsok a nagyvilágban

Az, hogy nőként milyen életet élhetsz, attól is függ, hogy a világ melyik pontjára születtél. Míg egyeseket prostitúcióra kényszerít az élet, mások a szépségipar rabjai, bőrszínük áldozatai, vagy éppen a vallásuk miatt váltak kirekesztetté. Alább hat olyan fotós nőt mutatunk be, akik képeiken a legkülönbözőbb női sorsokat örökítik meg.
Alexia Webster a menekültek számára összeeszkábált utcai stúdióban készít portrékat szerte a világban, a projekt neve: ‘Refugee Street Studio’. Kamerája előtt többek között olyan nők foglalnak helyet, akik a poklot hagyták maguk mögött, hogy menekülttáborokban végre békére leljenek. Az első fotózásokra 2014 márciusában került sor egy kongói menekülttáborban, ami mintegy 50 000 embert fogadott be.

 

A képek – amiket helyben kinyomtatnak – természetesen ingyen vannak, mindenki hazaviheti a sajátját. – Még több fotóért látogass el Alexia Webster hivatalos oldalára!

 

Annie Ling fotós Romániában és Moldovában dolgozik, olyan nőket, édesanyákat mutat be, akiket tulajdon férjük kényszerít prostitúcióra. A képen látható Tünde mindössze 24 éves. Futtatója, gyermekei apja, jelenleg börtönben ül, a nő pedig egy másik férfihez ment feleségül. Két gyermekét elvették tőle, férjével és harmadik gyermekével mélyszegénységben élnek. A nő életét bemutató képeket a fotós hivatalos oldalán találod, kattints ide!

 

Giulia Bianchi fotós azokat a nőket kutatja fel, akiket 2002-ben, egy dunai hajón pappá szentelt egy független római katolikus érsekség. A kánoni jog kimondja, pap csak megkeresztelt férfi lehet, nők pappá szentelése kiközösítéssel jár. Ennek ellenére világszerte 150 felszentelt római katolikus papnő és 10 női érsek dolgozik, akiket egyre több közösség ismer el lelki vezetőnek. – Még több fotót és történetet a fotós hivatalos oldalán találsz, kattints ide!

 

Amikor megkérték Nancy Borowick fotográfus kezét, az első gondolata az volt: vajon mennyi ideje van? Szülei súlyos betegek, édesapja hasnyálmirigyrákban, édesanyja mellrákban szenved, Nancy pedig nem tudta elképzelni, hogy nélkülük mondja ki a boldogító igent. “Ti fogtok az oltárhoz kísérni!” – mondogatta szüleinek. Az orvosok nem hitegették Nancyt, javasolták, mielőbb szervezze le az esküvőt, a fiatal nő pedig elhatározta, fotósorozatban örökítette meg versenyfutásukat az idővel.

 

A képekért látogass el a fotós oldalára, kattints ide!

 

Tiana Markova-Gold Macedónia című sorozata az ország örömlányairól szól, akiket nemcsak futtatóik és klienseik aláznak meg kíméletlenül, de a hatóságok emberei is. A társadalom peremén állnak, nemi betegségek, bántalmazások és kiközösítés az osztályrészük.

 

A fotósorozat egy Szkopje-központú szervezet támogatásával készült, akik a prostituáltak jogaiért harcolnak. – Az egész fotósorozatot a fotós oldalán találod, kattints ide!

 

Ilana Panich-Linsman fotográfus sorozata egy szomorú műfajt, a gyerekszépségversenyek világát mutatja be, ahol a törékeny tinilányok szüleik nyomására tanulják meg hajszolni a rivaldafényt. Sorozata a színpad és a reflektorfény mellett azt is megmutatja, milyenek ezek a kislányok valójában: gyerekek, akiknek smink és műfogsorok helyett játszótéri barátokra volna szükségük.

 

A teljes sorozatért kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.