Fotó

Ilyen volt, ilyen lesz: a Moszkva tér története képekben

Felújítják a Széll Kálmán teret – az ígéret szerint jövő tavaszra gyönyörű, akadálymentes szuper tér lesz. Persze én még mindig Moszkva térnek hívom, nem tudom, ez így korrekt-e. Mondjuk sikerült megszívatnom még nyáron a nagyon fiatal, győri unokahúgomat, akinek elmagyaráztam, hogy szálljon át a Moszkva téren, aztán Hűvösvölgyből hívott, hogy olyan nincs. Na, a lényeg, hogy megint jó kis képeket találtunk a Fortepanon, és elővettük a terveket is, amelyekből kiderül, milyen lesz az új tér, ha elkészül. Nézzétek, szeressétek!
Egy szép, szinte vörös csillagos látkép 1952-ben. A tér 1929 előtt névtelen közterület volt, és Gödör néven emlegették, amit az itt lévő agyagbányáról kapott. 1929-ben nevezték el Széll Kálmán térnek az egykori magyar miniszterelnökről. 1951-ben lett Moszkva tér, a rendszerváltás után pedig felmerült az átnevezésének ötlete Antall József térre, de ez végül sosem történt meg.

 

 

Nekem megdobbant a szívem a 61-es villamos láttán – ezen a vonalon járok.

 

Most csak bokrok állnak ott, de az ötvenes években többször volt itt piac.

 

Nem tudjuk pontosan, itt mi történik, de 1956-ban készült a fotó.

 

Cuki életkép, háttérben katonákkal.

 

Kalef, vagy ritkábban Széllkalef volt a tér beceneve az 1950-es és az 1970-es évek között. A “Kalef” a Kálmán férfinév egyik becéző formája. A Moszkva téri ücsörgést, nézelődést és randevúzást a korabeli szlengben kalefozásnak is nevezték.

 

 

Váltóőr munkában – vicces lenne, ha most is lengetnék a zászlójukat így, 2015-ben.

 

A nyolcvanas évekig a fiatalok hétvégenként a Moszkva téren találkoztak, hogy itt szerezzék be az információkat az aktuális házibulikról, ahogy erről Török Ferenc Moszkva tér című 2001-es filmje is szól” – ahogy írja nagyon cukin a Wikipédia.

 

Ezeket a képeket ma reggel lőttem a téren telefonnal.

 

 

Konkrétan ilyen fekete fóliás paravánok között kell közlekedni jövő tavaszig. De aztán olyan lesz a tér, mint a következő képeken és a videón.

 

 

(A BKK látványtervei)

 

 

 

 

 

A tér rövid története egy kis videóban:

És itt van Török Ferenc filmje, az egész:

Forrás: Wikipedia, Fortepan

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.