Fotó

“A Várba költözni van? Áldozatvédelemre nincs?” – ezt szeretnék a Ribancséta résztvevői

Negyedszer rendezték meg Budapesten a Ribancsétát, vagyis a Slutwalkot. A szervezők célja az volt, hogy ratifikálják az áldozatok védelmét erősítő isztambuli egyezményt. Csakhogy ehhez pénz kell.
A Deák téren 3-400 ember gyűlt össze és sétált a Parlament elé, hogy demonstráljon a nőket hibáztató sztereotípiák ellen.

 

A világméretű mozgalom Torontóból indul, ahol 2011-ben egy rendőr azt találta mondani, hogy ha egy nő el akarja kerülni az erőszakot, akkor ne öltözzön úgy, mint egy ribanc.

 

November 25-én világszerte megkezdődött a 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen. Mi történt ennek örömére idehaza? A rendőrség közzétette például új klipjeit, melyek a szexuális erőszak elkövetői helyett a nők öltözködésére és viselkedésére helyezik a hangsúlyt.

 

A szervezők egyik követelése az isztambuli egyezmény ratifikálása volt, amit ebben az évben ugyan aláírt Magyarország, mégsem lépett a mai napig érvénybe.

 

“A Várba költözni van pénz? Áldozatvédelemre nincs?” – tette fel konkrétan a kérdéseket Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke, a kormány prioritására utalva. “Követeljük, hogy a rendőrség védje meg az áldozatokat és üldözze az elkövetőket!”

 

Az isztambuli egyezményben foglalt intézkedések az áldozatok védelmét erősítenék. A megvalósításhoz többek között anyagi forrásokra lenne szükség.

 

“Követeljük, hogy a rendőrség olyan oktatóvideókat készítsen, amelyekben a potenciális elkövetőt szólítja meg és tanítja arra, hogyan ne kövessen el nemi erőszakot! Az erőszakért minden esetben az erőszakoló a felelős, nem az áldozat.”

 

A kampányvideók visszavonásáért indított petíciót eddig több mint ötezren írták alá.

 

“Kutatások kimutatták, hogy az áldozat ruházata, alkoholos befolyásoltsága nem növeli az esélyét a nemi erőszak bekövetkezésének. A »kihívó ruházat« kifejezés az áldozatot teszi felelőssé, azt sugallva, hogy érthető, ha sok csupasz bőrfelületnek nem tud ellenállni az elkövető. A zárt ruházat, józanság nem garancia az erőszak elkerülésére” – olvasható a petíció szövegében.

 

A demonstráción több férfi is részt vett. Beszédet azonban csak egyikük mondott. “Valószínűleg sokan a rendőrségi videók miatt vagytok itt. Én nem csak ezért jöttem ide.”

 

“A rendőrség viselkedése csak tünete annak a társadalmi attitűdnek, amely nemi alapon diszkriminál. Ez ellen tudunk ma tenni azzal, hogy itt vagyunk, holnaptól pedig azzal, hogy vitába szállunk a hímsovinizmussal.”

 

“Az igen igent jelent, a nem nemet” – állt az egyértelmű üzenet különböző táblákon.

 

“A rendőrségi oktatófilmek szlogenje (“Tehetsz róla, tehetsz ellene”) azt kívánta hangsúlyozni, hogy a fiatalok ne felelőtlenül vágjanak neki az éjszakai szórakozásnak” – mondta a Belügyminisztérium államtitkára, Kontrát Károly a Parlamentben, hangsúlyozva, hogy a film vitaindító céllal készült. A témából mára az egész társadalmat megosztó, hatalmas vita lett. Egyelőre még kérdéses, hogy tervez-e a rendőrség új filmet, mely az elkövetők felelősségét hangsúlyozza…

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.