Fotó

Amíg mi szurkolunk, ez folyik a világbajnokság árnyékában

Úgy tűnt, Brazíliában világbajnokságot rendezni kézenfekvő, sehol a világon ennyire nem istenítik a futballt, mint itt – az események azonban nem várt irányt vettek. A világszínpad gigantikus reflektorfényei sem tudják elvonni a figyelmet azokról a tüntetőkről, akiket 2013 júniusa óta nem lehet elhallgattatni. A helyzet véresen komoly, a vasárnapi Rio de Janeiró-i tüntetéseken több jel utalt arra, hogy a rendőrök a könnygáz mellett már éles lőszert is bevetettek. S hogy miért tüntetnek? A 14 milliárd amerikai dollárt felemésztő rendezvény minden idők legdrágább sporteseménye, ami súlyos terheket ró az országra – ahol a mélyszegénység és a nélkülözés köztudottan embertelen mértékű. Képekben mutatjuk, mi történik Brazília-szerte, a stadionok árnyékában.
2007-ben a FIFA Brazíliának ítélte a 2014-es világbajnokság rendezésének jogát, azzal akkor azonban nem számoltak, hogy minden idők legpazarabb sporteseménye mellett az évtized legnagyobb tüntetését is el kell majd fojtani. – Forrás: Facebook/Paula Kossatz

 

A kormányellenes tüntetések 2013 júniusában kezdődtek, mindenki legnagyobb meglepetésére több százezer ember vonult utcára országszerte, megbénítva ezzel a városokat.

 

A brazil kormány masszív rendőri és katonai erők bevetésével válaszolt, a beavatkozás brutális volt, ennek hatására azonban csak nőtt a tüntetők száma. Az emberek dühe erősebbnek bizonyult, mint a rendőrségtől való félelem.

 

A tüntetés egyik fontos mellékszála, hogy elmosódtak a státuszbeli különbségek, a favellák szegény lakói és a képzett fiatalok összefogtak, együtt vonultak utcára. A világbajnokságnak köszönhetően megszületett a közös ellenség: a FIFA, a világfutballt kormányzó szövetség, ami a korrupt kapitalizmus szimbóluma is lett.

 

Hiába bizonygatta a kormány, hogy megéri gigászi pénzeket ölni a világbajnokságba, a harag nem csitult, az emberek számára világos, hogy a világbajnokság súlyos teher az országnak, ahol stadionok helyett – többek között – kórházakra lenne szükség. – Forrás: Facebook/Paula Kossatz

 

A tüntetők 170 ezer rendőrrel és katonával néznek farkasszemet, ráadásul a kormány új törvényekkel is megtámogatta a tüntetők elleni fellépést, a demonstrálókat könnyűszerrel letartóztathatják.

 

Az események fényében úgy tűnik, a katonai diktatúra nem a múlté, a biztonsági erők agresszív fellépése újraidézi az elnyomást. Bár a brazil csapat jól szerepel, világos, sokak számára rég nem a futballról szólnak az események.

 

A helyzet komolyságát is bizonyítja a legutóbbi eset: aznap este, amikor a pályán Bosznia-Hercegovina és Argentína csapott össze, miután a rendőrök könnygázzal feloszlatták a demonstrációt, egy civil ruhás férfi jelent meg a helyszínen, aki bár azt mondta, rendőr, igazolványt nem mutatott. Előkapta a fegyverét, és többször is a levegőbe lőtt – éles lőszerrel.

 

 

 

 

 

 

Nézz bele az alábbi videóba is, amit a Vice magazin videósai a tüntetések forgatagában készítettek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.