Fotó

Ilyenek az igazi magyar nők

"A nőket ne csak szépségük alapján ítéljük meg, hiszen az élet minden területén, illetve a legkülönbözőbb szakmákban magas szinten teljesítenek… minden, a kiállításon szereplő nő értékteremtő" – ez az alapüzenete Fábián Évi: Nők Magyarországon című fotósorozatának. A Nők Magyarországon 2. című kiállítás április 29-én nyílik az Ars Librorum Galériában (Országos Széchényi Könyvtár). Íme, egy kis ízelítő!
Csákányi Eszter – Tízéves kora óta szerepel. A Nemzetitől Kaposvárig, a Katonától a Krétakörön át a Pintér Béla és Társulatáig sok színházban megfordult – jelenleg szabadúszó –, rengeteg munkája van, az ország legjobb műhelyei hívják. Ha éppen nem színházi színpadon áll, tüntetésen, felvonuláson beszél, és rendületlenül hiszi, hogy a tehetség minden politikai játszmázás felett áll. Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész.

 

Cseke Eszter – Dokumentumfilm-rendező, újságíró. Az utazás a legmeghatározóbb létélménye. Egyszerre higgadt és vakmerő, talán emiatt nyílik meg előtte gettókapu, lesz járható ösvény a dzsungelben, és szólal meg a némaságból, akit diktátor ringatott. Fata Morgana című filmjével nemzetközi rendezői workshopot nyert, S. Takács Andrással közös dokumentumfilm-sorozatuk, az On The Spot pedig évek óta töretlenül népszerű. Az Európa Tanács Press Freedom Award díját Strasbourgban vehették át, különdíjasok lettek Karlovy Varyban, nemrég pedig Pulitzer-emlékdíjjal hajolt meg előttük a szakma.

 

Dr. Erdei Anna – Széchenyi-díjas immunológus, tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2000 óta választott főtitkára az Európai Immunológiai Társaságok Szövetségének. Szerencsés embernek tartja magát, mert az élete minden fázisában olyasmit csinálhatott, amit szeretett, és mert mindig jól kiegészítette egymást a családi élet és a hivatással járó munka. “Bár az idő előrehaladtával egyre inkább előtérbe került az íróasztal melletti tevékenység, szerencsére a tanítványok révén a kísérletes munkával való kapcsolat is megmaradt.” Egy lánya és egy fia, illetve két unokája van.

 

Geréb Ágnes – Szülész-nőgyógyász szakorvos, pszichológus, független bába – ezek a szakmái. 1977-ben vitt be először a szülőszobára apát. Hosszú idő után itthon 1989-ben született az első gyermek otthon az ő kíséretével. Összesen több mint 10 000 szülésnél volt kísérő, ebből 3500 otthon szülés volt. Jelenleg összesen 7 unokája van, 5 gyereket nevelt, 4 gyereket szült. Több mint 3 évig korlátozták a szabadságát. 21. század.

 

Gryllus Dorka – Színésznő, énekesnő. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott, megjárta Kaposvárt, dalolt ef Zámbó mellett, volt filmes Esterházy-hősnő, és játszott Marianne Faithfull oldalán. Kőkemény rotfrontista, durcás díva és érzéki dizőz egyszerre, aki a Budapest–Berlin-tengelyen színházi és filmszínésznőként is bizonyított – díjakból egyre több nemzetközi is sorakozik a polcán –, egy varsói melódiából pedig kisfia született.

 

Péterfy Bori – Színésznő, énekesnő. (Díva, forradalmár, underground démon, szőke démon, vámpír, szívbűvölő stb.) A Krétakör és a Nemzeti Színház társulatának is tagja volt, énekelt az Amorf Ördögökben, 2007-től pedig az egyik legegyénibb hangú, legsikeresebb hazai zenekar, a Péterfy Bori & Love Band frontasszonya, immár társdalszövegírója is – legújabb, harmadik lemezük Fehér éjszakák címmel jelent meg. Több civil kezdeményezés arca és szószólója. Van egy két és fél éves kisfia, Doma.

 

Pogány Judit – Kaposvári születésű, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész. A színháztörténet szinte minden nőalakját eljátszotta, és imádta a filmszalag is – még Michael Hanekével is dolgozott. “Végigélhettem a kaposvári Csiky Gergely Színház fénykorát, és ma az Örkényben csodálatos kollégák és barátok között játszhatok.” Csengő-bongó szinkronhang, hangoskönyvek nagy mesélője, aki bohócokat gyűjt, és akinek minden pillanatára jut egy hozzá dörgölőző fej vagy hálásan rámeredő szempár: árva és beteg állatok tucatjainak lett újra otthonuk mellette.

 

Sándor Szandra – A Nanushka márka alapító-tervezője. Londonban szerzett diplomát, mára az egyik legsikeresebb hazai dizájner, ruháit a világ legkülönfélébb pontjain ismerik és hordják, A listás sztárok ugyanúgy, mint a nagyvárosi trendérzékeny közönség. A Nanushka-kreációk legfőbb jellemzője a hordhatóságon és a lazaságon kívül a játékosság, a tradicionális szabásvonalak szeretete. Szandrát festmények, tetoválások, mítoszok ihletik, a természet és a jó levegőjű szabadság szeretete.

 

Tóth Krisztina – Költő, író, műfordító, dalszövegíró, gyerekkönyvek szerzője. Középiskolába szobrász, az ELTE-re már magyar–történelem szakosként járt, Párizsban volt ösztöndíjas. Évekig dolgozott a Francia Intézet munkatársaként. Írni nagyon fiatalon kezdett – prózát sokáig nem is akart –, a versein máig hetekig-hónapokig dolgozik. Rangos szakmai díjak sokaságával ismerték már el. Harcos állatvédő és állatbarát. Könyveit több mint tíz nyelvre fordították le. Egy kamasz fia és egy kislánya van.

 

Winkler Nóra – A tárlatvezetés élmény, az aukció izgalmas kaland lesz vele, magyar író pedig nem nagyon kívánhat különbet, mint hogy ő üljön vele szemben a fotelben interjú címén. Sok és sokféle műsort vezetett rádióban és tévében, írt és szerkesztett újságot, van könyve, rovata, elismerése, díja, respektje és rajongói – mindig megtalálja a helyét és a feladatát. És valahogy minden pezsgőbb, színesebb lesz, ha hozzáér.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.