Fotó

Házat, iskolát, családot kaptak a magukra hagyott gyerekek

Kisebbfajta csodát tett egy Somogy megyei településen, Bodrogon a budafoki baptista gyülekezet tagjai által létrehozott Menedék Alapítvány. Családokon segítenek, gyermekeket mentenek meg, nyomort enyhítenek, miközben igazi közösséget formáltak. Nézzétek meg helyszíni riportunkat!
 
Bodrog falu, Somogy megye

 

Az elöregedő település életében akkor következett be kedvező fordulat, amikor a falu düledező kúriáját megvásárolta a budafoki baptista gyülekezet tagjai által létrehozott Menedék Alapítvány.

 

Rengeteg önkéntes többéves munkájával, gyülekezeti adományokból és külföldi segítséggel hozta rendbe az épületet. Négy nagycsalád számára alakítottak ki lakásokat. Olyan kisgyermekes szülőket vártak, akik vállalták, hogy sajátjaik mellé öt nevelt gyermeket fogadnak be.

 

A rendbe hozott kúria hamar benépesült: összesen hat nagyobb és több kisebb nevelőcsalád érkezett az évek során Bodrogra, a legtöbben közülük mára saját házat vásároltak a faluban.

 

Bodrogon minden a gyerekekről szól, itt több a gyermek, mint a felnőtt. Nagy hangsúlyt fektetnek a a megelőzésre. A Menedék Alapítvány szolgálataiban fontos helyet kapott az elhagyott, a családjaikból kitaszított gyermekek megsegítése, hiszen a veszélyeztetettség megelőzése gyermekkorban kezdhető el a leghatékonyabban.

 

Vali férjével, Istvánnal négy saját és öt fogadott gyereket nevelt fel, most is van öt gyerek náluk. “Pár éve, mikor a legkisebb fiunk is középiskolás lett, úgy gondoltuk, idősek vagyunk már újabb gyerekek fogadására. De akkor felkerestek minket a gyermekvédelemtől, hogy nem gondolnánk-e meg magunkat. Azt gondoltuk, ha Istennek továbbra is terve van velünk, akkor készek vagyunk rá. Így került hozzánk két éve ez a két lány – mutat Vali a tizenéves Izára és Brigire –, és nemrég beteljesült a vágyam: ikerkislányok érkeztek hozzánk, akiket aztán bátyjuk is követett.”

 

Mivel egyszeriben sok lett a gyerek, kellett az óvoda. Volt még hely a kúriában, megteremtették hát a feltételeket és elindítottak egy óvodát is benne.

 

Feltétel volt a gyereknevelésben szerzett tapasztalat, a munkahely és a saját lakás, hogy ne megélhetési gondok miatt válassza bárki is ezt az utat. Mert ezen járni akkor is nagyon nehéz, ha teljes elhivatottsággal indulnak… Ottiliáék a rádióban hallottak a faluról, de nem tudták a nevét, nyomozásba kezdtek, melynek során kiderült, hogy a bodrogiak pont olyan családért imádkoztak, amelyben van tanító. Laci lett az iskola tanítója és történelemtanára.

 

Dezső, a gyülekezet presbitere feleségével, Ágival összesen tíz gyermeket nevelt fel. 

 

A gyerekekkel együtt nőtt az intézményrendszer: a falutól bérelt épületben általános iskolát kezdtek működtetni. Végül a kicsik azt is kinőtték, ezért nekivágtak az oktatási központ építésének. A nemrég megnyitott központ várakozáson felüli sikerrel működik: nemcsak a szomszéd településről, de Kaposvárról is járnak ide diákok. Utaztatásukat saját buszokkal oldják meg. Harmincnyolc embernek adnak munkát, köztük sok falubelinek.

 

Istentiszteleten a gyerekek, a reggeli bibliaóra, vasárnapi iskola után

 

A tizennyolcadik életévük betöltése után a fogadott gyermekek utógondozása is a családokban történik. A kastély lakói közül néhányan letelepedtek a faluban, így újabb nevelőcsaládok érkezhetnek.

 

A Menedék Alapítvány segítő jobbot nyújtott a pünkösdi egyháznak is. Felajánlotta bodrogi kastélyépületét a bajbajutottaknak, idén februárban ugyanis leégett a vótapusztai nyugdíjasotthon, ezért itt Bodrogon szállásolták el a fedél nélkül maradt időseket.

 

Szinte üres a helyi kocsma, a falu régi lakosai a katolikus templomot látogatják, az újak pedig a baptista gyülekezet imaórájára tartanak. Kezdetben talán kissé bizalmatlanul szemlélték a helyiek az egyház tevékenységét, de hamar kiderült számukra, hogy az oktatási tevékenység nemcsak kiemeli Bodrogot a helyi települések közül, de hosszú távon a falu megmaradását is jelentheti. Hogy a betelepülőket mennyire befogadta a falu, mi sem illusztrálja jobban, mint hogy tizenkét éven át az egyik baptista nevelőszülő volt Bodrog polgármestere.

 

Tanulás, gyereknevelés és istentisztelet: a kis közösség mára szépen összekovácsolódott.

 

 

 

 

 

 

Vali és István fia, Norbi a feleségével, Katával Bodrogon maradt. A fiatal házaspár évek óta keresi közös szolgálatát. Túlnéztek Bodrog határain, és látták a környékbeli falvakban pusztító nyomort. Ma az általuk létrehozott SAS (Siet a Segítség Alapítvány) egy kis bogárhátúval járja a szomszédos falvakat, és segít, ahol tud, ahogy tud. Most például megállnak egy téglakupacnál, szinte csak ők tudják, hogy él ebben a romhalmazban egy idős ember, Ernő bácsi, aki fekete falak között teljesen egyedül tengeti az életét, nyomoréksága miatt egy kis sámlihoz kötve. 

 

 

Pár házzal arrébb egy mélyszegénységben élő cigánycsaládot támogatnak.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.