Fotó

Vietnamtól az Alpokig: 2013 legszebb utazási fotói

2003 óta minden évben megválasztják az év legjobb utazó fotósát és az év legszebb utazási fotóit, és a világ 90 országából pályáznak az elismerésre profik és amatőrök egyaránt. A kamerájukkal a világ eldugott szegleteit is bejáró fotósok 2013-ban is gyönyörű felvételeket készítettek azokról a pillanatokról, amikről nekünk is kár lett volna lemaradnunk. A legjobbakból mutatunk egy válogatást, de aki nyáron Londonban jár, az a Brit Geológiai Társaság kiállításán megnézheti mind a 151 díjazott fotót.
A 2013-as év legjobb utazó fotósa Timothy Allen lett, aki a 90-es években Boszniában készítette az első komolyabb fotóriportját. Ezután ott is hagyta az iskolát, hogy fotósként dolgozzon, két évig kísérte a BBC Emberek bolygója című természetfilm-sorozatának stábját, és bejárta a világ eldugott részeit az Antarktisztól a Himalájáig. (Fotó: Travel Photographer of the Year/tpoty.com)

Az egyik tavalyi fotósorozatában azt örökítette meg, ahogyan a helybéliek újraépítik a Djenné sármecsetet Maliban. (Fotó: Travel Photographer of the Year/tpoty.com)

(Fotó: Travel Photographer of the Year/tpoty.com)

(Fotó: Travel Photographer of the Year/tpoty.com)

A legjobb elkapott pillanat ez lett a zsűri szerint, és az amerikai Justin Mott kapta lencsevégre, aki otthagyta az egyetemet, miután beleszeretett Dél-Kelet-Ázsiába, és Vietnámban telepedett le. (Fotó: Travel Photographer of the Year/tpoty.com)

Az elkapott pillanat kategóriából emelkedett ki David Oliete fotója is. Egy egész sorozatot készített arról a bizarr spanyolországi versenyről, amin emberek a saját testükből építenek óriási, geometrikus szobrokat. (Fotó: Travel Photographer of the Year/tpoty.com)

Jasper Dest a történetek a vadonból című kategóriát nyerte meg ezzel a képpel. A fotós a télen a természetes termálvízforrásokban melegedő japán hómajmok életét mutatta be sorozatában. Itt mondjuk éppen fürdőzés után vagy előtt vacoghat kicsit egyikük. (Fotó: Travel Photographer of the Year/tpoty.com)

Cat Vinton egy Burma melletti szigetvilágon élő tengeri nomád törzset mutatott be. (Fotó: Travel Photographer of the Year/tpoty.com)

Pete Downing a Történetek a vadonból című kategóriát nyerte meg ezzel a képpel. (Fotó: Travel Photographer of the Year/tpoty.com)

Ugyanebben a kategóriában díjazták Satpal Singh képét. (Fotó: Travel Photographer of the Year/tpoty.com)

Tim Taylor fotóján a hatalmasra duzzad hold szinte ráül a hegyekre. (Fotó: Travel Photographer of the Year/tpoty.com)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.