Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Vega karácsonyi receptek

Torolt_felhasznalo_363214
Torolt_felhasznalo_363214
Létrehozva: 2005. december 11. 09:54

tudtok vega karácsonyi recepteket? ha lehet tojás nélkül...

  1. Torolt_felhasznalo_159582
    Torolt_felhasznalo_159582
    2007. január 23. 16:5130.
    Érdemes megnézni a veg.hu-t és a vegetarianus.hu-t.
    Ezen kívül szeretettel várunk a vegaclub.hu-n!Nagyon aranyos a társaság!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_363214 (1)
    2005-12-11  09:54
  2. Torolt_felhasznalo_159582
    Torolt_felhasznalo_159582
    2007. január 23. 16:4729.
    Szia!Örülök,hogy itt is látlak!
    Köszönjük a recepteket!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_961921 (28)
    2007-01-13  14:47
  3. Torolt_felhasznalo_961921
    Torolt_felhasznalo_961921
    2007. január 13. 14:4728.

    Sziasztok!

    Ez az én receptgyűjteményem, itt vannak vega receptek is:

    Három havi étlap-minta

    Adventi sütemények

    Száz muffin

    Saját receptek

    Káposztás ételek

    Halas ételek

    Sertéshús részei

    Rákbetegeknek szóló receptek

    Zsófi vegetáriánus szakácskönyve

    Tervezek még egy Krumpli-krumplival oldalt, és egy Belsőségekből készült ételek oldalt.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. Torolt_felhasznalo_159582
    Torolt_felhasznalo_159582
    2006. október 18. 00:3327.
    Hm,én eddig úgy tudtam,egyikből se lenne kiscsirke,merthogy ezek a tojások nincsenek megtermékenyítve.(Remélem jól mondom,de nem vagyok szakember.)

    Vagy hát nagyon remélem,hogy így van!

    Ezt a tojás helyett tejet a panírozásra értetted?Úgy hogy kell csinálni?És mi tartja össze a prézlit meg a lisztet?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_639833 (24)
    2006-09-30  16:15
  5. Torolt_felhasznalo_159582
    Torolt_felhasznalo_159582
    2006. október 18. 00:2726.
    Köszi szépen!Majd próbálkozom!
    Eddig még nem ettem hajdinát,bár már egy ideje ott figyel a spájzban.
    De nagyon dícsérik.Az egyik ismerősöm teljesen rá van állva,szerintem alig is eszik más gabonát.
    előzmény:
    v981 (23)
    2006-09-30  13:45
  6. Torolt_felhasznalo_639833
    Torolt_felhasznalo_639833
    2006. szeptember 30. 16:1725.
    Bocsánat, a sütiből kimaradt még a fél-egy bögre tej.  
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_639833 (24)
    2006-09-30  16:15
  7. Torolt_felhasznalo_639833
    Torolt_felhasznalo_639833
    2006. szeptember 30. 16:1524.

    Nagyon finom (és egyszerű) diós süti: 2 bögre liszt, 1 cs sütőpor, 1,5 bögre cukor, 2 bögre darált dió (lehet mogyoró vagy mandula is), 1-2 kanál margarin, 1 joghurt (ízesített is lehet). Mindezt összekeverni - kicsit folyós tészta lesz. Közepesen magas tepsiben vagy muffinformában is lehet sütni.  Közepes lángon (150-180 fok körül) kb. 20 perc alatt sül meg.

    Én sem eszem meg a tojást, pedig tudom, hogy nem mindegyikben van kiscsirke...  

    Ami még nagyon finom: rozmaring és bors a tepsiben sült krumplira. Lehet hozzá szóját rántani pl. Mi tojás helyett tejet használunk, de joghurt vagy light tejföl is jó.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_363214 (1)
    2005-12-11  09:54
  8. 2006. szeptember 30. 13:4523.
    Húú, nagyon régen volt már, nem emlékszem pontosan, hogyan is csináltam, csak arra, hogy átsétáltam a Nagycsarnokba savanyított káposztalevelekért, azt töltöttem meg hagymás-fokhagymás-paprikás hajdinával, gyakorlatilag pörköltalapon megfőzött hajdinával. Tulajdonképpen ugyanúgy, mint a húsos töltött káposzta, csak éppen a darált hús helyett hajdina kell bele. Szerintem lehetne gazdagítani az ízét gombával is.
    Szoktál hajdinát enni? Azt mondják, hogy érdemes még szárazon megpirítani, az elveszí a vad nyers ízét, de én enélkül is szeretem.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_159582 (22)
    2006-09-27  23:31
  9. Torolt_felhasznalo_159582
    Torolt_felhasznalo_159582
    2006. szeptember 27. 23:3122.
    Hogyan kell készíteni a hajdinás töltött káposztát?
    előzmény:
    v981 (3)
    2005-12-11  11:43
  10. Torolt_felhasznalo_159582
    Torolt_felhasznalo_159582
    2006. szeptember 27. 23:2921.
    Én is kérem!!
    Köszi szépen előre is!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_952790 (18)
    2005-12-16  23:24
  11. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2006. szeptember 25. 21:4320.

    "Szójával készitett töltött káposzta,gombás rizzsel töltött kelkáposzta,fetasajttal töltött gombafejek krumplipürével,huu hirtelen több nem jut eszembe,de ha még érdekel több is,majd gondolkodom,ill.ha kell ezeknek a receptje,akkor megirom szivesen!"

     

    Szia, én kérem szépen a recepteket!

    Köszönöm!

    M.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_952790 (18)
    2005-12-16  23:24
  12. 2005. december 16. 23:3819.

    Pici olajon megsütöm a padlizsánkarikákat, cukkinit, előfőzök krumplikockákat, esetleg kelbimbót.Egy tűzálló tál aljára fagyasztott mexikói -vagy egyéb-zöldséget teszek, rápakolom az előkészített holmikat, felöntöm kevés zöldséglével,fűszerezem, aztán az egészet lassan fólia alatt megsütöm a sütőben. Nagyon fincsi!-Nem tudom, mennyire karácsonyi, gombát is lehet beletenni.

    A mákos guba is hagyományos karácsonyi étel, az is vega tonképpen...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  13. Torolt_felhasznalo_952790
    Torolt_felhasznalo_952790
    2005. december 16. 23:2418.
    Szójával készitett töltött káposzta,gombás rizzsel töltött kelkáposzta,fetasajttal töltött gombafejek krumplipürével,huu hirtelen több nem jut eszembe,de ha még érdekel több is,majd gondolkodom,ill.ha kell ezeknek a receptje,akkor megirom szivesen!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  14. Torolt_felhasznalo_363214
    Torolt_felhasznalo_363214
    2005. december 15. 13:4417.

    ajánlom az én kedvencemet . banános muffin. a www.cook.freeblog.hu oldalamon megtalálod. sok sikert hozzá  

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_397042 (10)
    2005-12-11  16:38
  15. Torolt_felhasznalo_363214
    Torolt_felhasznalo_363214
    2005. december 15. 13:4216.
    igen igen. bocsi. a szejtánt valaki más vetette fel. ezeket nagy vonalakban ismerem én is, csak gondoltam, hétha van valami őj, és jó tippetek,
    előzmény:
    v981 (15)
    2005-12-15  09:51
  16. 2005. december 15. 09:5115.

    De én nem is szejtánt mondtam a töltött káposzta töltelékének (bár az is lehet, vagy szója), hanem hajdinát!

     

    Néhány éve pont a Nők Lapjában olvastam egy leírást egy régi, hagyományos karácsonyi ételsorról. A Jézus születése előtti egyébként is böjti időszak, meg a szegényebbek konyháin sem jutott mindig hús, tökéletes vegetárius vacsora volt.  Egészséges és az egészséget szimbolizáló ételeket (dió, fokhagyma, alma, méz) ettek, és az egésznek meg volt a maga ritusa. Rémlik még egy böjtös bableves is... Elő fogom keresni a cikket, nem is igazából a karácsonyi főzőcskéről szól, nagyon szívhez szóló írás.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_363214 (12)
    2005-12-11  21:33
  17. Torolt_felhasznalo_397042
    Torolt_felhasznalo_397042
    2005. december 11. 22:2314.
    Hasonló a helyzet  az én párom sem eszik tojást, sajtot...én viszont igen.Még én sem tudom mi lesz a kárácsonyi menü... 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_363214 (13)
    2005-12-11  21:35
  18. Torolt_felhasznalo_363214
    Torolt_felhasznalo_363214
    2005. december 11. 21:3513.
    a trükköt ismerem, igazából a tojás nélküli ételekre úgy gondoltam, hogy nem kell bele mint látvány, vagy íz elem. hiszen karácsonykor gyerekkormoban mi gyakran ettünk hideget, és nekem kedvencem volt a kaszinó tojás, de az ember nem eszi meg. azért köszike.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_397042 (10)
    2005-12-11  16:38
  19. Torolt_felhasznalo_363214
    Torolt_felhasznalo_363214
    2005. december 11. 21:3312.
    mindekettőt. az a helyzet, hogy bár mind a ketten vegák vagyunk, a kedvesem nem eszik sajna tojást  - velem ellentétben. tejtermék minden mennyiségben jöhet. a szjetánt ismerem, de nem szeretjük, nekem valahogy mű, de azért köszi a tippet.
    előzmény:
    v981 (3)
    2005-12-11  11:43
  20. 2005. december 11. 17:0211.
    Köszi ,megpróbálom beszerezni,bár nálunk nem nagyon vannak ilyen boltok,egy volt az is megszűnt.Talán majd Pécsett megnézem 
    előzmény:
    spaiky (9)
    2005-12-11  16:32
  21. Torolt_felhasznalo_397042
    Torolt_felhasznalo_397042
    2005. december 11. 16:3810.

    A tojás általános helyettesítője:

    1 ek szójalisztet és 1-2 ek meleg vizet összekeverünk és 5 percig pihentetjük. Egy tojásnak felel meg.

    Tészta, fasírt, stb. összetartásához, megkötéséhez:

    - 1 ek őrölt lenmagot és 3 ek vizet összekeverünk
    - 1 dl összetört krumpli
    - 1/2 dl lágy tofu
    - ½ dl; szójatej
    - dl banánpüré
    - 1/2 dl almapüré vagy szilvapüré

    Fellazításhoz (sütemények)

    - 2 ek szódavíz és 2 kk sütőpor
    - 1 kk sütőpor, 1 ek víz és 1 ek ecet (az ecetet a végén, külön adjuk hozzá
    - 1 púpozott ek szójalisz és 1 ek víz
    - 1 kk élesztőpor bő fél dl meleg vízben feloldva
    - 1 ek kukorica- vagy burgonyakeményítő és 3 ek víz

     

    Próbáltam már tojás nélkül sütit sütni, de nem lett se szép, se jó 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_363214 (1)
    2005-12-11  09:54
  22. 2005. december 11. 16:329.

    Szia!

    A szejtán búzahús.Lehet kapni por formában is,azt vizzel kell összedolgozni,és ki lehet sütni,mind a húst   

     

    előzmény:
    Tigriske14 (5)
    2005-12-11  14:58
  23. Torolt_felhasznalo_397042
    Torolt_felhasznalo_397042
    2005. december 11. 16:328.

    Szépen tálalva,színes köretekkel ez is lehet egy megoldás:

     

    VEGAKOLBÁSZ

    30 dkg tofu, 7 ek. búzadara, 7 ek. szójagranulátum, 25 dkg reszelt Karaván sajt, 15 dkg darált dió,
    2 kisebb fej reszelt fokhagyma, őrölt pirospaprika- 1/4 részben lehet csípős, 2 ek. vegeta vagy delikát, 1 mk. őrölt bors, ha még szükséges só.
    A tofut jól összetörjük, hozzáadjuk a darált, a jól megmosott és lecsorgatott granulátumot, a sajtot, a diót, a fűszereket, a fokhagymát, jól összedolgozzuk és legalább egy óra hosszáig hideg helyen pihentetjük. Utána vizes kézzel 10-15 cm-es kolbászokat formázunk belőle. Ha túl híg a massza, tegyünk hozzá zsemlemorzsát, ha sűrű, kevés vízzel hígítsuk. A kolbászokat bő, nem túl forró olajban, közepes tűzön, fedő alatt minden oldalról megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg! A megsült kolbászokat, fedővel lezárható edénybe szedjük ki és abban hűtsük le! Hidegen felszeletelve mindarra használhatjuk, amire a húsos kolbászt.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_363214 (1)
    2005-12-11  09:54
  24. Torolt_felhasznalo_397042
    Torolt_felhasznalo_397042
    2005. december 11. 16:277.

    PADLIZSÁNPÜRÉVEL TÖKTÖTT PARADICSOMPAPRIKA

    Hozzávalók:
    - 3 közepes méretű padlizsán
    - 3 evőkanál olivaolaj
    - 1 jókora, zúzott fokhagymagerezd
    - 1 nagy citrom leve
    - 3 evőkanál apróra vágott petrezselyem
    - só, frissen őrölt bors
    - 4 nagy paradicsompaprika

    Süssük grillen vagy sütőben a padlizsánokat, míg a héjuk hólyagosodni nem kezd, ami azt jelenti, hogy a húsuk belül megpuhult. hagyjuk egy kissé kihűlni őket, ezután hámozzuk le a héjukat. A húsukat tegyük turmix-gépbe, és dolgozzuk simára az olivaolajjal, a fokhagymával, a citromlével, sóval, borssal és 2 evőkanál petrezselyemmel. Kanalazzuk egy tálba a keveréket. Vágjuk félbe, és csumázzuk ki a paprikákat, a belsejüket ecseteljük be a maradék olivaolajjal, és süssük őket 30 percig közepes hőfokon a sütőben. A tálalás előtt negyedórával töltsük meg a paprikákat a padlizsánpürével és tegyük vissza a sütőbe, hogy átmelegedjenek. 15 perc elteltével kivehetjük őket, hintsük meg a tetejüket a maradék petrezselyemmel és szolgáljuk fel egyszerű pirítóssal.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_363214 (1)
    2005-12-11  09:54

Címlap

top