Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Nagyon szépen köszönöm!
zöldsédes-sonkás.
ami kell:
1 doboz konzerv kukorica
10 dkg gomba
10 dkg sonka
kevés vaj
só, bors
kakukkfű
bazsalikom
oregánó
zsálya
főzőtejszín
A gombát és a sonkát felszeletelem, majd a hevített vajhoz dobom.
Mikor a gomba és a sonka megpirult kicsit, rádobom a kukoricát.
A fűszereket és a főzőtejszínt hozzáadom, majd legvégül a leszűrt tortellinit a szószba forgatom.
na ha ez már megvan nekem paradicsom nélkjüli variációm is van. ^^
sonkás.tejszínes tortellini.
1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek olivaolaj, 3 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, 20 dkg főtt sonka, 5 dkg parmezán
A hagymát apróra vágom, a fokhagymát átpréselem és olajban megpirítom. Ráöntöm a tejszínt és lassú tűzön besürítem. A tortellinit sós vízben kifőzöm, ráteszem a fele sajtot, a csíkokra metélt sonka felét - (a másik fele a mártásba jön). A mártást sózom, borsozom és szerecsendióval szórom meg. Megforgatom benne a torlellinit. A tálban rászórom a maradék parmezánt.
Hangulat és tortellini töltelék függő.
Néhány egyszerűbb verzió:
- (fokhagymás) tejföl vagy natúrjoghur
- paradicsomszósz
- sajtszósz
- sajtos-paradicsomos szósz
...az előzőekre lehet még szórni pirított sonka kockát, párolt gomba szeleteket, kukoricát, borsót stb.
...és a végén mindegyikre reszelt sajtot teszek és úgy tálalom
Salsa Rosa
1 szál póréhagyma
4-5 szem paradicsom
20 dkg sonka
3-4 dl főzőtejszín
2 evőkanál olaj
ételízesítő
bors
oregánó
50 dkg penne
Elkészítés: A sonkát felaprítjuk, megpíritjuk olajon, hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát és paradicsomot. Amint a zöldségek kicsit megpárolódtak, hozzáöntjük a főzőtejszínt, és lassú tűzön hagyjuk besűrűsödni. Fontos, hogy a zöldségek ne puhuljanak meg teljesen, mert sokkal ízletesebb és esztétikusabban tálalható. A legvégén ételízesítővel, borssal, oregánóval ízesíthetjük. Az így elkészült szószt a kifőtt tésztára öntjük, és kedvenc sajtunkkal megszórva tálaljuk.