Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Laktózmentes ételek

Lylyom
Létrehozva: 2003. március 1. 13:17
Sziasztok!
Laktóz érzékeny vagyok! Nagyon szeretek sütögetni és főzőcskézni! Főleg olyan süti receptekre és tésztához való szószok receptjére lenne szükségem amiben nincs laktóz( főleg tejszín, mert a tejet még tudom pótolni a laktóz mentes Magic Milkkel)!
Előre is köszönöm a segítségeteket:
Lylyom
  1. 2015. Április 5. 19:03179.

    Kedves Nők Lapja Fórumolvasók! 


    Ha már laktózérzékeny ételek.. egy szakmai verseny keretein belül keresem a megoldást a laktózérzékeny emberek számára. 


    Mit szólnátok ha a Cserpes is gyártana laktózérzékeny termékeket? hm? 


    Ha laktózérzékeny vagy, töltsd ki a tesztet, aztán a többit bízd rám  


    https://docs.google.com/forms/d/18zjxgSkaRpqSx-M0dOa7rS4TyKZHNNn2_UGRpJGWElI/viewform?c=0&w=1 

  2. 2014. november 12. 16:43178.

    Jesszus! Hogy keveredtem ide? Most nézem milyen régi topic! Időutazás!


    Ha már itt vagyok, meséljetek: javult azóta valamit az állapototok?

  3. 2014. november 12. 16:09177.

    A laktóz-intolerancia NEM étel-allergia, hanem egy betegség/gyulladás következtében kialakult (vagy veleszületett) enzimhiány, amely miatt a tejcukor a vékonybélben nem bomlik le. De a tejcukor-érzékenyek sosem lesznek ekcémások, sem pattanásosok: "csak" megy a hasuk, puffadnak és görcsölnek.


    A tej-allergia ezzel szemben a tejfehérjére adott allergiás reakció (pl. kiütés). Nagyon sokan keverik!

    előzmény:
    karolinaszabo (175)
    2014-11-10  22:03
  4. 2014. november 12. 16:05176.

    Helló Lylyom!


    Főzőtejszínből (meg habtejszínből) is van laktózmentes: növényi alapú. Csak tejfehérjét tartalmaz, laktóz nincs benne.


     


     

    előzmény:
    Lylyom (1)
    2003-03-01  13:17
  5. 2014. november 10. 22:03175.

    Kedves Mindenki aki olvassa ezt a fórumot!


    Tudom, hogy nem ez a legmegfelelőbb felület arra, hogy kutatást végezzek, de ha jobban belegondolok, mégis. Kérem, olvassanak tovább...


    Az én történetem pár hónapja kezdődött, kiválasztottam a szakdolgozatom témáját, ami a táplálékallergia. A BGF-en, Vendéglátás szakon tanulok, és már lassan 3 éve a vendéglátásban is dolgozom mellette, ami két, ötcsillagos szállodát jelent Budapesten. Azért választottam ezt a témát, mert úgy látom, hogy ahhoz képest, hogy milyen sokan "szenvednek" valamilyen fajta ételallergiában, a vendéglátás még mindig nem idomult eléggé az allergén mentes táplálkozáshoz. Úgy gondolom, ez egy égető probléma. Na de ezután jött a személyes tapasztalatom. Azt kell mondjam, egy-két éve már nem éreztem magam a toppon, folyamatosan rossz az emésztésem, bármit csináltam, pattanások jöttek az arcomra és télen-nyáron ekcémás volt a kezem. 23 évesen kellett rádöbbennem, hogy Anyukámnak igaza van, hagyjam azt a sok tejterméket. Bár én imádom őket, a tejfölt kiskanállal kanalazva képes vagyok enni sajtokkal vacsorára. Mikor már tényleg nagyon rosszul éreztem magam, elmentem egy biorezonancia szerű vizsgálatra, amin egyértelműen a tejre mutogattak, meg hogy gyulladásban van a bélrendszerem (ezt egy éve is tudtam, csak azt nem, hogy mitől lehet). Mindenki nyomására leálltam a reggeli 4dl tejjel elfogyasztott kávémról, úgy, hogy átálltam rizs/mogyoró/zabtejre. Teljesen elhagytam a tejtermékeket és sokkal jobban vagyok. Egyszóval azóta én is azoknak a táborába tartozom, akik nem rendelhetnek bármit egy étteremben (a gluténérzékeny barátnőm örül, hogy így már legalább nem minden helyet rajta tesztelek, hogy eléggé felkészültek-e :) )


    Visszakanyarodnék, hogy miért is regisztráltam: többször olvasgattam már a fórumokat itt és több helyen is, hogy még többet tanuljak a témában, de most hogy már személyes problémámmá is alakult a dolog, még komolyabban veszem és elszántabb is vagyok. Arra kérném Önöket, hogy segítsék munkám azzal, hogy kitöltik a kérdőívem. Azért itt osztom meg, mert úgy látom, ide olyan emberek látogatnak el, akik otthonosan mozognak a témában. Maguk az én célközönségem. Szerintem már azzal is sokat elérek, ha legalább egy étterem, amit beleveszek a kutatásomba, elgondolkozik az étlapjának megváltoztatásán azok irányába, akik nem tudnak mindent elfogyasztani. 


    Nagyon köszönöm, hogy szántak rám időt, tudom, hogy hosszú volt, de le kellett írnom mellé ezt is. Várom az esetleges visszajelzéseket is (illetve az ajánlásokat rendes orvosi vizsgálatra). A kérdőívem: https://docs.google.com/forms/d/1SlisriE-7lebEuW PoeVgolz3GVCcawUAudYP2107v4E/viewform?usp=send_form

  6. 2012. június 29. 17:44174.

    Szia.

     

    Ha elküldött a háziorvos gasztroenterológushoz menj is el. Lehet hogy nem is tükröznek meg hanem előszőr megcsinálják a laktoz intolerancia tesztet, ami kimutatja hogy arra vagy-e érzékeny.

    Nekem is kimutatta, és később rájöttem hogy nem csak a tejcukorra hanem a tejfehérjére is allergiás vagyok. Hiába vettem laktozmentes termékeket akkor is problémám volt, így kénytelen vagyok a tejet teljesen kihagyni az étkezéseimből.

     

    Ha meglesz az eredményed a szüleid sem mondhatják hogy csak beképzeled magadnak, orvosi papírod lesz róla hogy mi bajod van. Akkor pedig csak tekintettel lesznek rád.

     

    Sok sikert.

    előzmény:
    Barbej (172)
    2012-06-29  01:21
  7. Torolt_felhasznalo_705786
    Torolt_felhasznalo_705786
    2012. június 29. 17:26173.

    Az a baj, amíg valaki ezt meg nem tapasztalja a saját bőrén, csak legyint. MInt ahogy a szüleid is. Nagyon sajnálom hogy ennyire nincsenek rád tekintettel. 

    Kérd meg őket, hogy vegyék a boltban a laktózmentes tejet, vajat, tejfölt, joghurtot. Van már tejszín, túrórudi, túró is. A Spar-ban mindent kapsz. Anyukád ugyanúgy tud ezekkel a termékekkel főzni semmi különbség nincs a hagyományos és eközött, csak annyi hogy nem leszel beteg tőle.

     

    Én is laktózérzékeny vagyok, nagyon régen, én csak laktózmentes cuccokból főzök, sonkából csak a Délhús sonkáit veszem, vagy a német Berger-t. Nem olcsó, de ettől garantáltan nincs bajom. Bolti kekszet édességet nemigen eszem. A Müllerben egyébként kapni már Laktózmentes cappucinot, csokit és kekszeket is,  elég sokféle termékük van. 

     

    Étteremben nagyon figyelni kell, pl,. krumplipürét ne kérj mert abban biztos van.

    Ott is jobb ha kérdezel.

     

    fagyi: ezt ki kell tapasztalni, ami joghurtos (gyümölcsfagyik) nekem azzal általában nincs bajom. De a fagyizóban rákérdezel ott meg is mondják hogy melyik miből készül. 

    előzmény:
    Barbej (172)
    2012-06-29  01:21
  8. 2012. június 29. 01:21172.
    Nagyon jó ez a fórum:)
    Úgy gondolom hogy laktóz intoleranciám van...% hónapja kezdődött mikor bekaptam a 9 éves öcsémtől egy hasmenéses vírust, de nekem nem akart elmúlni. egyre kevesebb féle ételt ettem, ekkor már 2 éve nem ittam tejet, de persze mint rájöttem a tej alattomosan belekerül mindeféle ételbe, a chipszektől kezdve, a péksüteményekig. Szóval naggyából 5 hónapja fájt minden nap, állandóan a hasam, és sűrűn látogatott meg egy kis hasmenés is, és puffadás, ezért 5 hónap után a kezembe vettem a dolgokat, és elmentem a házi orvohoz, aki vérvételekre küldött, meg hasi ultrahangra. ezeken már átestem, de mivel nem találtak semmit, beutalt gyomor és bél tükrözésre. A szüleim ekkor már nem hittek nekem, szerintük csak beképzelem a tüneteket. De 2 hete úgy döntöttem amikor egy nagy családi sütögetés közben anyukám tejbe áztatta a húst, és óriási fájdalmak közepettes előjöttek a tünetek, hogy kipróbálom a laktóz mentes étrendet. ennek már két hete, és azóta nem volt hasmenésem, sem puffadás sem más kellemetlen tünet. Kórházba tesztre persze nem akartam elmenni, a kellemetlenségek miatt, így hát itthon végeztem el a tesztet. megittam fél pohár kakaót és vártam mi lesz. naggyából 1 órára rá minden kijött belőlem mint a vízfolyás, szóval innen gondolom hogy intolerancim van. A szüleim még mindig nem hisznek nekem, a legkisebb mennyiségű tejtől, is előjön a tünetek nagy része. elutazunk 2 hétre kempingezni, és ma voltak bevásárolni, és annyira nem fogadják el az új étrendemet, hogy csak olyan ételeket, konzerveket vettek amiben nem kis mennyiségű tej található. Szerintetek hogyan lehetne megértetni a szüleimmel, hogy kicsit segítsenek, és elfogadjanak? Így is elég nehéz hogy már reggel el kell terveznem hogy mit eszek majd, vagy hogy ha bemegyek egy boltba minden termék hátulján meg kell néznem hogy tartalmaz e tejet. és sajnos nem egyszerű a dolgunk, ma bementem egy közértbe, és egyetlen dolgot sem találtam mai tejmentes lett volna. nem könnyű ezzel együtt élni, bár én még nagyon az elején járok. Még egy kérdés, a fagyizást hogyan oldjátok meg??
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_337076 (0)
     
  9. 2010. november 16. 12:36171.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_832236 (0)
     
  10. 2010. január 1. 22:17170.
    Önszorgalomból kipróbáltam továbbá a laktózmentes vajat is, ami nagyon ízlett! Évek óta nem ettem vajat, csak margarint. Ünnepi vacsora volt a vajaskenyér!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  11. 2010. január 1. 21:59169.

    Sziasztok!

     

    Köszönöm a hírt! Szerencsés nyertesként kipróbálhattam a Spar free from Vegán bolognai mártásporát. (Bár inkább így kéne írni: bolognaimártás-por. )

    És akkor a vélemény: az íze finom, az állaga az olívaolaj hozzáadása után éppen olyan krémes, amilyennek lennie kell. Az igazi OLASZ zamatot azonban hiányolom belőle. Lehetn benne több olaszos fűszer is, hogy ne utólag kelljen hozzáadni ezeket.

    Az ára egy kicsit magasabb, mint szeretném...

     

    Boldog új évet Nektek!

  12. 2009. november 4. 19:16168.

    Kedves Za11: Sajnálom, hogy a kisbabádat ki kell tenni egy csomó vizsgálatnak.

     

    Én és a családom nem tejallergiás, mégis egy jó ideje már nem fogyasztunk tejet. A gyerekek zab, illetve rizstejet isznak...igaz, ezek drágák, de nekik megveszem. Az ételekbe ha nagyon kell, ezekből teszek, de inkább arra törekszem, hogy keveset, vagy alig használjak tejterméket.Az elmúlt fél évben rengeteg ilyen receptet készítettem, amiket a weboldalamon gyűjtök. Sajnos, nem írtam oda mindegyikhez, hogy tejmentes, de tényleg sok van. Ha gondoljátok, nézzetek be. Sütireceptekbe a fent említett zab és rizstej nagyon jól bevállt. Ételbe szójatejszín a legjobb, szerintem, mert az nem édesített, égy ugyan olyan szép és finom lesz tőle az étel.

    Muffinnál pl. ha joghurtot vagy kefirt ír a recepte, azt ugyan annyi gyümölcspürével lehet helyettesíteni egyet belinkelek (a mázban van csoki, az maradjon le, ha nem jó)...

    pl. sárgabarackos muffin

    vagy meggyes, zabpelyhes süti

    (de tényleg mindent ilyen italokkal sütők, csak nem írom mindig ki...)

    a tejfölös szószok helyett lehet sok zöldséges, paradicsomos mártást készíteni, vagy szójatejszínnel besűríteni...

    most ennyi jutott eszembe

     

     

    előzmény:
    Za11 (165)
    2006-11-18  17:48
  13. Torolt_felhasznalo_452954
    Torolt_felhasznalo_452954
    2009. június 26. 11:27167.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_216526 (164)
    2006-08-22  22:20
  14. Torolt_felhasznalo_764515
    Torolt_felhasznalo_764515
    2009. Április 20. 14:24166.

    Sziasztok! Sajnos nincs időm minden hozzászólást végigolvasni, de remélem, hogy újjabb infoval tudok szolgálni.

     

    Én mostanában eszméltem rá, hogy laktóz intoleráns vagyok (hasmenés, hányás és ekcéma). Orvosnál nem voltam még vele, viszont sikerült beszereznem egy probiotikumot, ami nagyon bevált.  A neve: Bonolact Pro+Biotikum. Magyar gyártmány (!), a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (http://www.mtki.hu) gyártja , és a Herbaházban (http://www.herbahaz.hu/) vettem meg, egy doboz 3584 Ft, azaz kapszulánként 59 forint. Az MTKI-nek van Budapesten is irodája, lehet, hogy náluk is beszerezető.

     

    Remélem, tudtam valakinek segíteni.

     

    Üdv, Bikkmakug

     

     

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  15. 2006. november 18. 17:48165.

    Hú, de sok hasznos dolgot tanultam Tőletek! Ugyan írtok-e még?

    Az a helyzet, hogy a 8 és 1/2 hónapos kisfiam úgy néz ki tejallergiás. A hónap végén kell időpontot kérnem a Bethesda kórházba kivizsgálásra. Tudna valaki abban segíteni, hogy mit jelent egy csecsemőnek ez a kivizsgálás? Annyira sajnálom szegényt, mi vár ránk?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. Torolt_felhasznalo_216526
    Torolt_felhasznalo_216526
    2006. augusztus 22. 22:20164.

    Sziasztok!

    Nálunk is van két laktózérzékeny a családban.

    Végre találtam egy tuti szakácskönyvet, nemrég jelent meg, gondoltam megosztom veletek a tippet. A címe: Enni vagy nem enni? Ambrus Krisztina írta, aki maga is tejcukorérzékeny.

    Én a Táplálékallergia Centrumban találtam, de lehet máshol is kapni szerintem.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  17. Torolt_felhasznalo_879973
    Torolt_felhasznalo_879973
    2006. január 4. 14:15163.
    Sziasztok!

    Kb. 10 éve élek genetikai eredetű laktóz érzékenységgel. Én a szélsőségesen érzékenyek csoportjába tartozom, 0.1-0.2g tejcukor elfogyasztása is kiváltja tüneteket. (= 1 deci "_Laktóz mentes_ tej" !!) Mivel az én esetem elég súlyos, kipróbáltam sok fajta európai és amerikai enzim és probiotikus készítményt. Orvosbiológiai mérnökként ez szakmába is vág nálam, sok tapasztalatot sikerült összeszednem, magam is rendszeresen hozok néhány fajtát Amerikából saját magam és a tejérzékeny ismerőseim számára.

    Az itthon helyenként előforduló Lactrase a maga tablettánkénti 2000FCC enzim koncentrációjával pl. az én esetemben semmire nem elég, ehhez képest méreg drága. 100 tabletta 4500 Ft ha már elmúlt 18 éves az ember.

    Az én általam használt amerikai enzim tabletták egységára ennek kb. _kevesebb mint fele_. Aki nem ismerné ezeket, annak dióhéjban azt érdemes tudni róla, hogy ez a készítmény gyakorlatilag pont azt az enzimet tartalmazza, mely a laktóz diszacharidját monoszacharidokra bontja. Tejcukor érzékenyeknél ezt az enzimet nem termeli a bél nyálkahártya, emiatt a tejcukor egy savas erjedés útján bomlik le, ez okozza a tüneteket. Az enzim tablettát lehetőleg étkezés előtt kell bevenni, de az én tapasztalataim szerint, ha a tej tartalmú termék elfogyasztása után az első tünetek megjelenésével együtt még 1 órán belül beveszi az ember, akkor is nagyon sokat segít. Az adagolása mindenkinél eltérő, én 1-2 db 9000FCC-s tablettával, már szinte mindent meg tudok enni, ez kb. 80-100 Ft-ot jelent.

    Egy másik megoldás, amit én az előbbivel együtt alkalmazok, azok a probiotikus készítmények. Ezek tabletta formájában tartalmaznak lactobacillus kultúrát, vagyis ahhoz hasonló baktériumokat, amelyek a joghurtban is lebontják a laktózt. Ennek napi szedése azt eredményezi, hogy a bélfóra sokkal könnyebben birkózik meg mindennemű tejtermékkel. Tapasztalataim szerint napi 1-2 tabletta a nagy átlagnál végleg megszüntet minden tejcukor emésztési panaszt, de a hozzám hasonló ritka, extrém tejérzékenyeknél is megközelítőleg 4-szeresére emeli a komoly tünetek nélkül elfogyasztható tejcukor mennyiségét. Ráadásul ha nem is szüntet meg mindent, akkor is az egyébként 1-2 napig elhúzódó hasgörcsök, hasmenés stb. pár óra alatt lezajlanak. Az ilyen jellegű tabletták ára hosszú távra, folyamatos szedésre naponta kb. 80-100 Ft körül van.

    Mindezek után az a kérdésem, hogy mekkora érdeklődés volna rá, ha többet hoznék legközelebb? Ha sokat hozok, talán még ennél is olcsóbb mindenkinek. Egyéb kérdésekkel, és ha érdekel amiről írtam küldj bátran egy e-mailt: enzim.futar@gmail.com

    tigergely
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  18. 2005. november 5. 16:29162.
    Sziasztok!

    19 éves vagyok.2 éve kiderült elég koMoly laktóz érzékeny vagyok. nem tudtam hogy beteg vagyok,sokat fájt a hasam,éget,és elég komoly hasmenések gyötörtek.MIóta tudom hogy érzékeny vagyok megtanultam együtt élni ezzel a nem könnyű "betegséggel"amivel az ország körülbelül 20°% érített olyanok is akik nem tudják hogy "betegek".
    Ez a "betegség" sajnos nem múlik el.Az embernek együtt kell vele élni.Meg kell tanulni mit mivel lehet enni,és a nap elején megtervezni az étkezést.MIvel a laktózérzékenyek lasabban emészthetnek körülbelül 4 óránként valamit magunkhoz kell venni.
    Sok olyan recept van amely nem igényel tej illetve tejtermékes hozzávalókat.Én már imádom a Laktózmentes tejet, és tejfölt(nagyobb boltokban kaphat&oacute sőt öcsém aki nem beteg előszeretettel fogysztja.Valamikor előlem is megissza.
    Szóval annak ellenére vigyázni kell a vásárlásnál mivel olyan termékekben is van laktóz amire esetleg" elfelejtették" ráírni,pedig az Unió egyes országaiban ez szabályhoz van kötve.Nálunk nem hiszem. De sok kitartást kívánok a hozzám haszonló betegeknek.Ezt a "betegséget"
    nem lehet megszokni,kinőni maximum elfogadni és együtt élni vele.Ami gyakran nehéz és az egész életet megbonyolítja.Én többek között az összes tejtermékre,tej tejföl,író kefír joghurt,csoki stb érzékeny vagyok,ezenkívül a marhahúsra is de az én életem NEM SZOMORÚ.Nagyon boldog vagyok.Annyit tudok mondani sokan rákosak,halálos betegek.Én meg csak érzékeny vagyok.Örülük hogy nem kell szenvednem mivel az érzékenység kiküszbölhető,de a halálos kor nem.Én elfogadtam ezt az életet a környeztem is.meg kell tanulni elfogadni és laktózmentessen étkezni.De ha valaki még is "kisértésbe esne"Forduljon orvoshoz és irasson fel LACTOSE tablettát.Ha valaki bevesz egyet tejes étkezés elött 20 perccel (kb)akkor a probléma megoldodott.

    Remélem tudtam segíteni és biztatást adni aki "beteg" de ha probléma lenne írjatok bátran.
    Puszilok mindenkit:Dzsamelia
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  19. Torolt_felhasznalo_445524
    Torolt_felhasznalo_445524
    2005. február 4. 11:03161.
    Sziasztok! :)
    Látom nem vagyok egyedül. . .
    Nálam is tejérzékenységgel kezdödött a dolog. . . most már szinte semmi állati eredetü terméket nem tudok enni. . . .
    Van valaki hasonló helyzetben? hogyan bírjátok??
    Üdv: Meli
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  20. 2005. január 17. 13:15160.
    úgy értem kiadványok a laktózmentes termékek listájáról :)
    előzmény:
    Angel_fire (159)
     
  21. 2005. január 17. 13:13159.
    általában a sajtok és a savanyított tejtermékek "laktózmentesek"- a gyártástechnológia során hozzáadott gomák, bacik épp a tejcukron élnek, és többé-kevésbé lebontják.
    A legjobb amit tanácsolni tudok, vegyétek fel a kapcsolatot a Magyar Dietetikusok Orsz. Szövetségével, ők tudnak különböző kiadványokhoz hozzásegíteni benneteket amik garantáltan laktózmentesek (akár bébitápszer is). (magyar táplálékallergia és intolerancia adatbank alapján)
    üdv
    egy dietetikus
    előzmény:
    Fünfi (158)
     
  22. 2005. január 17. 12:11158.
    Szia ! A trappista sajt is laktózmentes, sőt én úgy tudom, hogy a kékpenészes sajtok is azok, mivel a hosszú érlelési idő alatt eltűnik belőle a laktóz.
    előzmény:
    valcsi516 (155)
     
  23. Torolt_felhasznalo_409732
    Torolt_felhasznalo_409732
    2005. január 17. 09:16157.
    Én úgy tudom, hog az Ementáli és a Pannónia sajt laktózmentes (http://www. sajtok. hu/egeszseg_laktoz. html)
    előzmény:
    valcsi516 (155)
     
  24. Torolt_felhasznalo_409732
    Torolt_felhasznalo_409732
    2005. január 17. 09:08156.
    Laktózérzékenység:

    http://www. taplalekallergia. hu/index. php?Menu_ID=33

    Terméklisták (megrendelés):
    http://www. taplalekallergia. hu/index. php?Menu_ID=2

    http://www. taplalekallergia. hu/portal/downloads/tejcukor2004. rtf
    előzmény:
    csereklye (155)
     

Címlap

top