Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Török és arab ételek

Ági.
Létrehozva: 2006. március 19. 19:28

Sziasztok 

Ide várok mindenkit aki szereti a török és arab ételeket!

Írjuk le receptjeinket amit otthon főzünk , így egymásnak is új ötleteket adunk a főzéshez és aki még nem készített keleti ételt az is megpróbálhatja.

Én  török ételeket szoktam otthon főzni, de nagyon szívesen elkészítenék arab ételeket is.

  1. 2015. december 29. 19:2040.

    Ez nem szép dolog tőled...(nem félreérteni..)))

    előzmény:
    Nikita 666 (39)
    2015-12-25  18:35
  2. 2015. december 25. 18:3539.

    Priváton elküldöm neked az étel arab nevét és a receptet.

    előzmény:
    subi (38)
    2015-12-11  14:03
  3. 2015. december 11. 14:0338.

    Sziasztok!


    A segítségeteket szeretném kérni. Nagyon régen ettem egy finom ételt, de sehol nem találom a receptet. A nevét sem tudom csak azt, hogy rizs, sült krumpli, padlizsán, csirkecomb, karfiol volt benne. Hasonló a paellához de finomabb. (ez is egytálétel) Ha valaki legalább a nevét tudná megköszönném, de a receptnek meg még jobban örülnék. Köszi

  4. 2006. március 20. 13:0137.

    Addes (lencseleves)

     

    Ez a kedvenc arab levesem, anyósom receptje. Nagyon finom és alig kell hozzá valami.

     

    A vöröslencsét felteszünk főni kevés fahéjjal, római köménnyel, borssal. Sózzuk, belecsavarunk fél citrom levét. Kevés olajat öntünk bele, valamint fél fej apróra vágott hagymát. Addig főzzük, míg teljesen szét nem fő. Kis csészékben tálaljuk, aki akar még belecsavarhat magának kevés citromlevet. Ennyi

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. 2006. március 20. 12:5936.

    Szia Latsia!

    Teccccik az oldalad Jó lenne még rá egy A-Z receptmutató is (vagy csak nem találtam?).

    Ja, nekem mindig akkor jut eszembe, hogy le kéne fényképezni amit főztem/sütöttem, mikor már csak morzsák vannak belőle :D

    előzmény:
    latsia (33)
    2006-03-19  21:49
  6. 2006. március 20. 12:5435.

    jujj végre egy nekem való topik :P

    minden formában imádom az arab és a török ételeket is (főleg mert sokban hasonlítanak egymásra)

    ez az enyém: http://arabkonyha.lap.hu

    majd írok pár receptet :P

    előzmény:
    Ági. (1)
    2006-03-19  19:28
  7. 2006. március 19. 21:5534.

    Nagyon jó recepteket küldesz köszönöm.  

    Jó éjszakát mindenkinek ! Holnap megint jövök, addig is gyertek még többen 

    előzmény:
    latsia (33)
    2006-03-19  21:49
  8. 2006. március 19. 21:4933.
    Hasé libanoni módra

    50 dkg liszt
    3 dl víz
    2 kk só
    2 ek víz
    7 g instant élesztő
    1 fej hagyma apróra vágva
    40 dkg apróra vágott csirkemell
    2 kávéskanál finomra vágott petrezselyemzöld
    1 tk pirospaprika
    1 tk mustár
    1 felvert tojás a kenéshez
    15 dkg vaj a hústöltelék sütéséhez

    Az élesztőt összekeverjük a liszttel, a sóval, a vízzel, és tésztává gyúrjuk.

    A vajban megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát és a húst, állandó kevergetés közben megsütjük.
    A tűzről levéve kihűtjük, majd összekeverjük a megmaradt sóval és petrezselyemzölddel, valamint 1 tk mustárral. Elturmixoljuk.

    A jól kidolgozott tésztát kinyújtjuk, és egyesével szaggatjuk, töltjük.
    Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, mindegyiket megkenjük a tojással.
    200 fokos forró sütőben sütjük meg 10-12 perc alatt, és melegen tálaljuk.

    Latsia:
    - Ez a tészta tulajdonképpen egy pizza alaptészta szerintem...
    előzmény:
    Ági. (31)
    2006-03-19  21:44
  9. Torolt_felhasznalo_681973
    Torolt_felhasznalo_681973
    2006. március 19. 21:4532.

    Köszi, eddig fél kiló minuszban vagyok 

    Na, nem offolok tovább.

    Jó éjt!

    előzmény:
    latsia (30)
    2006-03-19  21:42
  10. 2006. március 19. 21:4431.
    Mi is ott szoktunk vásárolni  bár itt nem sok helyen lehet sajnos, régebben mindíg Ausztriába mentünk vásárolni
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_638476 (25)
    2006-03-19  21:35
  11. 2006. március 19. 21:4230.
    Akkor csak vigyázz, és gratulálok, sok boldogságot a Kicsihez!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_681973 (29)
    2006-03-19  21:40
  12. Torolt_felhasznalo_681973
    Torolt_felhasznalo_681973
    2006. március 19. 21:4029.

    Nem baj, mazochista (is) vagyok!!!

    Most nagyon vigyáznom kell a súlyomra, még két hónapom van hátra....de sebaj... 

    előzmény:
    latsia (27)
    2006-03-19  21:38
  13. Torolt_felhasznalo_638476
    Torolt_felhasznalo_638476
    2006. március 19. 21:3928.
    Szívesen.
    Megnéztem pontosan : Baros utca 109. Nagyon jó kis üzlet , minden elképzelhető alapanyag, fűszer, zöldség, gyümölcs stb van török ételekhez
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_681973 (26)
    2006-03-19  21:36
  14. 2006. március 19. 21:3827.
    Hát jó...csak közben nagyon éhes vagyok ezekre!

    Kak bi tamr / Datolyás arab aprósüti egy jordániai szakácskönyvből

    tészta: 25 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, víz

    A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, annyi vizet adunk hozzá, amivel kemény, rugalmas tésztát tudunk gyúrni.
    1 órát hűtőben pihentetjük.

    töltelék: 25 dkg datolya, fél bögre víz, 1 bögre apróra vagdalt mandula vagy bokori mogyoró, 2 ek citromlé, 1 kk őrölt fahéj

    Összefőzzük a datolyát a vízzel, addig kevergetjük, nyomkodjuk, míg krémszerűvé nem fő.
    Ezután lekapcsoljuk a lángot és hozzáadjuk a mandulát, citromlevet és fahéjat.
    A tésztát vékonyra nyújtjuk (kb. 3 mm). 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kb 40 db lesz belőle.
    Minden korongra teszünk egy kiskanálnyi tésztát. Félbe hajtjuk, a hajtást villával lenyomkodjuk.
    Ezzel összezárjuk és egy csinos kis mintát is kap a széle. Sütőlapra tesszük. Előmelegített sütőben mérsékelten meleg hőmérsékleten addig sütjük, míg enyhén rózsaszínű lesz. Fahéjas vagy ánizsos porcukorral megszórjuk.
    Állítólag hetekig eláll lezárt dobozban, már ugye ha maradna...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_681973 (21)
    2006-03-19  21:27
  15. Torolt_felhasznalo_681973
    Torolt_felhasznalo_681973
    2006. március 19. 21:3626.
    Köszi! 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_638476 (25)
    2006-03-19  21:35
  16. Torolt_felhasznalo_638476
    Torolt_felhasznalo_638476
    2006. március 19. 21:3525.
    Baross utcában pl van egy török élelmiszerbolt. Ott lehet
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_681973 (24)
    2006-03-19  21:32
  17. Torolt_felhasznalo_681973
    Torolt_felhasznalo_681973
    2006. március 19. 21:3224.

    Menni fog a sütés is, én is így voltam vele....

    ...egyébként a hozzá való tésztát hol lehet beszerezni?

    előzmény:
    Ági. (22)
    2006-03-19  21:31
  18. emp
    emp
    2006. március 19. 21:3123.
    Szia! Nem maguktól, nagy nehezen arra rájöttem, olyankor, amikor zárójelet akarok, csak még azt nem tudom, mit nyomunk rosszul... 
    előzmény:
    Ági. (3)
    2006-03-19  19:40
  19. 2006. március 19. 21:3122.
    De jóó a kateifi a fiam kedvence és még soha nem csináltam,  ki fogom próbálni eddig  mindíg csak készen vettük. Sajnos nekem jobban megy a főzés mint a sütés
    előzmény:
    latsia (18)
    2006-03-19  21:07
  20. Torolt_felhasznalo_681973
    Torolt_felhasznalo_681973
    2006. március 19. 21:2721.
    Ne tűnjél el!!!...még!!!!! 
    előzmény:
    latsia (18)
    2006-03-19  21:07
  21. Torolt_felhasznalo_681973
    Torolt_felhasznalo_681973
    2006. március 19. 21:2620.

    Tyú, de jóóóóó!!!

    Nagyon örülök ennek a topicnak, nálnuk a családban nagyon mennek az arab (indiai is) ételek.....

    Majd jövök én is receptekkel, ígérem, most már hulla vagyok....

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  22. 2006. március 19. 21:2519.

    Yayla Corbasi

    5 csésze csirke leves ( én kockából szoktam csinálni)

    1 csésze  rizs , 2 evő kanál olvasztott vaj, 2 csésze joghurt, 2 evőkanál finomliszt, 3 tojássárgája, 2 evőkanál szárított menta só izlés szerint

    Tegyük a levest, a rizst és a vajat egy közepes méretű lábosba. Forraljuk fel a levest és utána kislángon fözzük tovább míg a rizs puha nem lesz. Keverjük szép simára a joghurtot, a tojássárgáját és a lisztet. A masszát keverjük bele a levesbe, adjuk hozzá a mentát és a sót és főzzük még kb. 10 percig míg be nem sűrűsödik. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  23. 2006. március 19. 21:0718.
    Na akkor még 2 és aztán eltűntem!

    Sokszor ettem házit is és üzletit is ezek közül, az előbbi jobb volt...

    KATAIFI / Latsia

    500 g kataifi tészta
    1 pohár növényi zsír
    2 pohár apróra vágott mandula
    2-3 ek cukor
    1 ek fahéj

    A szirup:

    3 pohár cukor
    2, 5 pohár víz
    pár csepp citromlé
    2-3 fahéj darabka

    A szirup elkészítéséhez tedd a hozzávalóit egy lábosba.
    Keverd el és forrald 1-1, 5 percig, majd tedd félre hűlni.
    Keverd össze a mandulát a cukorral és a fahéjjal, szórd a tésztát egy nagy tálba és az ujjaiddal válaszd szét.
    Olvaszd fel a növényi zsírt anélkül, hogy megbarnulna és öntsd a tésztára, majd az ujjaiddal keverd el jól rajta.
    Szórd a felét egy 30 cm átmérőjű sütőformába, szórd meg a mandulakeverékkel és tedd rá a maradék tésztát.
    150 fokra előmelegített sütőben süsd 35-45 percet, vagy amíg aranylik a teteje.
    vedd ki a sütőből és azonnal öntsd le a sziruppal. fedd le egy konyharuhával és hagyd, hogy beszívja a szirupot és kihűljön.

    BAKLAVA / Latsia anyósa

    500gr reteslap
    250gr osszesen diobel, mandula, pisztacia /persze mind hamozva/, fahej, pici konyak, rozsaszirup vagy jazminszirup /ha nem talalsz, semmi gond nem lenyeg/, 1csepp vanilia aroma, 2 pohar cukor.

    A sutot elomelegited 180 fokra.
    A fele reteslapot beleteszed egy tuzallo talba es minden masodikat megkened olvasztorr vajjal vagy hideg olivaolajjal, de ne azzon el, csak kicsit kendd meg.
    Rateszed a tolteleket /dio, mandula, pisztacia/ es befeded ugyanugy kenegetve minden masodik lapot a masik fele reteslappal. Megspricceled vizzel es bekarcolod a tetejet rombusz vagy negyzet alakokra, de nem melyen, csakhogy majd ha kesz szeletelni tudd.
    Beteszed a sutobe es 1 orat sutod.
    Amig sul, felforralsz 1, 5pohar vizben 2 pohar cukrot 1 csepp vanilia aromat. /kb 5-6 percig fozod/, majd hagyod kihulni annyira hogy egy szirupot kapj ami nem forro, ekkor beleteszel egy pici konyakot es ha van viragszirupot. Ha kesz a teszta kiveszed a sutobol es ralocsolod ezt a szirupot. Ha soknak tunik, ne aggodj, beszivja.
    Felszeled es pisztaciaval megszorod.
    előzmény:
    Ági. (1)
    2006-03-19  19:28
  24. 2006. március 19. 21:0017.
    Köszi 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_384380 (9)
    2006-03-19  20:16

Címlap

top