Amnio-para

Torolt_felhasznalo_770932
Torolt_felhasznalo_770932
Létrehozva: 2005. július 3. 14:41
Sziasztok!
Jövő hét utánra vagyok kiírva amniora a korom miatt. Az eddigi leleteim negatívak, a négymarkeres vérvizsgálatot is megcsináltattam, ott is szuper eredmények születtek. (még genetikai uh-n nem voltam, oda szerdán megyek.)
Nagyon félek a vetéléstől, ezért még nem döntöttem el 100%-ban, hogy megkockáztatom-e a vizsgálatot.

Kérlek Benneteket, ha van köztetek olyan, aki átesett ezen, ossza meg velem tapasztalatát, akár pozitív, akár negatív. Van-e olyan, aki netán bizonyíthatóan emiatt vetélt el??? A SOTE-n lesz a vizsgálat, ott fél %-os vetélési arányt mondtak.
Köszi, ha írtok!
19 hozzászólás
 1. Torolt_felhasznalo_521206
  Torolt_felhasznalo_521206
  2005. július 3. 15:382.
  Szia!

  Nekem volt amniom ott a SOTE-n. A Dr. Beke Artúr csinálta, nagyon profi doki. Nagyon féltem, de inkább kellemetlen volt mint fájt. Utána egy napig feküdtem és semmi bajom se volt, se görcs, se fájdalom. Ennyit magáról az amnióról.
  Az már más kérdés, hogy a genetikán hogy álltak hozzám, milyen futószalagon mennek a betegek, az UH-on állítólagosan talált elváltozás miatt idegeskedtem feleslegesen egy hónapig, amíg meg nem lett az eredmény, egy másik klinikán UH-on nyoma se volt az elváltozásnak. JA és még felvilágosítást, válaszokat se kaptam a kérdéseimre, a doki sürgetett hogy azonnal adjak választ, vállalom-e másnap a beavatkozást. Arról egy szót se szólt, mi van akkor, ha nem vállalom, milyen betegség tünete lehet a talált elváltozás, elintézte ennyivel: Ha nem akar hülyegyereket szülni, csináltassa meg!!!
  Megfogadtam, ha vállalok még egy babát, oda soha többet nem megyek!!

  De tényleg ne aggódj, akik velem voltak az amnion, semmi bajuk se lett, nagyon körültekintően csinálják.
  előzmény:
  shaloya (1)
   
 2. Torolt_felhasznalo_284265
  Torolt_felhasznalo_284265
  2005. július 3. 15:503.
  Szia! Nekem is volt magzatvíz vétel. Valóban nem fáj, viszont nagyon kellemetlen. Én is feküdtem utána 24 órát. Nekem sem volt semmi probléma közvetlenül utána. Viszont rá két hétre volt egy kis placenta levállásom. Kb 1-2 cm. Ami persze vérzéssel járt és nagyon megijedtem. Szerencsére nem lett komolyabb baj, de máig nem tudom, hogy volt-e összefüggés a magzatvízvétellel vagy sem. Ebben én azt gondolom nem lehet, jó tanácsot adni. Viszont amit én kétszer külön is kértem, hogy a klinikán Uh-n nézzen meg Hajdú Júlia. Benne nagyon bíztam. Nekem antibiotikumot kellett szednem a 12. hét előtt és féltem, hogy ez gondot okott a babánál.
 3. 2005. július 3. 15:534.
  Nem voltam ilyenen, de ha most terhes lennék, engem is elküldenének a korom miatt, ám én nem mennék el, mivel úgysem vetetném el, ha beteg, akkor sem. Így pedig felesleges. Tehát csak akkor menj el, ha ez számodra információ lenne arra nézve, hogy egy beteg magzatot elvetess. Esetleg a genetikai UH után döntsd el, hogy tényleg mész-e, van-e tényleges értelme egy kockázatos beavatkozásnak, vagy az UH szerint rendben van a baba. Rutinból kockázatos vizsgálatot elrendelni, számomra elég brutálisan hangzik.
  Főleg hogy maga a SOTE is elismeri, hogy 200 viszgálatból egyben vetélés következik be (és amelyik esetleg csak egy héttel később? az benne van-e a fél %-ban?)
  előzmény:
  shaloya (1)
   
 4. Torolt_felhasznalo_820862
  Torolt_felhasznalo_820862
  2005. július 3. 15:565.
  Szia, nekem a kislányomnál csináltak amniocentézist az előzményeink miatt. Az I-es nőin a saját dokim csinálta, Dr. Tóth-Pál Ernő. Ott tényleg futószalagon megy a dolog, de hallottam, h ogy máshol is így van ez sajnos. A szúrást érzed és persze idegeskedést, hogy ne történjen semmi baj. Én sokáig éreztem a szúrás érzését, majdnem a terhesség végéig, de nem lett semmi komolyabb baj. Egy biztos, babát tervezünk és tudom, hogy nem fogom megcsináltatni a következő gyerekünknél!!!!
 5. Torolt_felhasznalo_872595
  Torolt_felhasznalo_872595
  2005. július 3. 16:116.
  Sziasztok!
  Egyetértek Mamoxal. Engem is elküldött az orvosom a második babámnál a SOTÉra ilyen vizsgálatra a korom miatt (2 hónappal a 35. szülinapom után fogant a baba). Elmentem, elszörnyülködtem a hozzállásukon, azon, hogy futószalagon megy az egész, mivel azthiszem 2 fővárosi kórházban csinálnak ilyen vizsgálatot. Úgy döntöttem megvárom a vérvétel és a genetikai UH eredményét, elmegyek hozzájuk is UH-ra (ami fölösleges volt, mert kb. 1 percig tartott, mert állítólag ők olyan gyakorlottak, hogy ennyi idő alatt kiszúrják a problémát). Minden leletem jó lett és úgy döntöttem, hogy így nekem nem éri meg egy olyan vizsgálat, ami vetélési kockázattal jár. Akkor még azt mondták, hogy esetleg menjek el hozzájuk szívultrahangra is.
  Így most van egy 2 hónapos teljesen egészséges kislányom!!!!!!!
  Egyébként nem értem, hogy azokat, akiket a koruk miatt küldenek genetikai vizsgálatra miért nem a 12 hetes korban elvégzendő koryon boholy vizsgálatra küldik!!??? Az amniot 18 hetes korban végzik és akkor, ha az anyuka nem akarja megtartani a beteg babát meg kell szülnie azt, aki már korábban a pocakjában mocorgott. Szerintem ez lelkileg sokkal jobban megviselheti az anyukát, mint ha ezt fiatalabb terhességgel történik meg.
  Nehéz döntés, de szerintem, ha rendben van minden leleted, akkor nagyon minimális az esély egy beteg babára. Állítólag a 4D UH nagyon sok rendellenességet ki tud szűrni. A genetikai vizsgálat sem nyújt 100% biztonságot egy egésszéges babára, viszont van aki ettől nyugszik meg. Mindenki más. Jól teszed, hogy információt gyűjtesz előtte, már ezzel is sokat tettél a gyermekedért.
 6. Torolt_felhasznalo_770932
  Torolt_felhasznalo_770932
  2005. július 3. 16:167.
  Köszönöm a hozzászólásokat. Hát tényleg nehéz okosnak lenni. Eddig akárkivel beszéltem, senkinek semmi baja nem lett az amniotól. A doki szerint a következő 2 nap a kritikus, az utána történő vetéléseket már nem lehet erre ráfogni.
  Biztos nagyon megnyugtató, ha az ember lánya kap egy negatív leletet. De mi van, ha egészséges baba hal el egy idióta fertőzés miatt???

  Természetesen senki nem akar beteg babát, mint ahogy én sem. Nálam az értelmi fogyatékosság és a Down-kór lenne a két ok, amiért megszakíttatnám a terhességet. A többi rendellenességet tudnám valahogy kezelni.

  Eddig mindenki lebeszélt róla, merthogy a vérvizsgálat alapján 1:8900-hoz a Down-kórra a baba esélye. Ez elég jól hangzik, de persze, ez csak kockázatszámítás, nem diagnózis. Mindenképp megvárom a genetikai uh-t, és megpróbálok amnio előtt időpontot kérni Hajdú dr. nőhöz a Praxisba.
  Viszont ha a felelőtlenségem miatt szülök magatehetetlen beteg babát, akkor viszont nem bocsátom meg soha magamnak, hogy nem mentem el. . . . Jaj, nagyon nehéz. . . . . .
 7. 2005. július 3. 16:458.
  SZia!!

  Nekem is felajánlották az amniocentézist 18 hetes krban mert rossz lett az AFP-nk illetve pont határérték volt a két eredmény. Mi nem vállaltuk a férjemmel, a beteg babát is vállaltuk volna.
  Viszont volta dr. Hajdú Krisztinánál a Praxisan is ezen kivul abban a korházban dolgozik ahol szultem és az orvosom is van. . . ő azt mondta Uh alapján hogy szerinte nincs gond a bébivel. . nincs is most lesz 3 hetes és teljesen egészséges:-)
  Visszatérve a magzatvizvételre, én két dolog miatt nem válaltam.
  Egyrészt a beteg babát is bevállaltam volna másrészt nem birtam volna elviselni a gondolatot ha elment volna a vizsgáat miatt a baba. . . . .
  Nagyon nehéz a döntés, és sajnos ezt neked és a párodnak kell meghoznotok. . . . .
  előzmény:
  shaloya (7)
   
 8. 2005. július 3. 17:459.
  Szia!

  Én is túlvagyok egy amnion, de a Szabolcs utcában csinálták. Csak jókat tudok mondani. Nem volt "futószalag" érzésem, és végig láttam a mellettem lévő ultrahangos monitoron, hogy merre jár a tű és mit csinálnak.
  5 perc volt az egész. Igaz én 1 hetet feküdtem utána nagyon szigorúan, mert nagyrészt ebből támad a probléma, hogy nem pihennek a kismamik. A kisebbik részben a placenta tapadása miatt. Nekem is javasolták a vérvételt, de ha nem 100%-os az eredmény akkor úgyis meg kell csinálni az amniot.
  Az eredmény 15 nap múlva a kezemben volt.
  Ha mégegyszer babát várnék biztosan tudom, hogy megcsináltatnám.
  Üdv. Marcsi.
  előzmény:
  shaloya (7)
   
 9. 2005. július 3. 17:5210.
  Szia! ne parázz, nincs mitől, hidd el. Nekem a 3. gyerekemnél csináltak, a korom miatt, de nem a Sotén, hanem a Szabolcs utcában és NAGYON SZUPER VOLT MINDENKI! Még ott is elmagyarázták, hogy mi fog történni, mi a kockázat, pedig a dokimtól már tudtam mindent. Kedvesek voltak türelmesek, és emberségesek. Én csak onnét tudtam mi történik, hogy néztem közben monitoron. Megvárták mig a baba megnyugszik, elhelyezkedik, és csak mikor már megnyugodott teljesen, akkor szurtak ami egyáltalán nem fájt én nem is éreztem , csak a képernyőn láttam, hogy már benn van a tű. Utána pedig csak 2 órát kellett feküdnöm, azalatt állandóan ellenőriztek mindent. A doktor úr pedig azt mondta, hogy aki ezt e két órát átvészeli, annál 90% valószinüséggel később sem lesz baj. Csak tizen voltunk egy napra berendelve, igy mindenkire tudtak figyelni. Én am Szabolcs utcai kórházat javasoltam itt nálunk a városban mindenkinek, és mindenki meg volt velük elégedve. Hidd el, megéri elmenni, utána két napot fekszel és hivsz valakit magad mellé, hogy ne legyél egyedül, és nem lesz semmi baj!Sok szerencsét kivánok és hajrá!
  előzmény:
  shaloya (7)
   
 10. Torolt_felhasznalo_770932
  Torolt_felhasznalo_770932
  2005. július 3. 17:5611.
  Nekem a SOTE-ra van időpontom. Te hogy intézted el, hogy a Szabolcsba mehess? A SOTE-ról én is ezt hallottam, hogy futószalag, meg hogy nem figyelnek oda rendesen. Bár a barátnőm szerint kedves volt a doki és itt is csak 5 perc volt. A Szabolcsban hamarabb megvan az eredmény?
  Úgy tudtam, hogy vetélést ez esetben fertőzés okozhat, vagyis hogy a tűn esetleg lehet olyan mikroba, ami előidézheti a vetélést. Ha a lepény nem tapadna jól, szerintem meg sem csinálnák az amniot. Amúgy ezt lehet látni, hogy jól tapad-e a lepény?
  előzmény:
  Marcsi*41 (9)
   
 11. 2005. július 3. 18:1812.
  Nekem a Shöpf Méreiben csinálták 4 évvel ezelőtt a korom miatt. Minden ok. volt, gyönyörű a gyermekem. :)
 12. 2005. július 3. 18:2713.
  Szia!
  Engem alapból a Szabolcsba küldtek, de szerintem Te is kérheted, ha máshova akarsz menni. Szabad orvosválasztás van - legalább is így mondják. Nagyon igyekeznek az eredményekkel, a telefonszámot is elkérik, hogy ha valami nem jó rögtön telefonálnak, nem kell a levélre várni. Előbb tudtam telefonon, hogy jó az eredmény, mint a levél megérkezett. Majdnem frászt is kaptam, hogy miért telefonálnak. De csak azért szóltak, hogy késni fog a levél, mert nincs aki postázza:) Majdnem 10 nap múlva jött a levél az eredménnyel.
  Nekem azt mondták, hogy a vetélés nagyon kicsi %-ban fertőzés, de a lepény nem megfelelő tapadása is okoz ilyen problémát.
  Lehet, hogy ez durva, de ha megcsinálják az amniot és előre nem látható lepényprobléma van, akkor a tragédia 1-2 hónap múlva spontán megtörténik.
  Igen lehet látni, de nem minden esetben.
  Szia.
  előzmény:
  shaloya (11)
   
 13. Torolt_felhasznalo_770932
  Torolt_felhasznalo_770932
  2005. július 3. 19:1014.
  Úgy érted, ha nem csinálják meg az amniot, akkor is leválik a lepény mindenképpen, vagy az amnio csak ront rajta???? Úgy tudom, a lepény rossz tapadása rendszeres orvosi ellenőrzés mellett észrevehető és pihenéssel korrigálható. De lehet, hogy tévedek. . . . . . .

  A SOTE-n a következő a helyzet: Egy hónappal későbbi időpontra visszarendelnek, ahol csinálnak még egy uh-t. Ezidő alatt NEM telefonálnak, nem is postázzák az eredményt, mert állításuk szerint kell egy hónap a kromoszómák vizsgálatához. Csak akkor telefonálnak kb. 10-14 nap múltán, ha baj van. Ehhez képest a Szabolcsban 10 nap alatt eredmény?? Hát ez jó. Akkor holnap felhívom a Szabolcs utcát, hátha tudom magam oda kérni.
  Gratulálok mindenkinek amúgy a gyönyörű babákért!!!!!
  előzmény:
  Marcsi*41 (13)
   
 14. 2005. július 3. 19:3415.
  Nekem nagyon rizikós volt, mert 20 év várakozás után véletlenül sikeredett a baba. (új férj kellett hozzá) és már 41 voltam, amikor megfogant a manócska. Talán ezért is figyeltek sokkal jobban és többször is voltam mindenféle vizsgálaton. Nagyon tudom ajánlani a 4D-s ultrahangot is. Nagyon elismert kíváló szonográfus Györffy Attila aki a XI. ker. Bartók Béla 94-92 IV. 20. -ban rendel a Praxisban. (tel: 06-30-414-8886) nekem az orvosom ajánlotta, azzal, hogy szenzációs szeme van, többet ér minden klinikai uh-nál. Kétszer voltam nála egyszer a genetikait csinálta meg, utána a 38. héten egy nézelődőset. Megérte, még a férjem és anyósom is eljött és csak hullott a könnyük, nem tudtak megszólalni a látványtól, olyan csodaszép volt. Most mégszebb:)))

  A lepény leválhat, magától is. Volt egy kismama velem együtt akinek már a 3. terhessége és mindháromnál idő előtti lepényleválása volt. Az első spontán jött, a többiről már tudták, hogy lesz. Nem sikerült megmenteni.
  De ez a 4. kíváló volt és az amnio is rendben volt.
  előzmény:
  shaloya (14)
   
 15. Torolt_felhasznalo_770932
  Torolt_felhasznalo_770932
  2005. július 3. 19:4316.
  Nagyon megható a történeted.
  Én is a Praxisba mennék, de úgy hallottam, ott a Hajdú dr. nő csinálja a genetikai uh-t, nem a Győrffy doktor úr. Nekem végül is mindegy, csak szakavatott szem lássa. Bár igazán biztos eredményt ugye csak az amnio adhat.

  "Érdekesség": találkoztam egy kismamával, aki elmesélte szomorú történetét. . . . . rendben volt az amnio tenyésztése, két hónappal később uh-n viszont feltűnt, hogy nagyon beteg a baba. Időre megszületett, bíztak a sorsban, hátha tévedés az egész, végtére is az amnio negatív lett. Sajnos kromoszómarendellenessége volt a picinek, néhány nap múlva meghalt.
  Ilyenkor elgondolkodom, valóban megbízható-e az amnio, vagy esetleg a kismama leletét cserélhették el?
  előzmény:
  Marcsi*41 (15)
   
 16. 2005. július 3. 20:0717.
  Az amnio nem mindenre szűr, azt hiszem 2-3 féle rendellenességet szűrnek ki. Ha mindenre kiterjedően szeretnéd a vizsgálatot elvégezni azt hiszem - de nem vagyok biztos benne - keményen fizetni kell, és nagyon hosszadalmas. A Györffi és a Hajdu dr-nő együtt dolgoznak egyik de, másuk du. az cserélnek.
  előzmény:
  shaloya (16)
   
 17. Torolt_felhasznalo_770932
  Torolt_felhasznalo_770932
  2005. július 3. 20:2818.
  Értem, akkor végül is mindegy ki nézi meg, mindkét doki nagyon jó szonográfus hírében áll.
  A 4 markeres vizsgálat után beszéltem a genetikussal aki elvégezte a tesztet. Őszerinte ilyen eredmények mellett felesleges az amnio persze, ő is a genetikai uh eredményétől tette függővé a döntést. Szerinte ha az negatív, akkor az amnio sem mutathat mást. Aztán persze vannak az ellenvélemények, mely szerint az amnio annyi mindent kiszűr. Ezt fel is vetettem ennek a genetikusnak, laikusan tiltakoztam, hogy dehát az amnio ugye több száz genetikai rendellenességet képes kimutatni. Majdhogynem kiröhögött. . . .

  Marcsi, nagyon köszönöm a segítségedet, és persze mindannyiótoknak. Azt hiszem dönteni majd csak az manio reggelén fogok, feltéve persze, ha az uh mindent rendben talál. Természetesen nem kérdés, hogy megyek amniora, ha bármi gond van.
  Köszi mindent!
  előzmény:
  Marcsi*41 (17)
   
 18. 2005. augusztus 11. 19:3219.
  Sziasztok!
  Szeretnék elmondani egy jó példát.
  Az történt hogy az AFP-m alacsony (0.8 MOM), a bHCG-m meg magas (2.3 MOM) lett. Az orvosom elküldött genetikai tanácsadásra a SOTE 1-re, ahol a 3D UH-n semmi eltérést nem láttak, de fõleg a magas bHCG miatt javasolták az amniocentézist. A mérleg másik tányérjába nem kerûlt be az, hogy 27 éves vagyok, és a férjem 29, meg az, hogy akkor már 20 hetesek volunk, csak nagyon javasolták, mert 1% volt az esélye, hogy baj van. Elmentem. Az amniot tul lehet élni, de kellemetlen. Nekem semmi utóhatása nem volt. Ma mentem az eredményért (igaz, tudtam, hogy ha baj lenne 10-14 napon belül visszahívnának).
  EGÉSZSÉGES LÁNYUNK LESZ!
  Mindenkinek a fél, retteg, rémhíreket hall, szeretném elmondani, hogy nincs reménytelen!
  Mindenkinek az enyémhez hasonló, nagy boldogságot kívánok!
  Bogi

Legnépszerűbb cikkek