Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Esküvőre sütemények
2005-02-27 15:211.
Létrehozva: 2005. február 27. 15:21
Sziasztok!
A tesóm esküvőjére mi készítjük takarékosságból a sütiket.
Ha valaki tud olyan sütit, ami alkalmas esküvőre, felszeletelve is jól mutat, az légyszi ossza meg velem. Jó lenne olyan is, amit meg lehet csinálni előtte egy pár nappal.
Előre is köszi!
A tesóm esküvőjére mi készítjük takarékosságból a sütiket.
Ha valaki tud olyan sütit, ami alkalmas esküvőre, felszeletelve is jól mutat, az légyszi ossza meg velem. Jó lenne olyan is, amit meg lehet csinálni előtte egy pár nappal.
Előre is köszi!
http://fozzunkvalamit.blogspot.com/2009/07/mezes-szelet.ht ml
a lapokat akár egy héttel előtte is el lehet készíteni, betőlteni meg 1-2 nappal előtte.
Hahóó sütisek, hát kifogyott az esküvőre készitett süti receptje???
Aki tud az irjon be még ... nagyon fincsik , többet kipróbáltam már...
Esküvői sütemények:
Meggyes pite:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek _-edessegek/meggyes-pite
Tarkabarka:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/ede s-sutemenyek_-edessegek/tarkabarka
Kókuszos tekercs:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemen yek_-edessegek/kokuszos-rolad
Dióhabos almás pite:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek _-edessegek/diohabos-almas-pite
Esküvőre való sütemények:
ŐSZIBARACK SÜTI:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek _-edessegek/ozsibarack-suti
DIÓHABOS DIÓS:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek _-edessegek/diohabos-dios
LINZER VIRÁG:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek_-ede ssegek/linzer
RAKOTT RÉTES:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemenye k_-edessegek/rakott-retes
Nem kis feladatba vágja a fejszéjét, aki ilyesmire vállalkozik. Tudom, mert én sütöttem az összes sütemény a saját 150 fős lakodalmamra.
Néhány olyan süti, amik alkalmasak lakodalomra, mert finomak, jól néznek ki és előre elkészíthetők:
Habos puncsos:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-suteme nyek_-edessegek/habos-puncsos
Karamellás hatlapos:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutem enyek_-edessegek/karamellas-hatlapos
Vaníliás perec:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemeny ek_-edessegek/vanilias-perec
Zserbó:
http://www.sza moca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek_-edessegek/zserbo
Kosarka:
a tesztahoz:
20 dkg rama
25 dkg liszt
10 dkg porcukor
4 tojassargaja
2 e.kanal tejföl
1 k.kanal sütöpor
Töltelek:
Ezt itt találtam a sütis forumban nagyon fini,és pár nappal előtte is elkészíthető.15 dkg daralt dio
15 dkg p.cukor
4 tojas feherje
baracklekvar
a ramat a porcukorral es a tojassargajaval keverjük habosra.
adjuk hozza a lisztet,amibe elözöleg belekevertük a sütöport es a tejfölt.a tesztat dolgozzuk össze es pihentessük 1 orat a hütöben.
Közben keszitsük el a tölteleket.
Verjük kemeny habba a tojasfeherjet,a habba szorjuk bele lassan a d.diot es a porcukrot.
A tesztat nyujtsuk ki 1 cm vastasagura.
A fem tojaska formaval szurjuk ki a tesztat (elözöleg a formakat ecsettel vajazzuk ki,es lisztezzük.)majd a kiszurt tesztaval beleljük a kosarka formakat.Közepebe tegyünk kis lekvar halmocskakat,valamint 1 k.kanal dios masszat.
Elömelegitett sütöben süssük,kb.15-20 perc.Kihüles utan ovatosan üssük meg a formacskak aljat,igy kiesnek a "kosarkak".Vanilias porcukorral kell meghinteni.
Ez a karacsony elötti,adventi idöszakban a legkedveltebb nalunk.
Komplikaltabbnak tünik,mint amilyen.
Sok sikert,megeri!
Sziasztok. Megtudná valaki nemkem írni a dió vagy mandula formában süttendő tészta, valamint az ezeket összeragasztó-krémféleség receptjét. Ez is szokott lagzikban lenni és több napig eláll.Diós-mákos kifliket javaslom lagziba kb 3-4 centisek belehempergeve vaníliásporcukorba. Csinosak és több napig jók. De jó lesz annak aki mostanában lagziba megy. Én csak 10 évente szoktam kb.
szia!
a pudingos szelet receptnél, mind a két pudingport ( vanília, puncs) a tésztába kell keverni?
Sodrófás rétes
Hozzávalók : 30 dkg liszt, 1 db tojás, 2 dl tejföl, egy csipet só, 10 dkg liszt, 10 dkg margarin
A 30 dkg lisztet, a tojással, a tejföllel, a sóval összegyúrjujk, majd kinyútjuk. A 10 dkg lisztet, a 10 dkg margarinnal elmorzsoljuk és a tésztára szórjuk. Ezután feltekerjük, mint a beiglit és legalább 1 órára a hűtőszekrénybe rakjuk (1-2 napra is lehet). Ezután a feltekert tesztát úgy, ahogy van, (esetleg 2-3 rövidebb tekercsre vágva) kinyújtjuk, tetszőleges töltelékkel megtöltjüki, felsodorjuk, olajozott tepsiben, forró sütőben megsütjük. Az eredeti recept szerint sütés közben többször olajjal kell locsolgatni. A levet eresztő tölteléknél, egy kis zsemlemorzsát kell szórni a kinyújtott tésztára a töltelék alá. A tészta "leveles" lesz, mivel az egyes rétegeket a margarin elválasztja egymastól.
SAJTOS BOLYHOCSKÁ-t
HOZZÁVALÓK: 20 dkg liszt, 6 dkg reszelt sajt, 1 tojássárgája, 1 mokkáskanál só, 1-2 ek tejföl, tojásfehérje a kenéshez
KRÉM: 7 dkg margarin, 5 dkg reszelt sajt, 1.5 dl tejföl, só, reszelt sajt az oldalára
A tésztához valókat összegyúrjuk, hűtőszekrényben fél órát pihentetjük. Lisztezett deszkán 2 mm vastagságúra nyújtjuk, majd pici pogiszaggatóval kiszúrjuk. Felvert tojásfehérjével megkenjük, közepes lángon kisütjük.
Vigyázat, gyorsan megsül!
Ha kihűlt, a krémmel megkenjük, 2-őt összetapasztunk, az oldalát reszelt sajtba forgatjuk.
Tészta: 25 dkg porcukor, 25 dkg rétesliszt, 8 tojás, 2 ek kakaó. A hozzávalókból piskótát sütünk, ha kihűlt kettévágjuk
Krém: 0.5 l tej, 4 ek liszt, 2 tojás, 2 cs vaníliás cukor: sűrű krémet főzünk. 25 dkg vajat 20 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadjuk a kihűlt krémet és 10 dkg rumban áztatott mazsolát.
A krém felét rákenjük a félbevágott piskótára, majd a krémet szorosan kirakjuk babapiskótával. (A babapiskótákat a tepsi hosszanti irányával megegyezően rakjuk, hogy később a szeletelésnél kis karikák látszanak belőle). A babapiskótákat vékonyan meglocsoljuk forró vaníliás-rumos tejjel úgy, hogy a tésztát ne áztassuk el! Majd bevonjuk a krém másik felével, betakarjuk a piskótalappal.
Máz: 10 dkg vajat, 3 ek kakaót és 2 ek porcukrot összemelegítünk, főzni nem szabad!
Néhány órára hűtőbe tesszük, míg a babapiskóták megpuhulnak.
Nagyon finom és mutatós sütemény, gyorsan kész van!
Hozzávalók: 9 tojás, 1 cs vaníliapuding, 3 cs puncspuding, 2 sütőpor, 1 cs Ráma, rum v. rumaroma, mazsola, tortadara
Tészta: 6 tojás fehérjét 20 dkg cukorral gőzön felverjük, gőzről levéve a 6 tojássárgáját egyenként belekeverjük, majd lassan a pudingporokat és a 2 cs sütőport. Kisütjük
Krém: 20 dkg porcukrot 1 cs Rámával és 3 tojássárgájával kikeverünk, ízesítjük rummal és mazsolát szórunk bele. A kettévágott tésztára kenjük.
Máz: 3 tojás fehérjét 18 dkg porcukorral gőzön habbá verünk, bevonjuk a tésztát, tortadarával meghintjük
HOZZÁVALÓK: 1 bögre liszt (2.5 deci),2 ek. Kakaó, 10 dkg. cukor,
6 dkg zsír,1 sütőpor, 1 tojás,
kevés tejjel tésztát gyúrunk, 2 lapot sütünk belőle
Piskóta: 8 tojásból
Krém: 20 dkg. porcukor, 20 dkg. vaj, 6 ek. liszt, ½ l. tej ,
mártást főzünk, kihűtjük, majd a vajjal keverjük.
Rétegezés: lap, krém, piskóta, krém, lap, tetejét is vékonyan
megkenjük, reszelt étcsokoládéval, vagy csokidarával
díszítjük.
Egy olyan sütit szeretnék ajánlani, amit családi alkalomra gyakran sütök, finom, mutatós.
Angol szelet
4 ek tejben 1 dkg szalakákit feloldunk, 6 tojássárgáját 30 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 1 cs Ráma margarint és a feloldott szalakákit, Jól elkeverjük. Végül 30 dkg lisztet és a tojások kemény habját tesszük bele. A kész masszát 3 felé vesszük. Az első marad sárga, a másikhoz 1 ek kakaót, a 3-ikhoz 1 vérnarancsaromát vagy piros ételfestéket keverünk. Lapokban sütjük.
Krém: 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral habosra keverünk. 1 cs vaníliízű pudingport 3 dl tejben megfőzünk. Ha a puding kihűlt, a kikavart vajhoz keverjük.
Alulra tesszük a barna lapot, megkenjük a krém felével, ráborítjuk a rózsaszínű lapot, ezt megkenjük a krém másik felével, végül beborítjuk a sárga lappal.
Máz: 20 dkg porcukrot 2 ek kakaóval összekeverünk, 4 ek forró vizet öntünk rá, végül 5 dgk vajat vegyítünk bele.
A mázat én hagyományos tortabevonóval szoktam készíteni.
Szia!
Én Hartyányi krémes néven szoktam ugyanezt sütni. Így több könyvben is láttam már.
Dina
Ha lenne még esküvővel kapcsolatos kérdésed, írj nyugodtan!
angloman
nagyon köszi neked is a segítséget!
Az "adag" az tepsit jelent? A nagyrészüket ismerem a sütiknek, és legalább mostmár kialakult bennem valamiféle kép a mennyiségről.
Köszi mégegyszer!
arva23
Nekünk tavaly volt az esküvőnk, kb. 70-80-an voltunk, és mi úgy csináltattuk a sütiket, hogy minden csalás kapjon belőle kóstolót, meg még ezen felül is jócskán maradt.
Nkeünk az étterem sütötte, mi megkérdeztük, hogy miket szoktak általában, és mennyit.
Előszedtem a listát, és megnéztem. Nálunk volt 4 féle rétes (túrós, almás, meggyes, mákos), ezen kívül aprósütik közül 10-12 fajta, csinosan tányérokra rendezve, vegyesen.
Le van írva, hogy mik voltak, de az igazat megvallva, én magam sem tudom, melyik melyik volt, meg aztán ezeknek mindenütt más a neve, de hátha segít.
A lényeg, hogy NEM TÚL KRÉMES, NEM TÚL OLVADÓ, LÁTVÁNYOS, GUSZTUSOS, KIADÓS sütik legyenek!
Íme a mi listánk, hátha felismersz valamit (nagyon jól mutattak vegyesen):
kosárka 3 adag
hókifli 3 adag
rácsos diós 4 adag
diós zserbó 4 adag
lekváros isler 3
margaréta 3
Kata szelet 4
Macskaszem (Anyósszemnek is hívják) 3
Mandulás szelet 4
Karamell szelet 4
Citromos szelet 4
Őszibarack (nálunk ez a jellegzetes "díszítő+ lagzis süti) 1
Kozáksapka 1
Ezen kívül még 10 tortát rendeltünk, de nálunk hoztak is, persze mindenből rengeteg maradt.
A fentiek közt, láthatod, sok az olyan süti, amely lapokból van sütve, különféle krémekkel, ezekből sok kijön.
Az utolsó kettőből a tálak díszítésére számoltak 1-1 adagot.
Ja! Nálunk szokás a pörkölt (égetett) torta, amely tul. képpen grillázs.
Ebből azt hiszem 8-at rendeltünk.
Jó készülődést!
Üdv:
angloman
Habos - kakaós szelet
10 tojás sárgája, 6evőkanál daraliszt, 6 evőkanál kakaó, 1 csomag sütőpor, 10 evőkanál porcukor, 2 evőkanál viz, 2 evőkanál étolaj és a 10 tojásfehérje felvert habja. Ebből a mennyiségből 2 nagy lapot sütünk.
Krém: 4 dl tej, 10 dkg simaliszt/kenyérliszt/, 5 tojás sárgája, 10 dkg csoki- ez helyettesithető 4 evőkanál kakaóval-, 25 dkg porcukor. Ezeket gőz fölött sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzáadunk 45 dkg vajat.
A krém felével megkenjük az egyik lapot, ráhelyezzük a másik lapot és erre kerül a krém másik fele. Tetejére megy a hab, majd csokimáz.
Hab: Gőz fölött keményre verünk 5 tojás fehérjét, 25 dkg porcukorral. Ha kihőlt, a krémre tesszük, majd csokimázzal leöntjük.
Csokimáz: 15 dkg csoki és 2 evőkanál étolaj felolvasztva.
Ha valaki fincsi tortát akar késziteni ebben a szédületes melegben, hát van egy jó tippem. Néhány héttel ezelőtt volt egy jó joghuros torta a Nők lapjában. Az most mindenképp menő dolog. Ám én mégis egy másik tortareceptet teszek közkinccsé.
Mazsolás torta
74dkg porcukor, 14 tojás, 18 dkg darált dió, 10 dkg puhitott csokoládé , 18 dkg mazsola, 50 dkg vaj, 2 dl erős mokkakávé, kakaó, zsemlemorzsa, liszt.
A 12 dkg porcukrot 4 tojássárgával habosra keverünk. Hozzáadunk 9 dkg mazsolát és 9 dkg diót, 2 evőkanál kakaót, 1 evőkanál zsemlemorzsát és 1 kanál daralisztet. / liszt ügyben nem vitázok, mindenki olyat használ, amilyen náluk kapható. Tudniillik már figyelmeztettek, hogy Mo. -n más megnevezése van a liszteknek/.
Végül óvatosan belevegyitjük a felvert tojásfehérjéket. Ezt megsütjök. Még egy ilyen lapot sütünk.
Töltelék:
6 tojás sárgáját, 2 dl mokkakávét, 10 dkg puhitott csokit és 1 kanál finom kakaót GŐZ fölött keményre/sőrőre/ főzünk. Ehhez a krémhez adjuk a 35-40 dkg vajat, amit előzőleg 40 dkg porcukorral habosra kevertünk.
A tortalapoka kettévégjuk, igy háromszor töltjuk. A torta oldalát is a krémmel kenjük meg. A tetejét cokimázzal bevonjuk. Nálunk simán csak mazsolával van diszitve a teteje
Csokimáz: 10 dkg étcsoki és 1 evőkanál étolaj felolvasztva.
köszönöm szépen!
Köszi, a "boldog" készülődés megvan. :)
Tegnap nem említettem, de én ezt a topicot már az elejétől a végéig elolvastam, ki is gyűjtöttem a szimpatikus sütirecepteket.
Tehát arról, hogy hányféle süti legyen, már van valamennyi fogalmam, de a MENNYISÉG?! Fogalmam sincs.
Igen, én is úgy sejtettem, hogy itt városon már nem szokás a torta. Tehát akkor anélkül kell megpróbálnom meghatározni a mennyiséget.
Köszi mégegyszer a segítséget!