Kedves Fórumozók!

A következő napokban némi ráncfelvarráson esik át az NLCafé, célunk a mostaninál könnyebben kezelhető felhasználói felület. Megeshet, hogy egyes funkciók átmenetileg nem érhetőek el, türelmeteket kérjük! A fórumon böngészni, hozzászólni, topicot nyitni természetesen továbbra is tudtok. Jó böngészést!

Bodzabor készítése

Clarissa04
Létrehozva: 2004. augusztus 12. 20:20
A bodzabogyók lassan megérnek.Szeretnék bodzabort készíteni. Tudja valaki a receptet?
6 hozzászólás
 1. 2004. augusztus 12. 20:332.
  Szia. Én beírtam a google keresőbe a bodzabor nevet, és több recepthelyet is kiírt. Virágból és bogyóból is. Írd be te is. :)
  előzmény:
  Clarissa04 (1)
   
 2. 2004. augusztus 12. 20:463.
  Beütöttem a google-ba, és találtam is! A "gyümölcsbor" címszót is beütöttem, s azok a receptek azt ajánlják, hogy a lefejtett gyümiborokat dunsztoljuk ki. (Pl. Bálint Gazda almabora). De a google-ban talált bodzabornál nem írja a dunsztolást, pedig az is gyümölcs. Szóval azt szeretném tudni, hogy a bodzabort ki kell dunsztolni, vagy eláll anélkül is?:)
  előzmény:
  Shatti (2)
   
 3. 2004. augusztus 26. 20:014.
  Sziasztok! Végre találtam egy bodzabor-receptet:

  5 deci összezúzott, érett bodzabogyó
  2, 5 liter víz
  2 kg cukor
  2 citrom leve és reszelt héja

  Összekeverjük, üvegbe töltjük, és lefedjük egy deszkával. 4 napra langyos helyre tesszük, időnként megkeverjük. Leszűrjük, majd visszaöntjük a kimosott üvegbe. Hűvös helyre tesszük. 3-4 hét múlva a letisztult bort üvegekbe szűrjük, de csak 4 nap múlva dugaszoljuk le szorosan.

  A bogyók leszedésekor és összezúzásakor feltétlenül használjatok műanyagkesztyűt!:)))Nagyon fog!
 4. 2004. augusztus 27. 08:515.
  Szia! Szerintem mindenképpen dunsztold, ha hosszabb ideig el szeretnéd tartani, mert az a tuti. Még a minőségi szőlőborok is megbuggyannak olykor, pedig azokat oltják, kénezik, stb. Ezek a "vad" erjesztések meg tele vannak mindenféle mikorobával, amik a megmaradt cukrot egyszercsak továbberjesztik, és csak igen szerencsés esetben lesz a borodból bodzapezsgő, nagyobb a valószínűsége, hogy buggyant bodzabor lesz az eredmény. :-)
  előzmény:
  Clarissa04 (3)
   
 5. 2004. augusztus 27. 16:506.
  Ebben nagy igazságod van, teljesen logikus, amit írtál. Akkor "üveg" üvegbe teszem végül, és kidunsztolom. Szerinted tegyek bele egy kis borként meg szalicilt a tetejére?

Legnépszerűbb cikkek